Murat Çelik Oy pusulalı anket
HABERİ PAYLAŞ

Oy pusulalı anket

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anketlerin manipüle edildiğini söyledi ya... Anketler konusu, o gün itibariyle artık bambaşka boyutlarıyla gündemde.

Şimdiyse, yepyeni bir anket yöntemi var konuşacağımız: O yöntem, ‘temsili oy pusulasına mühür basılması yoluyla’ yapılacak olan kamuoyu araştırmaları...

AK Parti’nin Ar-Ge’den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, dün CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova’nın konuğu olduğu canlı yayında biraz bahsetti aslında...

Yeni anket yönteminin detayları şöyle:

Haberin Devamı

Mesela Ankara’da…

Anketör, vatandaşa sorularını sorduktan sonra elindeki örnek oy pusulasını ve ‘Evet’ mührünü, görüşme yaptığı kişiye uzatacak. Denekten temsili olarak oyunu kullanmasını isteyecek.

Bu noktanın önemi, vatandaşın oy vereceği ’aday ile o adayın üstündeki parti amblemi’ ikilemi...

Kritik nokta şu:

Ankara örneğinden devam edelim...

Sözlü olarak sorulduğunda “Mansur Yavaş’a oy vereceğim” diyen bir seçmenin; Yavaş ismini ‘CHP logosu altında gördüğünde davranışı nasıl şekillenecek?

Başka bir ifadeyle...

Örneğin, kendini milliyetçi, muhafazakar ya da ülkücü olarak tanımlayan ve Mansur Yavaş’a oy verecek bir kişi; mührü, bugüne kadar hep uzak durduğu ‘CHP’nin 6 oku’nun altına vurmakta tereddüt eder mi?

Tabii bu soru, farklı seçim bölgelerinde, değişik ‘aday-parti’ kombinasyonları için de geçerli.

Cevabı aranan soru bu işte...

Bakalım bu anket yöntemi nesnel sonuç verecek mi?

MHP KULİSLERİNDEN BİR İYİ PARTİ YORUMU

31 Mart’ta sandıktan çıkacak sonuç, seçime girecek her parti için önemli. İYİ Parti içinse, 24 Haziran’ın ardından alınacak sonuç, ‘siyaset sahnesinde kalıcı olup olmama meselesi’ gibi görünüyor. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kulislerinde bu konuda sert ve çarpıcı bir yorum yapılıyor. MHP’liler, İYİ Parti’ye “İP” diyorlar malum... Yapılan yorum şöyle: “31 Mart’ta İP kopacak.” Yani İYİ Parti’nin başarısız olacağı ve dağılacağı öngörüsü... Bu bir yorum mu, temenni mi o ayrı ama böyle düşünenlerin yaptığı tahminin devamı da şu şekilde: “İYİ Parti dağıldığında-özellikle milletvekillerinin-çoğu AK Parti’ye geçer. MHP’ye dönmeyi düşünecek olanlar, teşkilatın geri gelenleri kabul etmeme olasılığından endişe edecektir.”

Haberin Devamı

BİR DÜNYA KUKLA

İzmir’de nefis bir etkinlik var bu aralar. Sanatçı Selçuk Dinçer’in yaratıp, dünyanın 2’nci büyük festivaline dönüştürdüğü İzmir Uluslararası Kukla Günleri... Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen festival 28 Şubat’ta başladı, 17 Mart’a kadar devam ediyor.

Oy pusulalı anket

www.izmirkuklagunleri.com internet sitesinde hem ayrıntılı program yer alıyor hem de diğer detaylar.

- 24 ülkeden 42 kukla tiyatrosu topluluğu İzmir’de... Japonya’dan Makedonya’ya, Arjantin’den Estonya’ya kadar...

- 44 gösteri var programda.

- 47 kapalı ve açık gösteri mekanında toplam 174 kez sahneleyecek bu gösteriler. Ayrıca... Bir söyleşi, 4 sergi ve ikisi çocuklar için, toplam yedi atölye çalışması... Dünya bu festivali çok iyi biliyor ama bizim pek haberimiz yok galiba.

GEÇEN SENE BUGÜN

5 Mart 2018 Pazartesi günü, gazetelerin birinci sayfalarında yer bulan haberlerden biri şuydu: “BDDK verilerine göre, mevduatlarda dövize doğru kademeli bir kayma var. Döviz cinsi tasarrufların payı % 46’ya çıktı.”

Haberin Devamı

NE GÜZEL LAF

Bir dostunuz yemiş bahçesini geziyorsa, dalgın görünmeniz en büyük nezakettir. (Japon atasözü)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder