Murat Çelik Pençe-Kartal: PKK'nın Sincar planına darbe
HABERİ PAYLAŞ

Pençe-Kartal: PKK'nın Sincar planına darbe

Gündemde, “Pençe-Kartal” hava harekâtı var. “Operasyon için, HDP’nin Edirne ve Hakkari’den Ankara’ya yürüyüş başlatacağı tarih özellikle mi seçildi?” sorusuna, güvenlik kaynaklarından herhangi bir cevap verilmiyor.

Zamanlama tesadüf mü, değil mi; bu konu yoruma açık ama 58 dakika süren ve bu kısa süre içinde 81 hedefin imha edildiği operasyonla ilgili önemli bilgiler var.

Pençe-Kartal Operasyonu’nun en dikkat çekici iki noktasıyla başlayayım:

  1. Düzenlenen hava operasyonu, terör örgütü PKK’nın “Kandil’i Sincar’a taşıma planına büyük darbe vurdu.
  2. Örgütün ‘canlı kalkan’ taktiği sebebiyle bazı hedeflerin vurulmasından son anda vazgeçildi.

Yeni Kandil planı

Pençe-Kartal: PKKnın Sincar planına darbe

Kartal’, yaklaşık bir senedir süren ‘Pençe Operasyonları’ zincirinin yeni halkası. 28 Mayıs 2019’da başlayan ve Irak’ın kuzeyindeki PKK varlığını hedef alan harekata ‘Pençe’ adı verilmişti. Ardından ‘Pençe-2’ ve ‘Pençe-3’ ile bugüne gelindi.

Haberin Devamı

Askeri kaynakların verdiği bilgilere göre, katılım azalmış, örgütten kaçışlar artmış olsa da PKK yeni adımlar atıyor. Türkiye’nin de yakın takip ettiği bu adımlardan en önemlisi Kandil’i Sincar’a taşıma planı. Yıllardır ana üssü olan Kandil’de artık sıkışan örgüt, oradaki merkezini Sincar’a taşımak için yoğun bir faaliyete girişti.

Özellikle ‘Karaçak’ bölgesinde, inşaat faaliyetlerinin yoğunlaştığı tespit edildi. Güvenlik ve istihbarat birimlerinin takip ettiği; (tüneller, mazgallar, sığınaklar, barınaklar, mühimmat depoları vb) lojistik üs inşa çalışmaları belli bir olgunluğa ulaşınca, ‘Pençe – Kartal’ harekatı için düğmeye basıldı ve kurulmakta olan bu yeni bölge havadan vuruldu.

'Canlı kalkan' köyler

Gelen bilgiler, örgütün inşası süren yeni üs bölgelerinin çevresinde, köyler oluşturduğunu gösteriyor. Yani PKK, yeni terör kamplarının çevresinde sivil yerleşim birimleri oluşturarak, o insanları ‘canlı kalkan’a dönüştürmeyi hedefliyor.

Amaç, Türkiye’nin bölgeyi havadan bombalamasının önüne geçmek. Güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiler, PKK’nın bu yolla belli ölçüde sonuç da aldığını gösteriyor. ‘Pençe-Kartal’ hava harekatında belirlenen hedeflerden bazıları, bölgede sivillerin bulunduğunun tespit edilmesi nedeniyle son anda vurulmadı.

Hatta hava akını sürerken, 7-8 kilometre uzaktaki yerlerden operasyon bölgesine yüzlerce insanın getirildiği görüldü ve o noktaların bombalanmasından mecburen vazgeçildi. Yani ‘sivillerin zarar görmemesi’ hassasiyeti sebebiyle bazı hedefler iptal edildi.

Haberin Devamı

Bilanço

Hava harekatına katılan uçak ve yapılan sorti sayısı bu defa gizli tutuluyor. Ancak askeri kaynaklar, görev alan F-16’ların, bahsedildiği gibi 30 değil, çok daha fazla olduğunu söylemekle yetiniyor.

Bir de silahlı ve silahsız İnsansız Hava Araçları (İHA, SİHA), Havadan erken İhbar ve Kontrol (HİK) ve havada yakıt ikmali yapılan Tanker uçakların da harekatta görev yaptığı bilgisi veriliyor. Operasyonun bilançosuna gelince… Güvenlik birimleri, imha edilen yerler ve öldürülen terörist sayısı gibi ayrıntılı bilgilerle ilgili tespit çalışmasının sürdüğünü, yani ‘Pençe-Kartal’ın bilançosunun yakında netleşeceğini söylüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder