Murat Çelik Mehmet Hoca'dan YKS uyarıları
HABERİ PAYLAŞ

Mehmet Hoca'dan YKS uyarıları

Hafta sonu yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi son uyarı ve tavsiyelerini almak için Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ı aradım. Prof. Ceyhan “Konunun bir öğrenci, bir de veli tarafı var” diye başladı söze…

Öğrenci tarafı

  • Sınav salonlarına girdikten sonra öğrencilerin yapabileceği iki temel şey var: Maske ve mesafe. Bir de yanlarında el dezenfektanı olacak.
  • Bir sınav salonunda herkes maske takarsa ve sınav boyunca maskelerini çıkarmazlarsa, bir buçuk metre güvenilir, yeterli mesafe.
  • Ama maskelerini çıkaranlar olacak. Zaten zorunlu da değil. İşte maske yoksa, o mesafenin en az iki metre olması lâzım. Maalesef Milli Eğitim Bakanlığı mesafeyi bir metre olarak açıkladı. O kesinlikle güvenli değil.

Mehmet Hocadan YKS uyarıları

Önlemleri alıp salgını unutun

  • En önemlisi şu… Öğrenciler her şeyden önce, bugünden itibaren salgını kafalarından çıkaracaklar. Kurallara uyup hastalığı unutacaklar.
  • Şimdi, sınava girdi çocuk... Oturdu... Eğer mesafe sağlanmamışsa, iki taraf da maskeli değilse kimseyle konuşmamaya çalışsın. Eşya değişimi de yapmamak lâzım. Yine de eğer bir şekilde herkesin dokunduğu yerlerle teması olursa, ellerini; ağzına, burnuna, gözüne götürmeden el dezenfektanıyla temizlesin.
  • Sonra da mecburen konsantre olup soruları çözecek. Sınav sırasında, kafasını kaldırıp görevlilerle, gözetmenlerle yüz yüze konuşma ihtiyacı doğarsa, mutlaka maskesini taksın yine.
  • Öğrenciler, bütün bunlara rağmen, belli bir oranda riskle çıkacak sınıftan. Ama öyle karantina seviyesinde diğer insanlarla ilişkilerini kesmelerine gerek yok. Sadece, evinde veya gittiği yerde risk gruplarından, yani 65 yaş üstü ya da kronik hastalığı olan biri varsa, o kişiyle evin içinde de bir buçuk metre mesafeyi korusun. Daha yakına gelecekse, evde de maske kullansın. İki hafta boyunca buna dikkat etsin.

Mehmet Hocadan YKS uyarıları

Aileler tarafı

  • Eğer yapabiliyorlarsa, tabii ki en güvenli olan çocukla kimsenin gitmemesi.
  • İlla ki giden veli de, mesela kendi aracıyla gittiyse, arabadan çıkmadan, kimseyle muhatap olmadan otursun.
  • Yok eğer arabadan çıkması gerekirse, diğer insanlarla arasına, maskeli şekilde en az bir buçuk metre mesafe koysun.
  • Maskeyi düzgün takmamış, burnu açıkta kalmış kişilere yaklaşmasın. Biriyle konuşacaksa, o kişinin de maskesini gereği gibi takıp takmadığına dikkat etsin. Veliler çocuklarını bütün bunlara dikkat ederek beklesinler.

Ardam'a not

Biraz gerginsin biliyorum. Haklısın da… Önemli bir sınav, evet. Bu senenin olağanüstü koşulları da cabası… Hepsi tamam ama halledersin sen. Yürürsün güneşe… Sana güvenimiz tam. Sonuna kadar ve hep olduğu gibi… Allah zihin açıklığı versin. Başarılar Evlat, seni seviyoruz…

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder