Murat Gülderen Asıl gösteri şimdi başlıyor
HABERİ PAYLAŞ

Asıl gösteri şimdi başlıyor

Yılın son günlerine yaklaşırken teknoloji duayeni Tansu Yeğen, yakın gelecekte tüm dünyanın aklını başından alacak dijital trendleri Posta’ya anlattı. 2023 yılı sonrası evde ve işte klasik yaşam tarzının komple değişeceğine dikkat çeken Yeğen, “Kas gücü gerektiren her şeyi yapacak yapay zekalı robotlar hızla yaygınlaşacak. Hayatın döngüsü değişecek. 3D print ile her türlü yaşamsal organ üretimi artacak. Ayrıca insan ve hayvanı gençleştirme çabaları da olumlu sonuçlar veriyor. Ömür, normal standartlara göre çok daha uzayacak” dedi. İşte Tansu Yeğen’in sınırları zorlayan tespitleri:

Haberin Devamı

GELİŞTİRİLMİŞ YAPAY ZEKA

Hayatı radikal bir şekilde değiştirecek ana etken yapay zekadır. Şu an bu teknolojinin dünya ekonomisine katkısı 3 trilyon dolar. Bu rakamın 2030’da 15 trilyon dolara çıkacağı öngörülüyor. Burada robotlar ve algoritmaları kapsayan otomasyon sistemlerine dikkat çekmek gerek. Örneğin Tesla’nın yapay zekalı robotu, günlük yaşam için geliştiriliyor. Yani ev işi, ofis işi, alışveriş gibi görevler yapacaklar. Tesla’nın otonom araçlarında kullandığı yapay zeka teknolojisi bu robotların beynine yüklü olarak gelecek. Algoritmalar ise tamamen yazılımsal. Bunlar da robot şeklinde çalışıyorlar. Beyaz yakalı çalışanların gereksiz iş yüklerini hafifletmek için geliyorlar.

Asıl gösteri şimdi başlıyor

YAŞAM TEKNOLOJİSİ

Dünyanın en popüler konularından biri de bu. Bilim adamları laboratuvarda ikiz farelerden birini 30 yaş gençleştirmeyi başardı. 53 yaşındaki bir kadının da yüzü 23 yaşındaki hale döndürüldü. Şu an insanı çok daha fazla yaşatacak teknolojiler üzerinde çalışılıyor. Bunlar da yine yapay zekanın sağladığı bilgilerle gerçekleşiyor. Çünkü yapay zeka, bu alandaki tüm araştırmaları topluyor ve bilimcilerin önüne koyuyor. 3D yazıcılar da ciddi derecede organ üretmeye başladılar. Şu an dünyada 1 milyonun üzerinde kişi organ nakli bekliyor. Bu sorun da yine yakın gelecekte çözüme kavuşacaktır.

Asıl gösteri şimdi başlıyor

WEB3 VE METAVERSE

Web2 bugün kullandığımız yani WhatsApp’a, Facebook’a para ödemediğimiz bir teknoloji. Neden? Çünkü onlara bazı verilerimizin kullanılmasına izin veriyoruz. Ama yapay zeka temelli ve internetin merkeziyetsiz sürümü olarak karşımıza çıkan Web 3 ile birlikte böyle bir durum söz konusu değil. Tüm verilerimiz bizde kalacak yani aracılar tamamen kalkıyor. Metaverse de küresel ticaretten sanat, güvenlik, spor ve oyun dünyasına kadar pek çok sektörü farklı bir boyuta taşımaya devam edecek. Şu an bu pazarın büyüklüğü 300 milyar dolar. 2030’da bu rakamın 5 trilyon doları aşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Asıl gösteri şimdi başlıyor

KUANTUM BİLGİSAYAR

Yapay zekanın beynimizi kopyalamak ve insana benzeme konusundaki özellikleri için kuantum bilgisayara ihtiyacı var. O yüzden biz özellikle son 4-5 yıldır bilgisayarların gördüğünü, konuşulanı ve yazılanı anlaması gibi teknolojileri çok daha yoğun görüyoruz. Bugün itibarıyla yapay zekanın yapamadığı duygusal taraflar için kuantum bilgisayarların kat be kat hızlanması lazım. Bu alanda da özellikle Çin, ABD ve Suudi Arabistan milyarlarca dolar yatırım yapıyorlar. Yapay zeka 2010 yılına kadar yılda 1.5 kat hızla gelişirken son 12 yıldır yılda 7 kat hızla gelişti.

Haberin Devamı

Asıl gösteri şimdi başlıyor

NFT

NFT, belirli bir varlığın aidiyetini kanıtlayan dijital bir sertifikadır. Bu alan da dünya genelinde aşırı hızla büyüyor. Bizler bir süre sonra tapularımızı, evraklarımızı, şirketimize ait patent belgelerini, diplomalarımızı, referans mektuplarımızı, CV’lerimizi NFT olarak göreceğiz. Yani her ne kadar NFT’ler günümüzde sanat, spor ve oyun alanlarında kullanılıyor olsa da yakın gelecekte tüm sektörlerde yaygınlaşacak.

Asıl gösteri şimdi başlıyor

HAFTANIN OLAYI

İÇİNDE KULAKLIK OLAN AKILLI SAAT

Huawei, içinde bir çift Bluetooth kulaklık barındıran yeni akıllı saati Watch Buds’u duyurdu. Kulaklıklar için bir şarj kutusu görevi de gören saat, buna rağmen ince yapısıyla dikkat çekiyor. Kulaklıklar, saate kayıtlı müzikleri dinlemenin yanı sıra, telefon görüşmesi için de kullanılabilecek.

Asıl gösteri şimdi başlıyor

TEKNO TURU

  • Alaska’da yaşayan bir iPhone 14 kullanıcısı, telefonun uydu bağlantısı özelliği sayesinde mahsur kaldığı bölgeden kurtarıldı.
  • Tesla’nın ilk Semi elektrikli tırları, Nevada’da bulunan Gigafactory’de gerçekleşen bir etkinlikte müşterilere teslim edildi. Araç 100 km hıza 20 saniyede ulaşıyor.
  • Airbus, sıfır emisyonlu uçakların hizmete girmesi hedefinin bir parçası olarak, yeni bir hidrojen yakıt hücreli motor geliştirdiğini duyurdu.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder