Murat Gülderen Bilgisayarda ucuz alternatif
HABERİ PAYLAŞ

Bilgisayarda ucuz alternatif

Koronavirüs sürecinde üretimin yavaşlaması ve döviz kurunun yükselmesi bilgisayar fiyatlarını artırınca ‘toplama bilgisayar’ en önemli tercihler arasında yerini aldı. İhtiyacınıza uygun bir toplama bilgisayar ile 1.000 TL’nin üzerinde tasarruf yapabilirsiniz. Peki bilgisayar nasıl toplanır, nelere dikkat edilmeli?

Salgın nedeniyle milyonlarca kişi artık işlerini evlerinden yapmak zorunda kalınca bilgisayar taleplerinde patlama yaşandı. Ancak bu süreçte hijyen standardını yakalamak için zaman zaman üretimde yaşanan duraksamalar ve döviz kurlarındaki yükseliş bilgisayar fiyatlarında yüzde 15 civarında artışı da beraberinde getirdi. Öyle ki orta segment bir bilgisayar fiyatı bile 5 bin TL’ye ulaştı. Stoklarda da uygun fiyatlı önceki modellerden çok fazla alternetif kalmayınca vatandaş kara kara düşünmeye başladı.

Haberin Devamı

EN AZ 1.000 TL CEPTE

Eğer çok güçlü işlemciler ve aşırı hız gerektiren yüksek performanslı oyunlar oynamayacaksanız, profesyonel grafik tasarımları, mimari çizimler ya da simülasyon işleri yapmayacaksanız sizin için 2.500-3.000 TL arasında toplama bilgisayarlar hazırladık.

‘Sadece internete giriyorum, standart ofis programlarını kullanıyorum, finansal hesaplar ya da çizim yapıyorum, arada güncel online oyunlar da oynuyorum’ diyenlerdenseniz işte tam size bilgisayarlar... Üstelik markalı modellere göre 1.000 TL’yi aşan avantaj sağlayabiliyor.

NEREDEN ALINIR?

İşlemciden ekran kartına, RAM’den sabit diske kadar bilgisayarın her donanımı tek tek satılır. Bu donanımları garantili olarak Vatan Bilgisayar, Teknosa, MediaMarkt gibi teknoloji perakendecilerinden ya da Hepsiburada, Gittigidiyor, N11, Amazon gibi e-ticaret sitelerinden alabilirsiniz.

Ayrıca sahibinden.com’da sıfır ve ikinci el toplama bilgisayar bulabilirsiniz. Öte yandan yerli bilgisayar devi Casper’dan da donanım satın alabilirsiniz. Mahalle aralarındaki bilgisayar tamircilerini de yoklamakta fayda var. Çünkü aradığınız donanımın fiyatı bazen onlarda çok uygun olabiliyor.

UYUMA DİKKAT!

Bilgisayarı toplarken donanımların birbirleriyle her zaman uyumlu olmasına dikkat etmek gerek. Örneğin alacağınız işlemciye göre anakart seçmek zorundasınız. Her anakartın sıcaklığa dayanıklılığı farklıdır. Ayrıca ekran kartınız, işlemcinizin besleyemeyeceği kadar güçlü olursa kart performansı düşer. Özellikle sıfırdan sistem toplamak istiyorsanız en azından Ryzen 5 veya Intel i5 serilerini tercih edebilirsiniz. Kasa seçerken de mutlaka havalandırma konusuna önem vermelisiniz.

Haberin Devamı

AİLEYE TASARRUF

Toplama bilgisayarlara karşı genelde ailelerin önyargıları vardır. Ancak tüm parçaların garantili olması sorunu ortadan kaldırır. Eğer toplama yapmayı biliyorsanız bu işi kendiniz yapın. Bilmiyorsanız da muhakkak güvenilir servislerde toplatın. Bu tür bilgisayarlar eşdeğerindeki cihazlara göre çok daha uygun fiyata olduğundan iyi birer karne hediyesi işlevi de görür.

İHTİYACINIZI İYİ BELİRLEYİN

  • Dolar yüksek olduğu için toplama bilgisayar, markalılara göre her zaman çok daha uygun fiyatlıdır.
  • Bilgisayar üreticileri donanım ve yazılım ücretlerinin yanı sıra kendi markasının değerini de fiyata yansıtır.
  • Markalı bilgisayarlar standart işlemler için üretilir ancak toplama bilgisayarı ihtiyacınıza göre oluşturabilirsiniz.
  • Bilgisayarı toplarken ihtiyacınız olmayan donanımları çıkarabilir, istediklerinizi ekleyebilirsiniz.
  • Toplama bilgisayarda zamanı geldiğinde elinizdeki donanımları satıp üstüne biraz fark koyarak cihazınızı her zaman güçlendirebilirsiniz.
  • Toplama bilgisayarın zorluğu garantide olur. Çünkü aldığınız her donanımın garantisi ayrıdır.

Bilgisayarda ucuz alternatif

Sıradaki haber yükleniyor...
holder