Murat Çelik Geçmişten FETÖ anektodları (2)
HABERİ PAYLAŞ

Geçmişten FETÖ anektodları (2)

Sene 1998… Aylardan Mayıs… Yer Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova… Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın resmi ziyaretini (18-22 Mayıs 1998) takip eden gazetecilerden biri de bendim. Gezinin ikinci günü, Karadayı, heyet üyeleriyle birlikte, Kızıl Meydan’ın hemen arkasındaki Meçhul Asker Anıtı’na çelenk koydu. Saygı duruşunun ardından biz basın mensuplarının yanına geldi.

O sırada, biraz ötede bir grup çocuk dikkatimizi çekti. “Moskova’ya hoş geldiniz. Türk-Rus öğrencileri” yazılı bir pankart taşıyan ve başlarında (öğretmenleri olduğunu tahmin ettiğimiz) genç bir erkek olan çocuklar yanımıza geldi. Kızlı – erkekli, 8-10 çocuk…

Haberin Devamı

Türkçe, sıcak karşılama...

(Üzerinden tam 22 sene geçmiş... Bazı detayları eksik hatırlıyor olabilirim.) Gri-bordo okul formalarıyla, 9-10 yaşlarındaki çocuklar, Genelkurmay Başkanı’nın yanına gelip Türkçe “Hoş geldiniz” dediler. İsmail Hakkı Karadayı da, çevresini saran küçük çocuklara babacan bir tavırla teşekkür etti.

Çiçekleri aldı. Kimini öptü, kiminin başını okşadı. İlk andan itibaren çocukların birkaç metre gerisinde olan öğretmenleri de, öğrencilerle Karadayı’nın fotoğraflarını çekti.

Çocukları kullanarak…

Birkaç dakika süren bu sıcak sahnelerin ardından Genelkurmay Başkanı ve beraberindekiler tören alanından ayrılırdı. Biz de (birkaç muhabir) çocukların yanına yöneldik. Bahsettiğim genç erkek öğretmen çocukları apar topar araca bindirip adeta kaçar gibi uzaklaşırken, grubun Moskova’daki Gülen Cemaati Okulu’nun öğrencileri olduğu bilgisine ulaştık.

Bu durumdan ne Karadayı’nın, ne de heyettekilerin haberi vardı… FETÖ (o zamanki adıyla cemaat) insani bir oldu – bittiyle o sahneleri kayda geçirmişti. Ve bunu ‘çocukları kullanarak’ yapmıştı. (Ben o dönem atv’de çalışıyordum. Yaşananları aktardığım haber o akşam ana haber bülteninde yayınlandı.)

O haber arşivde…

Bu hatırayı kaleme alırken bir arşiv taraması yaptım. Haberi 20 Mayıs 1998 tarihli Hürriyet Gazetesi’nde “Fethullah Okulundan Karşılama” başlığıyla buldum: “Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın dün Meşhul Asker Anıtı’nı ziyaretinden sonra ilginç bir olay yaşandı.

Haberin Devamı

Karadayı, anıta çelenk koyduktan sonra arabasına doğru ilerlerken, kolej üniformalı 10 kadar öğrenci kendisine çiçekler verdi. Öğrencilerin ‘Moskova’ya hoş geldiniz, Rus-Türk Öğrencileri’ pankartı taşıdıkları görüldü. Karadayı, bu jest üzerine öğrencilerin ellerini tek tek sıktı. Karadayı tören alanından ayrıldıktan sonra, bu öğrencilerin Fethullah Gülen cemaatine ait okulda okudukları anlaşıldı.

Türk askeri heyetinin, Genelkurmay’ın irtica raporlarında ön sıralarda yer alan Fethullah Gülen’in cemaatine ait bir okulun öğrencileri tarafından karşılandığından habersiz oldukları anlaşıldı. Olay, sonradan durumu öğrenen Türk heyetinde soğuk duş etkisi yarattı.

Okul yetkilileri de, Rus yetkililerden izin alarak tören alanına girdiklerini ve bu izinden Türk askeri heyetini haberdar etmediklerini kaydettiler. Okul yetkilileri, Gülen cemaatinin Rusya’daki yandaşları tarafından finanse edilen okulda 3 Türk, 31 Rus öğrencinin öğrenim gördüğünü belirttiler. Okulun Gülen cemaatine ait Hoşgörü Vakfı ve Moskova Eğitim Komitesi’nin işbirliğiyle kurulduğu bildirildi.”

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder