Murat Çelik Edremit'teki o kadınlar
HABERİ PAYLAŞ

Edremit'teki o kadınlar

“Adım Hayriye. Evli olduğum erkek tarafından ‘yemeğe salça koyma’ bahanesiyle öldürüldüm. Cesedim parçalara ayrıldı.” Bir parka gidiyorsunuz ve karşınıza üzerinde bu cümlenin yer aldığı bir kadın silueti çıkıyor.

EDREMİT’TE ÖRNEK UYGULAMA

Balıkesir’in Edremit İlçesi’ndeydim geçen hafta. Cumhuriyet Meydanı’nda çimenlerin üzerine çakılmış, metal bir insan silueti çekti dikkatimi. Yaklaştım… Karşımdaki kadın siluetinin elinde tuttuğu tabelanın üzerinde şöyle yazıyordu:

“Adım Dudu. Erkek arkadaşım tarafından dövülerek öldürüldüm.” İrkildim… Birkaç adım ileride bir tane daha vardı.

Haberin Devamı

“Adım Işıl. Bir yıldır evli olduğum erkek tarafından onlarca bıçak darbesiyle öldürüldüm.” Devam ettim…

“Adım Yonca. Evli olduğum erkek tarafından, boşandığımız gün sokak ortasında öldürüldüm.” Biraz ileride Hayriye çıktı karşıma. Yazının başındaki çarpıcı mesajıyla. Sonra Selin…

“Adım Selin. Erkek arkadaşım tarafından başımdan tek kurşunla öldürüldüm. Mahkemede ‘Şakalaşıyorduk’ dedi.” Ardından Çiğdem… “Adım Çiğdem. Evli olduğum erkek tarafından pompalı tüfekle öldürüldüm.” Esra…

“Adım Esra. Koruma kararı olmasına rağmen, geçmişte evli olduğum erkek tarafından kızımın gözleri önünde öldürüldüm.” Birkaç adım sonra…

“Adım Nazan. Erkek arkadaşım tarafından pompalı tüfekle, kalbimden vurularak öldürüldüm.” Yanında Aygün…

“Adım Aygün. Boşanmak üzere olduğum erkek tarafından cadde ortasında, 17 bıçak darbesiyle öldürüldüm.” Her biri tokat gibi cümlelerdi. İrkilten cümleler. 8-10 adım attım ve karşıma bir başkası çıktı. Şu mesajla birlikte:

“Adım Zeynep. 6 yaşındayım. Babam bize saldırdı. Ben öldüm. Annem ağır yaralandı.” Öylece bakakaldım siluetin karşısında. Burnumun direği sızladı.

Edremitteki o kadınlar

ŞULE ÇET VE CEREN DAMAR

Zorlanarak yürüdüm son iki siluete. “Adım Şule. Tecavüz edildikten sonra 20’nci kattan aşağı atılarak öldürüldüm.” Ve diğeri…

Sonuncusu… Atatürk heykelinin hemen yanı başında… “Adım Ceren. Sınavda kopya çekerken yakaladığım erkek öğrencim tarafından silahla vurulduktan sonra bıçaklanarak öldürüldüm.”

Türkiye’nin gündeminde uzun süre yer tutan iki cinayetin kurbanlarıydı bu son iki kadın. Şule Çet ve Ceren Damar.

Haberin Devamı

Edremitteki o kadınlar

UNUTULMAMALILAR

Edremit Belediyesi, geçen yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde koymuş bu kadın siluetlerini Cumhuriyet Meydanı’na. Projenin fikir annesi, belediyede görevli bir kadın.

Dokuz kadın ve bir çocuk, Edremit bölgesinde öldürülenler. Şule ve Ceren ise ülke çapında sembolleşmiş kadın cinayetleri. Edremit’teki cinayete kurban gitmiş kadınlar ve bir çocuğun siluetleri, Türkiye’nin bu kanayan yarasını unutturmuyor ve bu korkunç gerçekle ilgili farkındalık yaratıyor.

Düşünenlerin, yapanların eline, emeğine, yüreğine sağlık. O kadınlar ve çocuk nurlar içinde, huzurla uyusun...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder