Murat Çelik Trump'ın Amerikası
HABERİ PAYLAŞ

Trump'ın Amerikası

Şu kareyi de, Beyaz Saray’ın önünde çektim 14 Nisan Pazar günü... Sağdaki kravatlı adamın elindeki dövizde, “Trump hakları değil, insan hakları” yazıyor. Solda, daha yakın plandaki siyah adamın elindeki kartondaysa “Amerikan Anayasası’nın güvencesi altında buradayım” diyen bir ‘evsiz’in Trump’a yönelik küfürlü mesajı yer alıyor. Beyaz Saray’ın önündeki manzara bu...

Trumpın Amerikası

Washington izlenimlerimi de şöyle özetleyebilirim:

1. Üst gelir grubundaki Amerikalılar, bir yandan dalga geçseler de, ‘Trump tarzı kapitalist yönetim anlayışı’ndan hiç de rahatsız görünmüyorlar.

Haberin Devamı

2. Beyaz yakalı, dünyayı takip eden ve insani hassasiyetleri yüksek olanlar, Trump’ı kıyasıya eleştiriyor.

3. İşsiz ya da çok az kazananlar için ise (ki onlar çoğunlukla göçmenler) değişen fazla bir şey yok. Sıkıntılı hayatları, başkanın ismine göre farklılaşacak gibi değil zira.

120 YAŞINDAKİ BİNADA TRUMP OTEL

ATC-TAİK yıllık konferansını takip etmek için Washington DC’deydik hafta içinde. Amerikan Türk Konseyi (ATC) ile DEİK bünyesindeki Türkiye - ABD İş Konseyi’nin (TAİK) ortak programı yoğundu. ABD başkentinde, toplantıların da yapıldığı ‘Trump International Hotel’de kaldık biz gazeteciler de.

Amerikan Başkanı Donald Trump’a ait olan otel, kentin ana bulvarı Pennsylvania Avenue üzerinde yer alıyor. Beyaz Saray ile Kongre binası arasındaki hat üzerinde...

Trumpın Amerikası

Birçok devlet kurumunun yer aldığı ‘Federal Üçgen’de... Misal, otelin hemen karşısındaki bina FBI (Federal Soruşturma Bürosu) Merkezi. Tarihi eser statüsündeki bina; ihtişamlı, lüks bir otel şimdi... 1892’de inşasına başlanmış, 7 yıl sonra, 1899’da postane binası ve saat kulesi olarak hizmete girmiş…

1970’ler ve 80’lerde onarımlardan geçmiş. 2013 yılında 60 seneliğine özel sektöre kiralanan eski merkez postane binası, 2106 Eylül’ünden bu yana 5 yıldızlı Trump Otel olarak hizmet veriyor. Donald Trump, 263 odalı lüks otel için 250 milyon Dolar harcamış. Oda başına neredeyse bir milyon Dolar yatırım maliyeti… Otelin SPA, yani güzellik ve terapi merkeziyse Ivanka Trump’ın adını taşıyor. Merkez, ABD Başkanı’nın kızı tarafından işletiliyor.

Haberin Devamı

MİNİ BARDAKİ ÇİKOLATA, KAPIDA UYUYAN EVSİZ

Trump Otel'in standart odalarından birinde kaldım. Odadaki mini barın fotoğrafını çektim. Hepiniz görün istedim çünkü...

Trumpın Amerikası

Bakın... Hemen her ürün ‘Trump’ markalı... Şarap, kuruyemiş çeşitleri... Ve çikolatalar. Çikolatalar, ‘külçe altın’ şeklinde... Bir tarafta iki büyük külçe, diğer yanda küçük külçelerden oluşan bir paket... Zenginlik, insanın yüzüne işte bu boyutta çarpılıyor otelin içinde. Ama asıl çarpıcı olan, binadan çıktığınızda karşılaştığınız manzara. Gece ve biraz uzaktan çektiğim için net olarak göremiyorsunuz ama şu fotoğrafta işaretli yerde bir insan yatıyor.

Trumpın Amerikası

Trump Otel’in ana cadde üzerindeki kapısının önünde bir ‘homeless’ yani bir ‘evsiz’ uyuyor. Kartonlar ve naylonlar üzerinde, battaniyeye sarılmış vaziyette. Mini bardaki çikolataların ‘külçe altın’ formunda olduğu yerin kapısında, sokakta uyumak zorunda olan insanlar var. Ve o ‘evsiz’in gördüğü, emin olun ‘Amerikan rüyası’ değil.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder