Murat Çelik Siyasette kayyım gündemi
HABERİ PAYLAŞ

Siyasette kayyım gündemi

Gündem malum… Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerinde HDP’li (Halkların Demokratik Partisi) başkanlar görevden alındı. Yerlerine, belediye başkan vekili sıfatıyla, bu üç ilin valileri atandı.

Yani üç büyükşehir belediyesine, yaklaşık üç yıl aradan sonra yeniden ‘kayyım’ atandı.

Yaşanan bu gelişme, iç siyasi gündemi doğal olarak altüst etti.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Demokratik siyaset içinde kalarak meşru mücadele hakkımızı kullanacağız” açıklamasını yaptı.

Üç büyükşehir belediye başkanının görevden alınmasına, CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) de tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Parti sözcüsü Faik Öztrak, “Millet tarafından seçilen başkanların görevden alınması hukuki değil siyasidir. Seçimle gelen kayyımla gidecekse sandık anlamını kaybeder. Millet iradesiyle inatlaşılmaz” ifadelerini kullandı ve ekledi: “Terörle mücadele kuşkusuz Türkiye’nin ortak meselesidir. Ancak terörle mücadele gibi milli bir meselede milli iradeye baskı, vesayet uygulamaları siyasi araç haline dönüştürülmemelidir. Bu terörün değirmenine su taşımak olur.”

İYİ Parti’den - kurumsal ya da bireysel – herhangi bir açıklama gelmedi. Genel Başkan Meral Akşener, sıcağı sıcağına bir yorum yapmak yerine ihtiyatlı davranıp kısa bir süre beklemekten ve gelişmeleri görmekten yana. Akşener ya da parti yetkililerinden biri muhtemelen yarın (bugün) konuşacak.

Bu arada, Ali Babacan liderliğinde partileşme aşamasında olan yeni hareketin ‘ağabey’i eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de resmi Twitter hesabından “Daha yeni seçilmiş belediye başkanlarının ‘bu şekilde’ görevden alınmaları demokrasimiz için doğru olmamıştır” şeklinde görüş bildirdi.

HDP’li üç büyükşehir belediyesine kayyım atamasına karşı çıkanların çoğu “Sırada CHP’li Ankara, İstanbul ve İzmir belediyeleri mi var?” sorusunu da gündeme taşıdı.

Aynı cepheden bir de şu soru soruldu dün gün boyu: “Üç başkanın haklarındaki bu soruşturma ve kovuşturmalar, 31 Mart’tan önce, adaylık aşamasında neden konu edilmedi ya da adaylıklarına neden engel olmadı?”

Günün sonunda...

Haberin Devamı

Evet, soruşturmalar sürüyor.

Evet, davalar mahkumiyetle sonuçlanmamış ve kesinleşmemiş. Ama diğer yandan, HDP'nin PKK ile içli - dışlı olduğu da sır değil. Bütün bu tartışmaların yanında, hatta ötesinde bu gerçek de yıllardır orta yerde duruyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder