Murat Çelik Türkiye, ABD, Suriye'nin kuzeyi
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye, ABD, Suriye'nin kuzeyi

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yetkilileri arasında yapılan son görüşmelerin ardından ‘Kuzey Suriye’ konusunda gelinen nokta, iki taraftan yapılan resmi açıklamalarla kamuoyuyla paylaşıldı. Elbette, paylaşılması uygun görüldüğü kadarı ve şekliyle… İki ülke arasında bazı konularda varılan sınırlı mutabakat, süreci tüm taraflar açısından bir müddet daha sürdürülebilir kılıyor. Ancak… Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna operasyon kararlılığı henüz ortadan kalkmış değil.

ABD ile uzlaşılan başlıklarda planlanan adımlar zamanında atılmaz ve asgari beklentileri karşılanmazsa; Türkiye, bölgeye kış koşulları hakim olmadan müdahale etme seçeneğini masada tutuyor. Ancak… Yapılan resmi açıklamalarda, kurulacağı duyurulan ‘Müşterek Harekât Merkezi’nin amacı, ‘oluşturulması planlanan Güvenli Bölge’nin birlikte koordine ve yönetimi’ olarak belirtiliyor. Bu da ABD’nin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının müstakil bir adım atmasının önüne geçmeyi hedeflediği anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Ankara-Washington hattında sağlanan ‘sınırlı mutabakat’, Türkiye açısından ‘şimdilik’ kaydıyla olumlu olsa da büyük resmin tamamlanması için netleşmesi gereken daha çok boyut var.

Her ne kadar açıkça ifade edilmese de Abdullah Öcalan’ın avukatları aracılığıyla İmralı’dan PKK/YPG’ye yolladığı mesajların örgütte bulacağı karşılık gibi... Türkiye’nin tepkisine rağmen ABD’nin örgütü kullanmaktan vazgeçmemesi gibi… Ve tabii, Suriye rejimiyle Rusya’nın gelinen noktaya vereceği tepki gibi.

KURBAN SİZ OLMAYIN

Mevzuyu başlıktan anlamışsınızdır. Bayram tatili başladı. Hava ve demiryolları bir yana, asıl ‘can alıcı’ trafik karayollarında… Başta kıyı şeridine çıkanlar olmak üzere yollar tabiri caizse ana baba günü. Karayollarında dün akşam başlayan yoğunluk bugün de sürecek. Aynı durum, gelecek hafta sonu (17-18 Ağustos) da yaşanacak. Direksiyon başındakilere sözüm… Alkollü, uykusuz, yorgun kullanmayın araçlarınızı. Aşırı hız yapmayın.

Hatalı solamayın. Gideceğiniz yere yarım saat önce ulaşayım derken kendinizin, aileniz ya da sevdiklerinizin yaşamını riske atmayın. Tabii başkalarınınkini de. Lütfen dikkatli olun. Lütfen kurallara riayet edin. Lütfen trafikte, diğerlerinin haklarına da saygı gösterin. Yaralamayın, yaralanmayın. Öldürmeyin, ölmeyin. Kurban bayramında kurban siz olmayın. Gönlünüze göre bir bayram olsun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder