Murat Çelik Yarın 15 Temmuz
HABERİ PAYLAŞ

Yarın 15 Temmuz

Neredeyse 40 yıllık süreçte devletin ve toplumun her noktasına nüfuz etmiş FETÖ yapılanmasıyla mücadelede, mevcut kadroların tasfiyesi tabii ki çok önemli.

Mevcutları temizlemek kadar -hatta belki daha da- önemli olan diğer husus ise geleceğe dönük ne yapılan ya da yapılmayanlar…

METÖ, SETÖ, KETÖ, XTÖ…

Adı her ne olursa olsun, gelecekte başka bir yapının oyununa gelmemek başka terör örgütü ile mücadele etmek zorunda kalmamak için ne yapılıyor? Soru bu.

TSK’DA 4 YILIN BİLANÇOSU

TSK’da, 15 Temmuz 2016’dan bugüne, FETÖ üyesi ya da örgütle bağlantılı olduğu gerekçesiyle ihraç edilen personel sayısı 19 bin 692. Darbe girişiminin 4’üncü yılında, idari işlemleri devam eden de 4 bin 49 TSK mensubu var. Yani toplam 23 bin 741 kişi...

Haberin Devamı

Bunlardan 4 bin 677’sinin ilişiği, OHAL sonrasında ‘bakan onayı’yla kesildi. İtirazları karara bağlayan OHAL Komisyonu’nun kararıyla göreve dönen 464 personel var. Bin 179 subay-astsubay da emekli oldu ancak onların da rütbeleri alındı.

YENİ KOMİSYON YAPISI

Dedim ya... FETÖ’cü temizliği önemli. Ama yeni ‘o’cu, ‘bu’cuların bünyeye girmesinin önüne geçmek de en az o kadar mühim. Askeri okullara öğrenci alım sürecine bir bakalım... 15 Temmuz 2016 öncesi TSK’da her kuvvet, kendi komisyonlarını kurar, kendi öğrencilerini alırdı.

Askerler, o sistemin açık noktasının, güvenlik soruşturmalarının TSK tarafından değil, MİT ve Emniyet İstihbarat tarafından yapılması olduğunu savunuyor. 15 Temmuz sonrası askeri liseler kapatıldı. Geriye kalan, harp okulları, sınıf okulları ve askeri meslek yüksek okullarına artık tek merkezden öğrenci alınıyor. Öğrenci alımı, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Personel Temin Merkezi’nce yapılıyor.

KOMİSYONDA ESNEKLİK

15 Temmuz öncesi, mülakat komisyonları; bir albay başkanlığında, biri istihbaratçı 2 subay, bir astsubay bir de askeri psikologdan oluşuyordu. Her üye 20 puan verebiliyor, aday öğrenci sınavı, 70 puanla geçebiliyordu.

15 Temmuz sonrası, MSB Personel Temin Merkezi bünyesinde kurulan yeni komisyonlar da 5 kişiydi ama ‘3 sivil, 2 subay’ şeklinde. Puanlama ve başarı notu yine aynıydı.

Haberin Devamı

Bir süre sonra ise komisyonların yapısına esneklik getirildi. Halihazırdaki komisyonlarda sivil üye sayısı, askerlerden yine fazla. İlgili kuvvet ve Milli Savunma Üniversitesi’nden de 1’er üye yer alıyor mevcut komisyonlarda. Ancak bu üyeler bazen asker, bazen sivil olabiliyor. Sonuçta, sivil üyeler ‘Tamam’ derse, aday mülakatı geçecek notu alabiliyor. Asker üye(ler), askeri öğrenci seçiminde sonuca tesir edemiyor.

Bütün bunları tamamen yukarıda altını çizdiğim genel prensip sebebiyle anlattım. Devlete personel alım sistemi (hangi ideolojiden olursa olsun) herhangi bir yapı ya da bir kesimin etki alanında kalmayacak şekilde olmalıdır. TSK’ya subay ve astsubay alım süreci de tartışmalara konu olabilecek durumdan çıkarılmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder