Murat Gülderen 'Arayan dolandırıcı' diyen uygulamalar
HABERİ PAYLAŞ

'Arayan dolandırıcı' diyen uygulamalar

Yapılan tüm uyarılara rağmen hâlâ her gün yüzlerce kişi telefon dolandırıcılarının tuzağına düşüyor. Kendilerine jandarma, polis, bankacı, telefon operatörü, marka temsilcisi, gıda firması yetkilisi, yardım kuruluşu çalışanı, hayvan bakım evi görevlisi gibi süsler vererek kurbanlarını arayan sahtekarlar türlü bahanelerle para isteyip ocakları söndürmeye devam ediyor.

Bu dolandırıcılar eninde sonunda yakalansa ve ciddi cezalar alsalar da paraların önemli bir kısmı geri gelmiyor. İşte bu noktada arayan kişi ile ilgili gerçek bilgi veren yani arayanın sahtekar olup olmadığını bildiren ücretsiz mobil uygulamalar geliştirildi.

Haberin Devamı

GETCONTACT

Bu yerli uygulama, rehberinizde kayıtlı olsun ya da olmasın arayan kişinin kim olduğunu söylüyor. Sorunlu bir numaradan gelen arama ise bunu anında filtreliyor ve sizi uyarıyor. Bunu da kullanıcıların izin verdiği rehber ve aranma verileriyle gerçekleştiriyor. Böylece sahtekarlık için kullanılan numaraları ayırt ediyor. Uygulamanın uçtan uca şifreli messenger sohbet bölümü de bulunuyor.

Arayan dolandırıcı diyen uygulamalar

UPCALL

Bilinmeyen numaraların kime ait olduğunu göstermenin ve spam numaraları engellemenin dışında istenmeyen kişiler tarafından yapılan aramalara ‘ulaşılamıyor’ mesajı gönderiyor. Fakat arayan bilgisi size anında ulaşıyor.

Sesli mesajı, yazılı metne dönüştürme özelliğine de sahip uygulama, yakınlarınıza yaptığınız aramalara resim ve emocan (emoji) gönderme imkanı da tanıyor. Uygulama ile ayda 3 adet ücretsiz olarak bilinmeyen numara sorgulaması yapabilirsiniz.

Arayan dolandırıcı diyen uygulamalar

TRUE CALLER ID NAME

Bu da bilinmeyen numaraların kime ait olduğunu ve çağrının hangi bölgeden yapıldığını gösteriyor. Robotlara yaptırılan aramalar ile pazarlama ve tanıtım için yapılan spam çağrılarını engelleyen uygulama aynı zamanda bu aramaları kaydediyor. Çağrılarda olduğu gibi mesajların da güvenli olup olmadığını tanımlayan uygulama, spam mesajlarını da otomatik olarak engelliyor.

Arayan dolandırıcı diyen uygulamalar

WHO ARAYAN KİMLİĞİ

Dünya çapında milyonlarca kullanıcı tarafından sürekli güncellenen topluluk tabanlı spam listesine sahip Who da iletişimi güvenli ve verimli hale getiriyor. Robot çağrılar, telepazarlamalar ve sahte çağrıları otomatik engelleyen uygulama, diğerleri gibi kimin aradığını da tespit edebiliyor. Uygulamanın en büyük özelliklerinden biri de kimden geldiği belli olmayan e-postaların kime ait olduğunu tespit edebilmesi.

Haberin Devamı

Arayan dolandırıcı diyen uygulamalar

SHOULD I ANSWER

Sürekli güncellenen anonim bir veri tabanına sahip bu uygulamanın en büyük özelliği ise internet bağlantısı olmasa bile arayan numaranın sorunlu olup olmadığını bilmesi. Sistem bunu diğer kullanıcıların şikayetlerinden anlıyor. 1 milyonun üzerinde kişinin indirdiği uygulama içinde koruma düzeyini ayarladığınızda gizli, yabancı, 888 ya da 444’lü numaraları da kolaylıkla engelleyebiliyorsunuz.

Arayan dolandırıcı diyen uygulamalar

TEKNO TURU

  • Kitle fonlama platformu Fongogo, sürdürülebilir tarım için sulama sıklığını yarı yarıya azaltan SOYL-GEL adlı ürüne destek oldu. Tuza benzeyen ve toprağa gömülen ürün, ağırlığının 600 katı suyu tutarak kullanılan suyun yarıya düşmesini sağlıyor.
  • JBL, oyuncu ve yayıncılar için ürettiği mikrofonu Quantum Stream’i 1.990 TL’den satışa sundu. İki ses alma özelliğine sahip cihaz ister konuşmacının ister odadaki herkesin sesini alabiliyor ve sesler arasında geçiş yapabiliyor.
  • Espor ekipman markası Steelseries, 74 gram ağırlığındaki yeni faresi Aerox 5 Wireless’i tanıttı. 9 programlanabilir düğmeye sahip fare oyunculara oynadıkları her oyuna anında uyum sağlama becerisi sunuyor.

HAFTANIN OLAYLARI

DİZÜSTÜNDE KENDİNİ AŞTI

Huawei’nin profesyoneller için tasarladığı 16 inç FullView ekrana sahip dizüstü bilgisayarı MateBook 16 satışa çıktı. AMD RYZEN 7 5000 series işlemciden güç alan cihaz, metal gövdeye sahip. 17.8 mm inceliğinde ve 1.99 kilogram ağırlığında tasarlanan bilgisayar Shark Fin fan soğutma sistemiyle öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Cihaz ayrıca SuperCharge’ı destekleyen 135 W güç adaptörüyle birlikte geliyor. MateBook 16, 4 bin 999 TL değerindeki MateView GT 27 monitör ve 499 TL değerindeki bluetooth mouse hediyeleri ile birlikte 21 bin 999 TL fiyatıyla Huawei online mağazada ön satışta.

Arayan dolandırıcı diyen uygulamalar

RENK DEĞİŞTİREN 5G’Lİ TELEFON

Vivo, tam 50 MP geniş açılı ve 8 MP süper geniş açılı selfie kameralarına sahip 5G’li cihazı V23’ü 13 bin 999 TL’den satışa sundu. Güneşin yaydığı ışığa göre renk değiştirebilen arka cam yüzeye sahip telefon, 6.4 inç full HD+ ekranla geldi.

64 MP ana arka kameraya ise 120 derecelik görüş alanına sahip 8MP süper geniş açılı ve 2MP makro kamera eşlik ediyor. Aynı zamanda 4K video çekim de yapan telefon, ön ve arka kamerayı aynı anda kullanma imkanı da sağlıyor.

Arayan dolandırıcı diyen uygulamalar

Sıradaki haber yükleniyor...
holder