Murat Gülderen Bağımlılığa karşı 'Anne' taktikleri
HABERİ PAYLAŞ

Bağımlılığa karşı 'Anne' taktikleri

Yeşilay’a göre pandemi sürecinde teknoloji bağımlılığı ikiye katlandı. Yani cep telefonu, tablet, bilgisayar ve oyun konsolu kullanımının kontrolü iyice elden kaçtı. Uykusuzluk, sağlıksız beslenme, göz kuruluğu, bel ağrısı ve zaman kavramının yitirilmesi gibi pek çok sorunu beraberinde getiren bağımlılığın yaşı ise 5’e kadar düştü.

Bunda en büyük etken özellikle çalışan anne ve babanın da bağımlılık girdabının içine düşmesi. Peki böyle bir derdi olmayanlar bu işi nasıl başarıyor? İşte bu sorunun cevabını çalışmalarına rağmen çocuklarını frenlemeyi başarmış annelere sorduk.

Haberin Devamı

Bağımlılığa karşı Anne taktikleri

HÜLYA KESKİN ORUÇOĞLU

İçerik geliştirme yöneticisiyim. Ekin Kuzey 4.5 yaşında ve anaokuluna gidiyor. Telefon ve tablet kullanımını yasaklamak yerine ona başka seçenekler sunuyoruz. İlgi alanlarını keşfetmesine destek oluyoruz. Resim yapmayı, minyatür fotoğraf makinesiyle fotoğraf çekmeyi ve onları incelemeyi çok seviyor. Onunla ayrıca sergilere, kamplara gidiyoruz, müzeleri geziyoruz, ritim atölyelerine, jimlastik oyun gruplarına katılıyoruz. Parkta geçirdiği zamanları daha uzun tutmaya çalışıyoruz, birlikte masal uyduruyoruz.

Bağımlılığa karşı Anne taktikleri

BİRGÜL ŞENEL

Bankacıyım. Oğlum Atamert 6 yaşında. Özgüveni yüksek, girişken, çok hareketli ve eğlenceli bir çocuk. Telefon, tablet kullanımına ve TV izlemesine süre sınırı getirdik. Bunu yaparken ilgisini çeken faydalı oyunlar da indirdik. Örneğin futbol oyunları ile bazı taktikleri ve futbolcuları öğrendi. Ayrıca parka gitme ve lego saatlerimiz var. Evde minik deneyler de yapıyoruz. Hatta 3.5 yaşındayken beraber limon çekirdeğinden ektiğimiz limon ağacının büyümesini izledik.

Bağımlılığa karşı Anne taktikleri

LEYLA AKGÜN TOPÇU

Sayfa tasarımcısıyım. Oğullarım Ayaz altı buçuk, Ozan üç buçuk yaşında. Onları teknolojiyle geç tanıştırdım. Evde tablet olduğunu bile bilmiyorlardı. Kendim de oyun bağımlısı olmadığım için elimde sürekli telefon olmuyor. Günde 1’er saati geçmemek şartıyla kontrollü oyun oynamalarına izin veriyorum. Ve tabii en önemli silah pazarlık! ‘Ödevlerini bitirdiğinde, yemek yediğinde telefon alabilirsin’ gibi.

Haberin Devamı

Bağımlılığa karşı Anne taktikleri

HANİFE ERİŞEN

Akademisyen bir anneyim. Kızım Leyla 6 yaşında. Tabletinde ebeveyn kontrolü var. Eğitici oyunlar ve çizgi filmler indirdim ama bunlara da süre sınırlaması getirdim. Belli aralıklarla günde en fazla bir buçuk saat tablet ve telefonla meşgul olabiliyor. Günlük kitap okuma, bahçede oyun oynama, yemek yapma, kuşlara yem verme, legolarla oyun oynama gibi rutinlerimiz var.

Bağımlılığa karşı Anne taktikleri

REMZİYE TEKİN

Yönetici asistanıyım. Oğlum Ulaş 11 yaşında. Bilgisayar kullanmaya her zaman çok meraklıydı. Bizim stratejimiz oyun, eğitici videolar, müzik ve internet dünyası arasında dengeyi kurmak oldu. Özellikle bizim de merak ettiğimiz soruların yanıtlarını internetten birlikte araştırıyoruz. Sürekli yeni bilgiler öğrenmesi ona aşırı keyif veriyor. Bu durum onun kitap meraklısı olmasının da önünü açtı.

Bağımlılığa karşı Anne taktikleri

SERAP ÖCAL

İletişim danışmanıyım. Oğlum Berkay 9 yaşında. Son dönemde artan siber saldırıların en çok küçük yaştaki internet kullanıcılarını hedef aldığını görüyoruz. Bu nedenle ilk işimiz ebeveyn kontrolü kurmak oldu. Ayrıca cihazlarında çift faktörlü koruma yazılım programları var. Sakıncalı sayfalara erişim otomatik engelli. Cihaz kullanımını da günde 1 saat olarak ayarladık.

Haberin Devamı

Bağımlılığa karşı Anne taktikleri

HAFTANIN OLAYI

WINDOWS 11 RÜZGARI

Microsoft’un en yeni işletim sistemi Windows 11, MediaMarkt işbirliği ile Türkiye’de kullanıma sunuldu. Sadeleştirilen program sayesinde insanlara, uygulamalara, bilgiye ve oyunlara erişim hızlanırken; dokunmatik ekranlı cihazlar için kullanıcıya daha fazla kontrol imkanı sağlayan, erişilebilirliği güçlendirilmiş, daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunuluyor. Windows 11 ayrıca, Auto HDR ve DirectX12 Ultimate oyunlarla çok daha geniş bir içerik sunuyor.

TEKNO TURU

  • TECNO, amiral gemisi telefonu PHANTOM X’i Türkiye’de Buds 1 kablosuz kulaklık hediyesi ile 6.999 TL’den satışa sundu. 3D çerçevesiz ekran tasarımına sahip. 50 MP Ultra-Gece kamerası ve 48 MP Ultra Net Selfie kamerası ile öne çıkan cihazda, 8GB RAM var.
  • Arzum, 4 yıl garantili yeni robot süpürgesi Robotek’i tanıttı. Cihaz, yan fırçaları ile süpürüyor, döner fırça sistemi ile tozları yakalıyor, vakum ile derinlemesine temizliyor ve siliyor. Cihaz, temizlediği yerden bir kez geçiyor.
  • Inweb yazılım, mobilya, tekstil ve dekorasyon ürünlerinin her yerden kolaylıkla incelenebilmesi için artırılmış gerçeklikle donatılan Furniture AR adlı özel bir mobil uygulama geliştirdi. Program, 360 derece hareket alanına sahip.
  • Oppo, Danimarka merkezli hoparlör üreticisi Dynaudio ile işbirliğinin ürünü olan Enco Free2 kablosuz kulaklığını 899 TL’den satışa çıkardı. Ekstra ses güçlendirme özelliği ile donatılan cihaz, aktif gürültü engelleme teknolojisine sahip.
  • İşitme sağlığı çözümleri firması Oticon, 360 derece özel mikrofonu sayesinde gerçek hayattan 12 milyon sese duyarlı yapay zeka destekli yeni cihazı Oticon More’u pazara sundu.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder