Murat Gülderen 5 yıldızlı milli santral
HABERİ PAYLAŞ

5 yıldızlı milli santral

Geçen yıl 1.1 milyar dolarlık yatırımla hizmete açılan Soma Kolin Termik Santrali, yıllık 4.7 milyon linyiti elektrik enerjisine dönüştürmeye başladı. Yılda 190 milyon dolarlık enerji ithalatını önleyecek olan santralin elektrik üretimine katkısı yüzde 1.2.

Çevreye uyumlu

Santralin kapılarını Posta’ya açan Koloğlu Holding Endüstriyel Projeler Direktörü Mete Uğur Eroğlu, “Milli enerji politikamıza tam olarak uyan santralimiz baca gazı arıtma sistemi sayesinde AB ve Türkiye’de emisyon değerlerine gelebilecek düzenlemeleri karşılayacak şekilde dizayn edildi.

Haberin Devamı

Tesisimiz 120 milyon ton kömür elektrik üretimi için kullanılacak. Bacalardan buhar çıkıyor. Santral hiçbir şekilde çevreyi kirletmiyor” diye konuştu.

5 yıldızlı milli santral

Atığını temizliyor

Bacadan çıkan nartikül maddeleri beş kademeli bir sistemde aldıklarını söyleyen Eroğlu, “Her şeyiyle bu santral kendi suyunu üreten, atığını temizleyen, külünü izole ederek depolayan, bacadan çıkan gazın emisyonlarını ve içindeki partikülleri kontrol eden bir sisteme sahip” diye konuştu.

Hidro-Gen Enerji çatısı altında faliyet gösteren ve 2x255 MWe kurulu güce sahip santral sayesinde, Manisa bölgesinde 1100 kişiye istihdam sağlanıyor.

En büyük kazan...

Mete Uğur Eroğlu’nun verdiği bilgiye göre santralde kömür yakma teknolojisi olarak kullanılan ‘Dolaşımlı Akışkan Yatak Teknolojisi’, Türkiye kömürleri için çevreci, temiz ve uygun kömür yakma teknolojisi olarak kabul görüyor.

Ayrıca santralde kullanılan Dolaşımlı Akışkan Yatak Kazanlar dünyada bu türdeki en büyük ilk 10 kazan arasında yer alıyor. Santralden çıkan küller, atık depolama alanında birikecek, üretim bittiğinde üzeri ağaçlandırılacak.

405 milyon Euro’luk imza

2024 yılında açılacak

Cengiz İnşaat, Orta Avrupa’yı Hırvatistan üzerinden Adriyatik Denizi’ne bağlayacak Krizevci- Koprivnica-Macaristan Sınırı Tren Hattı ihalesi için imzayı attı. 405 milyon Euro (2.8 milyar lira) ihale bedelli 42.6 kilometrelik tren hattı, 2024 yılında açılacak. Böylece İber Yarımadası’ndan başlayacak demiryolu, Adriyatik’e bağlanacak.

Haberin Devamı

10 firma arasından

Projeye aralarında Çin, İspanyol, Avusturya, Yunanistan, Slovenya ve Türkiye’den 10 dev firma teklif verdi. İhalede en uygun teklifi Çinliler verse de yükümlülükleri yerine getiremeyeceği ortaya çıkınca ihale Cengiz İnşaat’a kaldı. Proje kapsamında 9 istasyon inşa edilecek. Trenlerin hızı saatte 160 kilometreye ulaşacak.

Ayda bir kilometre inşa edilecek

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, projenin büyük önem taşıdığını belirterek, “42 kilometrelik hat, 42 ayda bitirilecek. Bu, ayda bir kilometre demek ve oldukça iddialı bir süre” diye konuştu.

Cengiz İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Koyuncu ise “Bu projede de yüksek kalite standartlarımızı yansıtarak projeyi zamanında teslim etmek birinci görevimiz olacak” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder