Murat Çelik Gündem Suriye
HABERİ PAYLAŞ

Gündem Suriye

Ankara’nın yaz sıcağındaki diplomasi gündeminde ilk sırada Suriye var. Özellikle de İdlib… Türkiye, İdlib meselesinin farklı alt başlıklarını iki dünya deviyle görüşüyor. Bir tarafta Amerika Birleşik Devletleri (ABD), diğer tarafta Rusya.

Türkiye, ABD’nin ‘güvenli bölge’ konusunda artık somut adım atmasını bekliyor. ABD’nin en büyük kaygısı, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna bir askeri operasyon yapması. Türkiye, bu konudaki kararlılığını defalarca açık şekilde ifade etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile üç gün önce (20 Temmuz 2019, Cumartesi) yaptığı son telefon görüşmesinde yine aynı mesajı verdi. Çavuşoğlu o görüşmede Pompeo’ya söylediklerini dün TGRT Haber’de çıktığı canlı yayında bir kez daha kamuoyuyla da paylaştı. “Güvenli bölge oluşmazsa ve bize tehdit devam ederse Fırat’ın doğusuna harekat düzenleriz” sözleriyle.

Haberin Devamı

JEFFREY NE GETİRDİ?

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Ankara’da. Suriye Çalışma Grubu’nun gündemini yukarıda özetlediğim tablo oluşturuyor. Jeffrey’nin Ankara’ya somut bir öneriyle geldiği bilgisi var ama o somut önerinin ne olduğu henüz kamuoyuyla paylaşılmış değil. Ankara, hem İdlib hem de Menbiç konusunda tahammül sınırlarının sonuna gelindiğini Amerikan tarafına ifade ediyor ve artık somut adım bekliyor.

Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları’nın koordineli yürüttüğü çalışmalarda Türkiye’nin beklentisi malum: Bölgede, Türk askerinin kontrolünde bir güvenli bölgenin bir an önce oluşturulması. James Jeffrey ile yapılacak görüşmelerden de Türkiye’nin beklentilerini -en azından- belli ölçüde karşılayacak bir sonuç çıkmazsa, sınır ötesi askeri operasyon için düğmeye basılması an meselesi diyebiliriz.

VE RUSYA...

Türkiye’nin Suriye mesaisinin ikinci ayağını da Rusya ile yapılan görüşmeler oluşturuyor. Suriye rejim güçlerinin İdlib bölgesine yönelik saldırıları sürüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün öğleden sonra Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’u aradı.

Görüşmenin ana gündem maddesi Suriye rejim güçlerinin İdlib bölgesine yönelik devam eden saldırılarıydı. Ankara, artan saldırılardan duyduğu endişeyi açıkça dile getirip Moskova’nın İdlib’de akan kanı durdurmak için gereğini yapmasını istedi.

Haberin Devamı

Suriye’de Esad rejiminin garantörü Rusya ve İran. Rejim güçleri bölgede okul, hastane demeden, hedef gözetmeden sivilleri öldürüyor. Çavuşoğlu, Lavrov’a işte bu durumu bir defa daha hatırlatıp, “Bu duruma artık dur demelisiniz” mesajını iletti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder