Murat Çelik Neden şimdi?
HABERİ PAYLAŞ

Neden şimdi?

Gündemdeki (ve yazının başlığını oluşturan) soruyu, telefonda TBMM Başkanı Şentop’a sordum.

- Murat Bey, bu arkadaşlarımızla ilgili iki sebep var… Birincisi; Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruları. Bize de (TBMM Başkanlığı’na) dilekçe vermişler, “Kesinleşmeye engel” diye. Değil aslında. O başvurular kesin hükmü etkilemez. Ama biz yine de bunun bekletme gerekçesi olup olmayacağı konusunda hukukçulardan görüş aldık. Hemen tümü “Derhal okunmalıdır” dedi. Siyaseten belki ama hukuken “Bekletilmeli” diyen yok.

Haberin Devamı

- İkincisi, biliyorsunuz ‘yargı paketi’ adıyla bazı düzenlemeler yapıldı. Ekim 2019’da kanunlaştı. Bunu bekledik. Yapılacak düzenlemeler bu dosyaları etkiler mi diye… Nitekim, yine HDP’den iki vekil yararlandı bu düzenlemelerden.

- Enis Berberoğlu’nun yararlanma durumu olmadı bu düzenlemeden. Bunun üzerine Ocak ayında okunması kararı almıştım ben. Ocak sonunda iki dosya daha geldi. Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nınkiler… Bunun üzerine, “Onlara da bakalım” dedik.

- Sonra, biliyorsunuz ‘infaz düzenlemeleri’ geldi gündeme, ardından da Meclis tatile girdi. Genel Kurul toplanmadı ve okuma imkanı olmadı.

AYM’DEKİ BİREYSEL BAŞVURU SÜRECİ

Şu soruyu bir kez daha yönelttim TBMM Başkanı’na: “Anayasa Mahkemesi’nde devam eden ‘bireysel başvuru süreci’nin tamamlanmasını beklemek gerekmiyor muydu?” Başkan Şentop şunları söyledi:

- Anlattığım bütün bu bekleme dönemiyle birlikte, AYM’deki bireysel başvuru süreci de bayağı uzadı. Gerçi kesin hüküm ortada. Bireysel başvuruda bulunmuş olmaları bu hükmü bozmuyor ama süreç uzadı. Belki daha da uzayacak, bilemiyoruz.

- Gerek bizden önce, Binali Bey zamanında, gerek biz, değerlendirdik. Hukukçulardan görüş aldık. AYM süreci ne zaman bitecek bilinmiyor. 2023’te seçim var. Ortada da Anayasa ve İç Tüzük’ün amir hükümlerinin Meclis Başkanlığı’na verdiği bir görev var. Bu hükümlerini uygulamamış olamazdık.

KİMSE TELAFFUZ ETMEDİ, KİMSE TEKLİF GETİRMEDİ

- Sayın Başkan, peki ya AYM’nin vekiller lehine karar vermesi ihtimali?

- Dediğim gibi, AYM’deki sürecin ne zaman sonuçlanacağı bilinmiyor. Çıkacak sonuç da öyle… Vekillerin lehine sonuçlanması halinde yeniden ceza yargılanması yolu açılabilir. O yargılamadan ne sonuç çıkar, o da bilinmez tabii ama bunun sonrasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) süreci de var...

Haberin Devamı

Yeniden yargılama olursa kesin hüküm değişebilir mi? Bu da bir ihtimal tabii ama bakın hiç kimse bunları telaffuz etmedi. Bugün bunları konuşanlar, ‘bireysel başvuru sürecinin kararı okumaya etkisiyle ilgili bir değişiklik teklifi’ getirebilirlerdi mesela. Kimse konuşmadı, kimse bir teklif getirmedi.

- Sayın Şentop son soru… “TBMM, Külliye’den gelen talimatla bu adımı attı” diyenler de var…

- Murat Bey, size süreci bütün açıklığıyla anlattım. Bütün bunların sonunda, Sayın Cumhurbaşkanımız ile de tabii görüştüm, aynı zamanda o oturum öncesi iki partinin grup başkanvekillerine de bilgi verdim ve o oturumda, o kararlar okundu. Durum bundan ibaret.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder