Murat Gülderen Alzheimer köyü
HABERİ PAYLAŞ

Alzheimer köyü

Haberin Devamı

Hollanda'nın Weesp kasabasındaki Hogeweyk köyü bundan iki yıl önce sadece Alzheimer hastaları için dizayn edilmişti. O günden bu yana köy sürekli gelişiyor.

İçerisinde tiyatro salonu, restoranlar, parklar, meyve-sebze ekilebilecek ufak tarlalar, dikiş nakış yapmak isteyenler için gerekli makineler, kütüphane ve pek çok tavukla koyun bulunuyor. Alışveriş için hazırlanan her şey ücretsiz…

Kimsenin kendini hasta hissetmemesi için görevliler üniforma bile giymiyor.

Burada pek çok milletten yaklaşık 200 kişi yaşıyor. Doktorlar, hemşireler ve bakıcılar, bu insanlara hayatlarındaki en iyi deneyimi yaşatmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Yerleşke sakinleri, süpermarketten gerekli eşyaları alıp, evlerinde yemek pişirebiliyorlar. Ortak kullanım alanlarında ise sohbet edip kaynaşıyorlar.

Dünyanın ilgisini çeken bu köyün bir benzeri neden Türkiye’de yok diye düşünürken pek çok doktorumuzun burayı ziyaret edip özel eğitimler aldığını öğrendim.

Türkiye’de 700 binin üzerinde Alzheimer hastası var.

Dünya genelinde bu rakam 50 milyon civarında. 2030’da sayının 76 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Araştırmalara göre 65 yaşından sonra her 6 kadından 1’i Alzheimer hastası olurken, erkeklerde bu oran 11’de 1 olarak gözlenmekte. Yaşlı nüfusunun hızla arttığı Türkiye’de de devlet destekli bu tarz yatırımları görmek iyi olmaz mı?

Çiftlik bank film oluyor

Ünlü yönetmen Gani Müjde, son yılların en büyük dolandırıcılık olaylarından olan Çiftlik Bank’ı sinemaya uyarlamaya hazırlanıyor. Filmin adı ise ‘Aldatıldık.’ Tosuncuk lakaplı CEO Mehmet Aydın’ı canlandıracak oyuncu arayışları da hızla sürüyor.

Başrollerini Şener Şen ve İlyas Salman’ın paylaştığı Banker Bilo’dan sonra sanırım bu alanda en çok ses getirecek komedi olacak.

Buraya parasını kaptıran çoğu kişinin filmi seyredeceğinden ve katıla katıla güleceğinden eminim.

Gerçekten o tipe nasıl para kaptırılır arkadaş...

Teknoloji diyeti

Kişinin teknolojideki bağımlılık düzeyini ölçmek için e-diyet adlı akıllı uygulama geliştirildi. Yüzde 100 yerli...

Telefon kullanımında limiti aşınca uyarı veriyor; günlük ve haftalık raporlar sunuyor.

Sorsan kimse telefon bağımlısı değil de bu uygulamayı kaç kişi indirecek çok merak ediyorum.

Şaka bir yana telefon yüzünden yapılan trafik kaza oranı yüzde 70’e yaklaşmış. Kendinize gelin lütfen.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder