Murat Çelik Yeni dönem uyarıları
HABERİ PAYLAŞ

Yeni dönem uyarıları

Pandemi kısıtlamaları adım adım kaldırılıyor ya da gevşetiliyor. Peki bu yeni dönem nedir, ne değildir?

Bu soruyu, CovId-19 gündeminde kamuoyunun yakından tanıdığı, konunun iki önemli uzmanına sordum.

Prof. Dr. Ateş Kara: Rahatlamak değil, daha dikkatli olmak gerek

  • Birincisi bu da aslında bir rahatlama değil, olmamalı. Bunu mutlaka söylememiz lâzım ve öncelikle bunun farkında olmamız gerekiyor.
  • Sadece şöyle bir farkımız var; artık bireysel olarak kurallara daha sıkı uymamız lâzım, mesafeye bireysel olarak daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü bundan sonra diğer kısıtlamalarda da artık yavaş yavaş açılmalar olacak. Sonuçlar görüldükçe, değerlendirildikçe bu biraz daha belirginleşecek.
  • Burada asıl önemle üzerinde durulması gereken nokta, bu açılmalar olayın bittiği anlamına gelmiyor. Bu açılmalar sadece ve sadece, evet Türkiye’de başarı var, vaka sayısı azalıyor, azalarak da gidiyor ama bundan sonrası için en önemli nokta, bireysel olarak bizim kurallara artık daha sıkı uymamız gerektiği.
  • “Her şey bitti, normale döndük, bu virüsten kurtulduk” türünden düşüncelere kapılıp rahatlamamamız lâzım. Hiçbir şekilde…
  • Klasik yaklaşımımız sürüyor. Artık hepimizin çok iyi bildiği bireysel önlemleri uygulamaya, şimdi daha sıkı şekilde devam etmemiz gerekiyor.

Yeni dönem uyarıları

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Risk var, kurallara uymazsak tedbirler geri gelebilir

  • Her kaldırılan tedbir bir risk oluşturuyor tabii. Özellikle şehirler arası dolaşımın açılması bazı sorunlar getirecek. vakaların çok olduğu illerden diğer şehirlere gidecek olanlar risk oluşturacak.
  • Antikor çalışmalarından elde edilen veriler ışığında yaptığım hesaplamalara göre, şu anda 320 bin civarında henüz tanı konmamış ama virüs taşıyan insan var. Bunlar da seyahat edecek. Eğer maske ve mesafe kuralına uymazlarsa, bunların bulaştırma potansiyeli var. Bu şekilde, özellikle de küçük illerde, vaka artışları göreceğiz.
  • Açılan yerlerin hepsi bir risk taşıyor. Dolayısıyla aslında tedbirlere daha çok dikkat etmek lâzım ama görülen o ki, çok da dikkat edilmiyor.
  • Alınan kararlar sonucunda eğer beklediğimiz gibi artışlar olursa, bazı tedbirler tekrar koyulmak zorunda kalınacak. Yok eğer azalırsa, o zaman tedbirlerin kaldırılmasına devam edilecek.
  • Şu anda zaten tedbir olarak gözle görülen bir 65 yaş ve üstü, bir de 18 yaş altı var. Henüz nişanlar, düğünler, eğlence yerleri açılmadı. Eğer atılan adımların sonunda bir sorun olmazsa, bunlar da açılacak.
  • İnşallah her şey yolunda gider, bir problem çıkmaz ama “Virüs bitti artık, artık bir şey olmaz” düşüncesi tehlikeli bir durum. Bakın bizden önce de tabloyu bu safhalara getirip sonra bazı tedbirleri yeniden koymak zorunda kalan ülkeler var.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder