Murat Gülderen 1 Milyon sahte cep satılıyor
HABERİ PAYLAŞ

1 Milyon sahte cep satılıyor

Verilen tüm cezalara ve sıkı denetimlere rağmen Türkiye’de yılda 1 milyon adet sahte cep telefonu satıldığı ortaya çıktı. Üst düzey gibi gösterilen hatta artık gerçek marka isimleriyle de satılmaya başlanan bu telefonların Türkiye’de oluşturduğu pazar ise yılda 200 milyon lira civarında. Bu cihazlar 90-250 TL arasında satılıyor.

BU FİYATA ASLA

Akıllı telefonda yüzde 25 ÖTV, yüzde 18 KDV yüzde 6 da TRT vergisi alındığı hesaplanırsa gerçekte böyle bir fiyata bu cihazların satışının mümkün olmadığı görülüyor. En çok sahtesi satılan telefon ise Samsung. Bunu iPhone ve Huawei takip ediyor. Bu ürünlerin reklamlarını kullanan uydu kanallarına kapatmaya varan cezalar verilmesine rağmen, yayınların önüne bir türlü geçilemiyor.

Haberin Devamı

ALMADAN KONTROL EDİN

Bu kanalların çoğu yurt dışından aldıkları sahte yayıncı lisansı ile yayın yapıyor. Reklamlarda kullanılan bu sahte cihazlar gerçek yani lisanslı işletim sistemi kullanamadığı için bir süre sonra kapanıyor. Yani verdiğiniz ücret de 1 ay içinde çöpe gitmiş oluyor. Her şeyden önce bir akıllı telefonun 500 liradan düşük fiyata satılmayacağını akıldan çıkarmamak gerekiyor.

IMEI NUMARASINI SORGULAYIN

Gerçek olan her bir telefonun 15 haneden oluşan IMEI numarası olur. Bu, cihazın kimliği demektir. Cep telefonunuza *#06# yazarak bu numarayı öğrenebilirsiniz. Ancak bu numaraları bile kopyalayabiliyorlar. Şüphelendiğiniz durumda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na sorgulama yaptırabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder