Murat Çelik Top Akşener'de
HABERİ PAYLAŞ

Top Akşener'de

Önce manşeti vereyim…

İYİ Parti’de il başkanlarının yarıdan fazlası, İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın partiden ihracını istiyor.

50'ye yakın dilekçe

İYİ Parti kaynaklarından aldığım bilgiye göre, dün öğleden sonra itibariyle, 81 il başkanından 50’ye yakınının dilekçesi genel merkeze ulaştı. Bu il başkanlarının talebi aynı. Partisinin İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’yu FETÖ’cülük ile suçlayan İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın parti disiplin kuruluna sevk edilmesi. Hatta çoğunun isteği, Özdağ’ın partiden ihraç edilmesi.

Haberin Devamı

Süreç nasıl işleyecek?

İl başkanlarının dışında, İYİ Parti teşkilatlarından gelen başka dilekçeler de var. İlçe başkanları ya da parti üyelerinin yolladığı o dilekçeler de partinin kayıtlarına geçiyor ama öncelik -doğal olarak- il başkanlarınınkilerde. Peki bundan sonra ne olacak? Parti genel sekreterliği, gelen evrakı incelemeye dün başladı. Sahte ya da gerçek dışı isim, imza olması ihtimaline karşı, dilekçeler kontrol ediliyor. Bu çalışma sonunda tasnif edilecek dilekçeler bugün bir üst yazıyla genel başkanlık makamına sunulacak. İYİ Parti Tüzüğü’ne göre, bir milletvekili hakkında disiplin süreci başlatma yetkisi doğrudan genel başkanda.

Kararı Akşener verecek

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, önüne gelecek dilekçelerle dolu dosyaya bakacak ve bir karar verecek. O karar ya ‘disipline sevk’ olacak ya da dosyayı işleme koymayıp bekletmek yönünde. Meral Akşener, Özdağ’ın disipline sevki yönünde karar verirse, bunu ‘kesin ihraç istemi’yle de yapabilir, sadece ‘soruşturulması’ istemiyle de. Akşener dosyayı işleme koyarsa, ‘disiplin süreci’ resmen başlamış olacak.

Bu durumda nihai kararı, 11 üyeden oluşan İYİ Parti Merkez Disiplin Kurulu verecek. Bu süreç başlar ve sonunda partisinden ihraç edilirse, bu durum, Ümit Özdağ’ın parlamenterlik sıfatını etkilemeyecek. Özdağ Meclis’te bağımsız milletvekili olarak görev yapmaya devam edecek. Sonuç olarak, Ümit Özdağ konusunda top bugün itibariyle bizzat Meral Akşener’de.

Sadece 'İç mesele' mi?

İYİ Parti’de süreç yukarıda özetlediğim şekilde sürüyor. Tartışmanın odağındaki isim Ümit Özdağ sessizliğini koruyor ve şimdilik gelişmeleri izlemekle yetiniyor. İYİ Parti kulislerindeki hava, Meral Akşener’in -Özdağ konusunda- 50’ye yakın il başkanının talebine kayıtsız kalmayacağı ve teşkilatın nabzı doğrultusunda hareket edeceği yönünde olsa da, yaşananların İYİ Parti’nin iç meselesi olmaktan öte boyutlarının varlığı konusunda da hemen herkes hemfikir. Özelden genele bakıldığında, konunun aynı zamanda ‘Millet İttifakı’nın da meselesi olduğu açıkça görülüyor.

Haberin Devamı

Erdoğan'ın mesajı

Yaklaşık üç ay önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Evine dön” çağrısı yaptığı Akşener’e, önceki gün Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan giden açık mesaj da dikkatlerden kaçmadı. Erdoğan’ın İYİ Parti’nin 3’üncü kuruluş yıldönümü törenine gönderdiği ve İzmir Gündoğdu Meydanı’ndaki törende okunan mesaj, sıradan bir nezaket ve iyi niyet beyanı olmanın ötesinde, Türkiye siyasetindeki mevcut ‘ittifaklar dengesi’ bağlamında da okunmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder