Murat Çelik 'En başarılı ziyaret'
HABERİ PAYLAŞ

'En başarılı ziyaret'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Bugüne kadarkilerin en iyisi” dediği ABD ziyaretini masaya yatırdı. Albayrak “Seçimsiz dönemin avantaj olduğunu dile getiren çok oldu. İstanbul seçimleri tekrarlansa bile yatırım konusunda fark yaratmaz. Kıdem tazminatı fonu, herkesin kazanacağı bir sistem olacak” dedi.

ABD’de yaptığı ziyarette Başkan Donald Trump’la da sürpriz bir görüşme gerçekleştiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, temaslarını değerlendirdi.

En başarılı ziyaret

Türkiye-ABD ilişkileri, demir-çelik ürünlerine uygulanan ek vergiler ile Halk Bankası konularının ele alındığını anlatan Albayrak, yatırımcılarla yaptığı toplantılara değinerek ziyaretini, “Bugüne kadarkilerin en başarılısı” olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

EN KÖTÜ GERİDE KALDI

Türkiye ekonomisinin son 6 aylık performansının ciddi bir takdir gördüğünü anlatan Albayrak, yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin teknik resesyondan çıktığını gösteren veriler olduğunu söyledi. “Zor bir dönemi minimum hasarla atlattık” diyen ve en kötü dönemin geride kaldığını vurgulayan Albayrak, yılsonu enflasyonunun, yüzde 15.9 oranındaki hedefin altında kalacağını belirtti.

MENFAATLERİ KORUNACAK

Türkiye’ye yatırım yapanların daha mutlu olduğu bir ortam oluşturmaya devam edeceklerini ifade eden Bakan Albayrak, “Seçimsiz bir döneme giriyoruz. Türkiye ekonomisinin direnç kapasitesinin daha da geliştiği bir döneme giriyoruz. Bu noktada baktığınızda Türkiye yerli ve yabancı, Türkiye’ye inanan güvenen tüm paydaşlarının menfaatini korumakla görevli” değerlendirmesinde bulundu.

BÜYÜK TAKDİR GÖRDÜ

Birçok fonla ve yatırımcıyla görüştüklerini belirten Albayrak, “Her bir yatırımcı toplantısındaki geri dönüşlere baktığımızda 6-7 aylık performansın etkisiyle büyük bir takdir görerek görüşmelere başladık” dedi. Albayrak, şöyle devam etti: “Bugüne kadarki en yoğun katılımlı JP Morgan yatırımcı konferansı oldu. Birçok soruya cevap verdik. Bunun yanında, sorulmayıp da birçok insanın aklında olan sorulara da yanıt verdiğimiz etkin bir JP Morgan yatırımcı toplantısı oldu. Açıkçası Türkiye yeni ekonomi programı döneminde büyük meydan okumalardan başarıyla çıktığı bir performans ortaya koyuyor.”

Haberin Devamı

TARİHİ GÖRÜŞME

OLUMLU VE YAPICI

ABD’de uluslararası finans piyasalarının etkili oyuncularıyla bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Beyaz Saray temaslarında tarihi bir görüşmeye imza attı. Bu sürpriz görüşme Bakan Albayrak ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yaşandı. Trump görüşmesinin ardından, bakanlar ve Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner’in yer aldığı kapsamlı bir toplantı yapıldı. Bakan Albayrak, Trump görüşmesini, “Olumlu ve yapıcı geçti. Sayın Cumhurbaskanımızın mesajlarını ilettik” sözleriyle anlattı.

BİR İLK YAŞANDI

Albayrak, Rusya eksenli S-400 gerginliği ve dolarda yaşanan hareketlilikle aynı döneme denk gelen görüşmenin gayet sıcak ve pozitif bir havada gerçekleştiğini söyledi. Beyaz Saray ve Türkiye adına bugüne kadar yapılan görüşmelere bakıldığında, bir ABD Başkanı ile bir Türk bakanın gerçekleştirdiği ilk görüşme olarak takvimlerde yer alacak olan bu teması değerlendiren Albayrak, bu temasın ABD’nin Türkiye’ye verdiği önemin göstergesi olduğu ifade etti.

Haberin Devamı

75 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ HEDEFİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türkiye-ABD İş Konseyi ve American Turkish Council’in (ATC) 37’nci yıllık ortak toplantısında yapacağı konuşma öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Albayrak, şu mesajları verdi:

Perşembeden itibaren toplantılarımız vardı. Pazartesi de iki tane programımız vardı. Bir tanesi Beyaz Saray’da muhataplarımızla... Hazine ve Ticaret Bakanlığı’yla ilişkili muhataplarımızla görüşmemiz oldu.

20 milyar dolarlık ticaret hacminin 75 milyar dolara taşınmasıyla ilgiliydi. Öncesinde dar çerçevede toplantı yapıldı, sonra ABD Başkanı bizi kabul etti. Cumhurbaşkanımızın bazı mesajları vardı, onları kendisine ilettik. Gayet pozitif, olumlu, yapıcı bir görüşme gerçekleşti.

Her ne kadar Bakanlığımızla alakalı konuları görüşmek için gelmiş olsak da başvurumuza bağlı olarak Sayın Başkan’la da temasımız oldu. Mesajlarımızı ilettik, kendilerinden gayet pozitif bir geri dönüş aldık, gerekli mesajları da Türkiye’ye dönünce sayın Cumhurbaşkanımıza ileteceğiz.

Ben Hazine ve Maliye Bakanıyım. Gözlemimi ifade edebilirim. Benim başkan düzeyinde görüştüğümüz konularda aldığım intiba gayet olumlu, yapıcı.

GÜÇLÜ DİYALOG

Türkiye’nin ihtiyaçlarına dayalı S400’le alakalı süreçleri gayet makul bir şekilde dinleyip olumlu bir anlayış içinde bir bakış açısı sergilediğini gözlemlediğimi ifade edebilirim.

İSTANBUL SEÇİMLERİ

Bakan Berat Albayrak, görüşmelerinde İstanbul seçimleriyle ilgili sorularla karşılaşıp karşılaşmadığına yönelik sorular karşısında, resmi görüşmelerde konunun gündeme gelmediğini belirtti. Bazı yatırımcıların bu konuda sorular sorduğunu anlatan Albayrak, “İstanbul seçimleri ne olursa olsun piyasa tarafından satın alındı” dedi.

YORUMLAR SPEKÜLATİF

Albayrak, “Seçim tekrarlanırsa yatırımcı tepkisi ne olur?” sorusuna, “Yatırımların artması veya kesilmesi açısından bir fark yaratmaz” yanıtını verdi. İstanbul seçimleriyle ilgili spekülatif yorumlar olduğuna dikkat çeken Albayrak, “Kaybederse vermeyecek deniyor. Ankara’yı kim kazandı ve şu an kim yönetiyor. Vermediler mi?” diye konuştu.

KIDEM TAZMİNATINDA NET MESAJ

MUTABAKAT ŞARTI

Yeni ekonomi paketinin en çok tartışılan başlığı olan kıdem tazminatı konusunda da Bakan Albayrak şunları söyledi: “Verilen mesajların doğru okunması lazım. Tüm paydaşların mutabakatıyla bir süreç işleyecek.

Daha ortada bir şey yok. Kıdem tazminatı çok sorunlu bir alan. İşçi, işveren, sendika mutsuz. Öyle bir formül üreteceğiz ki tüm paydaşlar mutlu olacak. Sabırlı olalım. Tüm paydaşlarla adım atılacak.”

ŞEFFAF OLACAK

Oluşturulacak yeni sistemin tüm paydaşların kazanacağı bir sistem olacağına dikkat çeken Albayrak, “En son 2016’da konuştuğumuz zaman Türkiye’de sendikalı çalışanların bile büyük kısmı kıdem tazminatından mağdurdu.

Herkesin mutsuz olduğu bir sistem. Çalışma Bakanımızın koordinasyonunda bu süreç yürütülecek. Henüz bu süreç başlamadı. Kimsenin kuruşuna devletin el koyduğu yok. Süreç şeffaf yürüyecek” diye konuştu.

‘TÜRKİYE PARA VERMİYOR’ ALGISI...

Seçimlerden önce kurlarda yaşanan hareketlenmelere karşı atılan adımlara da değinen Bakan Albayrak şu bilgileri paylaştı:

Herkes o gün sürecin resmine vakıf olmadan gerçek dışı yorumlar yapıyor. ‘Türkiye’de swap piyasasında yabancılara limit getirildi’ denildi. Kurumların hiçbirisi Londra swap limitleriyle ilgili bir düzenleme yapmadı.

Ağustosta BDDK’nın yaptığı yüzde 25 sınırlaması vardı. O değişmedi. Merkez Bankası ise yurtiçindeki bankaların kendisiyle olan swap limitleriyle ilgili bir düzenleme yaptı ve haftalık ihaleleri durdurdu. ‘Türkiye para vermiyor’ sözleri gerçek dışıydı.

Türk bankalarının yurtdışına sadece pazartesi günü bile 8 milyar TL likidite verdiğini görüyoruz. O gün piyasada elinde TL olmadan işlem yapan bazı kurumların açığa satışlarından kaynaklı bir süreç yaşandı.

Türkiye’deki kurumların hiçbirisi serbest piyasa kuralları dışında işlem yapmadı. Seçime 4 gün kala 27 Mart Çarşamba gününe opsiyon piyasasında yaklaşık 11 milyar dolarlık işlem hacminde, 6.5 dolar/TL kuruna pozisyon alınmış. Türkiye sadece vatandaşlarının değil, yabancı yatırımcıların da yatırımlarını korumak için gereğini yapar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder