Murat Çelik Üçüncü doz meselesi
HABERİ PAYLAŞ

Üçüncü doz meselesi

Gündemde ‘üçüncü doz’ aşı konusu var. Herkes birbirine aynı soruları soruyor: “Yaptırmalı mıyız? “İlk iki dozu Sinovac (Çin aşısı) oldum, üçüncü dozda hangisini olmalıyım?” “İki doz Pfizer BioNTech (Alman aşısı) olanlar üçüncü dozu olacak mı? Olursa, bu defa Sinovac olabiliyor mu?” vb…

PROF. DR. MEHMET CEYHAN

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da, yukarıdaki sorular ve benzerlerini yanıtlayan isimlerden. Dün öğle saatlerinde konuştuğum Prof. Ceyhan şunları söyledi: - Evet, özellikle de risk gruplarındakiler üçüncü doz aşıyı hemen olmalı.

Haberin Devamı

- İki doz Sinovac olanların, üçüncü doz olarak BioNTech olmalarında fayda var. Ben de aynı durumdayım. İki doz Sinovac aşılıyım ve şimdi üçüncü dozu Pfizer BioNTech olacağım.

- Üçüncü doz ile hedeflenen, antikor seviyesini yukarıya çekmek ve koruyuculuğu artırıp, koruma süresini de uzatmak olduğuna göre, sadece mantık açısından bile baksanız, koruyuculuk süresi nispeten daha kısa olan Sinovac’tan sonra, o özelliği daha yüksek olan BioNTech yaptırmakta fayda var.

- İki doz BioNTech olmuş olanlar içinse üçüncü doza gerek yok.

PROF. DR. KENAN MİDİLLİ

Aynı konuyu, aynı sorularla İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Midilli’ye de danıştım dün. Prof. Midilli’nin yanıtları da şöyle:

- İki doz Pfizer BioNTech aşılı olanların şu anda üçüncü doza ihtiyacı yok. Zaten bütün aşılarda genel olarak altıncı aydan itibaren düşmeye başlıyor antikor seviyeleri.

- Özellikle risk grupları için üçüncü doz önemli. Yani sağlık çalışanları ve yaşı yüksek olanlar… Bunlar iki doz Sinovac aşısı oldular ve tarih itibariyle aşının oluşturduğu antikor seviyesi düşmeye başlıyor.

- Ben, “Üçüncü dozu da Sinovac olun” ya da “İki doz Sinovac’tan sonra üçüncü dozda BioNTech’i tercih edin” diyemem. Sonuçta ikisi de etkinliği kanıtlanmış ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) onayladığı aşılar. Yani ikisi de olabilir. Bu konuda kesin bir yorum yapmamayı tercih ediyorum.

Haberin Devamı

- Şu an dünyanın belli ülkelerinde yükselen Delta varyantı, birkaç ay içinde bizde de yaygın hâle gelecek. Geçmişte İngiltere varyantında olduğu gibi, Delta için de bu durum şimdiden görülüyor.

- Üstelik Delta’nın, Güney Afrika varyantına benzer şekilde antikorlardan kaçma yeteneği olduğu da biliniyor. Dolayısıyla yapılması gereken, üçüncü doz aşıyla antikor seviyesini yükseltmek ve korunma süresini de uzatmak. Delta varyantını mümkün olan en yüksek antikor seviyesiyle karşılamak gerek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder