Murat Çelik Hedef Amerikalılar mıydı?
HABERİ PAYLAŞ

Hedef Amerikalılar mıydı?

Ankara’da önceki gün yapılan Kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulu Toplantısı sonrası, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya son açıklamalarının satır aralarındaki önemli bazı noktaları sordum:

- Sayın Bakan, birkaç gün önce (20 Ağustos 2019, Salı) bir canlı yayında (Habertürk TV-Türkiye’nin Nabzı programı) yılbaşından bu yana 160 terör eyleminin engellendiğini açıkladınız.

Bu olaylardan birini diğerlerinden ayrı tuttunuz.

Dediniz ki “Bunlardan bir tanesi gerçekleşmiş olsaydı, uluslararası problem hâline gelecekti.” Neydi bu olay?

Haberin Devamı

- Söyleyemem.

- Neden?

- Söyleyemem çünkü hem bizim açımızdan stratejik önemi var hem de öyle sinsice planlanmıştı ki, müttefiklerimizle bizi birbirimize düşürecek bir hile ve saldırı biçimiydi.

İstihbarat birimlerimiz, analizcilerimiz, bunu çok iyi bir biçimde istihbar ettiler, izlediler, takip ettiler ve yakaladılar.

- O zaman; hedef, bir müttefik ülkenin Türkiye’deki bir tesisi ya da o ülkeden önemli bir şahıs mıydı? - Toplu kişiler. - “Stratejik önemi var” diyorsunuz… “Müttefikimizle bizi birbirimize düşürecek sinsi bir plandı” diyorsunuz…

Ben bu sözlerinizden şu sonucu çıkarabilir miyim? Mevcut konjonktürde, Türkiye ile karşı karşıya getirilmek istenen ‘stratejik önemi olan müttefik’in ABD olduğunu düşünebilir miyim mesela?

“Toplu kişiler” sözünüzden de hedefin, Türkiye’deki bir grup ya da mesela Türkiye’ye gelen bir ABD heyeti olduğunu söyleyebilir miyim? - Ben ancak bu kadarını söyleyebilirim. Daha fazlasını açıklayamam.

HANGİ ÖRGÜTLER?

İçişleri Bakanı’na, aynı televizyon programındaki “Şanlıurfa ve Mardin Kızıltepe’de yakalanan bombaların hedefinde büyükşehirler olduğu” açıklamasının detaylarını da sordum.

- Sayın Soylu, bu bombalı saldırı planlarındaki hedefler nereler ya da kimlerdi?

Mesela, yaz döneminde turizm merkezleri mi hedefteydi? - Bunların bir kısmını yürüyen operasyonlar olduğu için, bir kısmını da stratejik önceliklerimizden dolayı söyleyemiyoruz.

Ama Türkiye’nin hem ekonomik hedeflerine yönelik hem de istikrarına ve huzuruna yönelik bir terörist saldırı gerçeğiyle karşı karşıya olduğumuz apaçık ortadadır. - Peki hangi örgüt şu anda ön plana çıkıyor?

Haberin Devamı

- PKK/PYD’nin de planladıkları var, DEAŞ’ın da planladıkları var. Diğer küçük sol örgütler de var ama onlar şu ana kadar çok büyük bir yapı ortaya koyamadılar.

Onun için MLKP (*) ile müttefiklerimizin ilişkisi konusundaki son durum bizi endişelendirdi. (**) (*)

MLKP: Marksist-Leninist Komünist Parti. Bakan Soylu, 20 Ağustos’taki canlı yayında, “Amerikalılar 14 gün önce Suriye’de, bizim kırsalda bitirdiğimiz MLKP ile görüştü” demişti. (**)

Bu son cümleyi, yazının ilk bölümündeki “Hedef ABD heyeti miydi?” başlığındaki detaylarla birlikte okumakta fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder