Murat Çelik Merkez Bankası'nda neler oluyor?
HABERİ PAYLAŞ

Merkez Bankası'nda neler oluyor?

Önce önemli bir hatırlatma: Reuters Haber Ajansı geçen hafta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’na güvenini kaybettiğini ve Kavcıoğlu’nu yakında görevden alabileceğini iddia eden bir haber yaptı. Hemen ardından, İngiltere merkezli Financial Times Gazetesi de Reuters’in haberini alıntılayıp Kavcıoğlu’nun görevden alınması hâlinde, yerine başkan yardımcılarından Semih Tümen’in getirilebileceğine dair söylentilere yer veren bir analiz yayınladı. Önceki akşam ve gece Ankara’da yaşanan gelişmeleri işte bu haberlerle hareketlenen gündem çerçevesinde okumak gerekiyor.

Haberin Devamı

ERDOĞAN SAHİP ÇIKTI

Gelelim başlıktaki soruya… Sorunun cevabını Merkez Bankası kulisleri ve ekonomi çevrelerinde aradım. Konuşulanları, yapılan yorum ve değerlendirmeleri şöyle özetleyebilirim.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki akşam, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştü. Görüşmenin Cumhurbaşkanlığı tarafından –ikilinin fotoğrafıyla birlikte– duyurulması, Erdoğan’ın Kavcıoğlu’na kamuoyu önünde açık destek vermesi, sahip çıkması olarak değerlendiriliyor.

Merkez Bankasında neler oluyor

- Görüşmenin hemen ardından gelen Cumhurbaşkanlığı atama kararları da, hem haberlerin yalanlanması hem de Merkez Bankası Başkanı’na istediği ekiple çalışma imkânının tanınması anlamına geliyor.

- Yaklaşık 7 ay önce göreve getirilen “Kavcıoğlu, aslında şimdi kendi kadrosuyla göreve başlıyor” demek yanlış olmaz.

O İKİ YARDIMCIYLA OLMADI

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, iki yardımcısı Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük’ün görevden alınmasını talep etti. Kavcıoğlu, bu iki isimle yönetim anlayışlarının uyuşmadığını ve kurumu bu kadroyla yönetmekte zorlandığını bildirdi.

- Kavcıoğlu’nun Tümen ve Küçük ile sıkıntısı Para Politikası Kurulu’ndan (PPK) ziyade Merkez Bankası yönetimiyle ilgiliydi.

- Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması süreci de dahil olmak üzere, başkan, iki yardımcısıyla bir süredir uyuşmazlıklar yaşıyordu.

- Kavcıoğlu’nun, kendi döneminde göreve getirilmiş olmasına rağmen Semih Tümen’den vazgeçmesinde, Tümen’in başkan olmak istediği ve bunun için kulis yaptığına dair dedikoduların etkisi de olabilir.

Haberin Devamı

- Kavcıoğlu, iki başkan yardımcısıyla birlikte görevden alınan PPK Üyesi Abdullah Yavaş’tan da çok faydalanamadığını düşünüyordu. ABD’de yaşayan ve PPK toplantıları için Türkiye’ye geliş-gidiş maliyetleriyle ilgili eleştirilere konu olan Yavaş, COVID-19’a yakalanmış ve son toplantıya katılmamıştı.

- Üç görevden alma ve iki atama kararı sonrası, şimdi bir başkan yardımcılığı ve bir PPK üyeliği koltuğu boş bulunuyor. Başkan Şahap Kavcıoğlu’nun tercihlerine göre, bu iki göreve de yakında atama yapılması bekleniyor.

İSTANBUL’A TAŞINMA SÜRECİ

- İstanbul’da inşaatı süren yeni Merkez Bankası binası siyasi tartışmalara da konu olmuştu. Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınma sürecinin gelecek yıl bu zamanlarda (Ekim 2022) tamamlanması planlanıyor.

- Merkez Bankası’nın piyasalarla ilgili dört birimi, bir süredir TMSF’nin İstanbul Ümraniye’deki binasında görev yapıyor. Ankara’da kalan diğer birimler de bir yıl içinde İstanbul’a taşınacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder