Murat Çelik Pandemiyi unuttuk ama...
HABERİ PAYLAŞ

Pandemiyi unuttuk ama...

Döviz kurları, altın fiyatları, akaryakıt ve diğer bütün ürünlerdeki anormal fiyat artışları, enflasyon oranı, asgari ücrete gelen zam, memur ve emekli maaşları için beklentiler derken COVID-19 pandemisini neredeyse unuttuk.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ı aradım dün.

Pandemiyi unuttuk ama...

Öncelikle yazının başındaki görüşüme katılıp katılmadığını sordum:

- Maalesef doğru. Ülkede yaşanan ekonomik problemler koronavirüsü biraz geri plana attı ama pandemi sürecinin, yaşanan ekonomik durumla bire bir bağlantısı yok. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere bu işi yürütmesi gereken grupların, daha önce olduğu gibi çalışması gerek. Fakat konu toplumun gündeminden çıkınca, bütün kesimler mücadeleyi bırakıyor.

Haberin Devamı

VAKALARDA ARTIŞ VAR

- İngiltere ve Hollanda ‘Omicron Varyantı’ sebebiyle kapanma kararı aldı. Bizde ise hiçbir ekstra önlem yok. Tespit edilen ilk altı vakadan sonraki duruma dair net bir açıklama da yok.

- Omicron çok hızlı yayılıyor. Ülkeye ya da ırka özel bir durum olmadığı için bizde de hızla yayılması ihtimâli var.

- Bakanlığın açıkladığı tablolarda, toplam vakada belli bir düşüş var ama bizim gördüğümüz ciddi bir artış var. Bunun sebebi de sanırım şu: Bakanlık sadece çok belli durumlarda test yapıyor. Omicron ise daha çok çocuklar ve genç yetişkinlerde görülüyor. Bu grup da hastalığı hafif geçiriyor ve onlara test yapılmıyor. Bu nedenle açıklanan tabloya yansımıyor ama bizim gördüğümüz vakalarda ciddi artış var.

OMICRON YAYILIRSA…

- Bakın Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yüzde 80’i tam aşılı olmasına rağmen üniversite kampüslerinde vakaların yüzde 30’u Omicron.

- Bu varyant yayılırsa hem durdurmak çok zor hem de bunun bir mutasyonla ağır bir virüse dönüşme riski var.

- Bizde gördüğüm kadarıyla, “Bırakalım, yayılırsa yayılsın” gibi bir anlayış var. Bu çok yanlış.

- Maske, mesafe ve hijyen tedbirleri yine çok önemli. Korunmada başka yöntem yok.

- Bir de kalabalıkları önlemek gerekiyor. Sempozyumlar, kongreler, mitingler, toplantılar hâlâ devam ediyor. Bunlara son vermek gerekiyor. Kalabalık çalışılan yerler de çok riskli. Birçok ülke vardiya usulü çalışmaya geçti. Bizde de yapılması gereken bu.

Haberin Devamı

- Böyle devam edersek sonunda daha ağır tedbirler, daha büyük önlemler alınması gerekecek.

- “Omicron hafif seyrediyor” diye bir görüş var. Hatta “Salgının sonuna geleceğiz” söylemi var. Bu son derece yanlış. Evet, ölüm oranları daha düşük ama belirtili seyrediyor.

- Aşı konusunda da yine bir yanılgı var. Üçüncü doz aşı oranları arttı, bu doğru. Ama o televizyon ekranlarında gördüğümüz aşı kuyruklarındakiler zaten ilk iki dozunu yaptırmış, üçüncü için sıraya girenler.

- Birinci doz sayıları ise günde 10 bine kadar düştü. Yani aşılanmayan grupta bir değişiklik yok. Bir şekilde aşı yaptırmayanlar hâlâ yaptırmıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder