Murat Çelik Haşim Kılıç ne diyor?
HABERİ PAYLAŞ

Haşim Kılıç ne diyor?

Ankara’da siyasetin sıcak gündem başlığı ‘FETÖ’nün siyasi ayağı’ tartışmasını alevlendiren, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un, 26 Haziran 2009’daki yasal düzenlemeyi hatırlatan açıklamaları oldu. Sonrasını biliyorsunuz…

Başbuğ’un sözünü ettiği yasa, 21 Ocak 2010 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Konuyla ilgili olarak, dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ı aradım. Kılıç’ın söylediklerini olduğu gibi ve yorumsuz aktarıyorum:

- O konuda biz Anayasa Mahkemesi olarak görevimizi yaptık. Onun ötesindeki tercihler tamamen siyasi tercihler ve bu bizi çok fazla ilgilendirmiyordu o zaman. Temmuz ayında (2009) yasa çıkmış ve biz de hemen, görüşmeye başladıktan sonra 5 ay içinde karar vermişiz. Aynı zamanda da yürürlüğünü durdurmuşuz.

Haberin Devamı

- Oy birliğiyle karar verdik. Muhalefet de yok orada. O yasal düzenlemenin Anayasa’ya aykırılığı çok açıktı yani.

- Ama daha sonra biliyorsunuz

–2010’daki 12 Eylül referandumuyla

– Anayasa’yı değiştirdiler ve bizim iptal ettiğimiz yasayı Anayasal düzenleme hâline getirdiler. O aşamadan sonra, Anayasa maddesi olduktan sonra biz ne diyeceğiz?

- Şunu da söylemem lâzım... Aslında, doğrusu da bu. Ben kişisel olarak o yasayı içerik olarak doğru bulmakla birlikte Anayasa’ya aykırılığı açık olduğu için iptali yönünde oy kullandım.

- Yani o Anayasa değişikliği, esasen Avrupa Birliği müktesebatına da uygun olan bir düzenleme. Hem yargı hem askeri vesayeti ortadan kaldırmayı hedefleyen bir adımdı bu. Bence bu güzel, yerinde bir şey ama her yasayı istismar edenler olduğu gibi bunu da ettiler (FETÖ’yü kastederek) maalesef ve bu noktaya geldik.

TERİM’E İTİRAZIM VAR

“Şampiyonluğun her türlüsü hoştur, güzeldir.” Geçen pazar akşamı, ligdeki Kasımpaşa galibiyetinin ardından düzenlediği basın toplantısında aynen böyle dedi Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim. Hayır hocam…

Şampiyonluk elbette hoştur, güzeldir. Ama ‘her türlüsü’ değil. Alın teriyle kazanılanı öyledir. Şerefiyle oynayıp hakkıyla kazanılan şampiyonluklar hoştur, güzeldir.

Sizin dediğiniz gibi ‘her türlüsü hoş, güzel’ kabul edilecek olursa, iş, ‘başarı için her yol mübah’ anlayışına varır ki; zaten asıl mücadele edilmesi gereken bu anlayıştır. Sadece futbolda değil, hayatın her alanında…

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder