Murat Gülderen Böyle 'Cep' kullanımı sakat bile bırakabilir
HABERİ PAYLAŞ

Böyle 'Cep' kullanımı sakat bile bırakabilir

Pandemi ile birlikte günlük cep telefonu kullanım süresi 10 saati geçti. Öyle ki telefonla uyuyor, telefonla uyanıyoruz. Dakikada bir telefonu kontrol ediyoruz. ‘Teknoloji bağımlılığı’ konusunda destek almak isteyenlerin sayısı tam 2 kat arttı. Bağımlılığa bağlı olarak başka hastalıklar da ortaya çıktı. Tehlike her geçen gün büyüyor. Çeşitli branşlardan ünlü doktorlar sorunu masaya yatırırken, kurtuluş reçetesini de verdiler.

Böyle Cep kullanımı sakat bile bırakabilir

DOKTORLAR UYARDI!

PSİKİYATRİST PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Bugün ‘sosyal medyayı kısıtla çocuğuna yer aç’ diyesim geldi içimden. İnsanlığı oksitosin yani sarılmak ve yüz yüze temas kurtaracak. Özellikle 20/30 kuralına dikkat çekmek istiyorum. Bu ne demek? Bir dijital ekrana 30 santimden yakın ve 20 dakikadan fazla bakılmayacak. Buna dikkat edilmemesi özellikle çocuk ve gençlerde önemli ruhsal sorunları yaratır.

Haberin Devamı

Kesik kesik göze gelen ekran ışığı uyarıları, bir epilepsi nöbetini tetikleyebilir. Dozu aşan cep telefonu kullanımı bağımlılığında psikiyatrik yardım alınmalıdır. 10 dakikayı aşan telefon konuşmaları da manyetik alan etkisiyle beynin işleyişini kısa süre de olsa bozmaktadır. Bu durum özellikle araç kullanırken oluşan kazaların bilimsel alt temelini oluşturur. Beyinde oluşan bu mental karışıklık, kişiyi daha gergin, stresli ve dalgın yapmaktadır.

GÖZ HASTALIKLARI UZMANI OP. DR. ZEHRA KARAAĞAÇ

Dijital ekranların yaydığı mavi ışığın zararları genellikle göz ardı ediliyor. Mavi ışığa maruz kalma saatleri arttıkça göz yorgunluğu, uyku düzeni bozuklukları, bulanık görme, odaklanma zorluğu, göz kuruluğu ve tahrişi gibi birçok rahatsızlığın olasılığı da aynı oranda artış gösteriyor.

Dijital ekranlara yakın bakmak gözün ön ve arka çapını artırarak miyop hastalığının çocuklarda görülme olasılığını yüzde 30’lardan yüzde 50’ye çıkarıyor. Bunun yanı sıra gözün doğrudan retina bölümüne zarar veren mavi ışık, ileri yaşta ortaya çıkan sarı nokta hastalıklarının daha erken yaşlarda ortaya çıkmasına sebep oluyor. Günlük bilgisayar, cep telefonu ve tablet kullanımının 1.5-2 saati aşmaması gerekiyor

Haberin Devamı

KULAK BURUN BOĞAZ UZMANI PROF. DR. ARİF ŞANLI

Cep telefonu ile uzun süre konuşma, kulakta kaşıntıya ve işitme kaybına yol açabilir. Müziği kulaklıkla dinleyenlerin de çok dikkat etmesi gerekiyor. Örneğin günde 8 saat 90 desibelin üzerinde gürültüye maruz kalmak kalıcı işitme kaybı yapar. Kulaklığın dış kulak kanalına tamamen yerleşmesi ve direkt basınç etkisinden dolayı bu risk daha kısa süreli ve daha düşük desibellerde ortaya çıkar. Yine sesin şiddetine göre kulakta çınlamalar yaşanabilir. Halihazırda 10 kişiden birinde işitme kaybı var.

BEYİN VE SİNİR UZMANI PROF. DR. GÖKALP SİLAV

Cep telefonlarının uzun süre kullanımının beyinde tümor yapabileceğine dair makalelerin olduğu gibi herhangi bir etki yapmadığını belirten makaleler de var. O nedenle beyinde sorun oluşturduğuyla ilgili şu an için kesin bir şey söylemek çok zor. Bunun için yıllar süren bir araştırma yapılması gerekiyor.

Ancak bizim tavsiyemiz, cep telefonlarını kulağa direkt tutarak değil de kulaklıkla konuşmak yönünde. En güvenlisi bu. Kulaklık kullanımı olası boyun fıtıklarının da önüne geçer. Çünkü telefona sürekli boynu eğerek bakmak ciddi boyun sorunlarına yol açıyor.

Haberin Devamı

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON UZMANI DOÇ. DR. KEREM ALPTEKİN

Boyun sağlığı ve akıllı telefon kullanımı arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Telefon kullanımına bağlı ağrı oranı yüzde 68’e kadar çıkıyor. Başın normal ağırlığı 5 kilogram ise bu 15 derece öne eğimle 10 kilograma, 30 derece eğimle 15 kilograma, 60 derece eğimle 25 kilograma kadar çıkar.

Baş öne eğik oturmak aynı zamanda belde disklerin üzerindeki yükü artırarak bel fıtığı oluşumunu da tetikleyebilir. Özellikle pandemi sonrası 5 parmak bölgesindeki tendon problemleri çok arttı. Kullanım arttıkça sakatlık riski de artar. Telefon kullanırken beşer dakikada bir pozisyon değiştirmek gerekiyor.

ONKOLOJİ UZMANI DOÇ. DR. ERDİNÇ NAYIR

Cep telefonları iyonize olmayan radyasyon yayarlar. Yüksek dozda iyonize radyasyona maruz kalmanın kansere sebep olduğunu çok iyi biliyoruz, fakat iyonize olmayan radyasyona uzun süre maruz kalmanın kansere neden olup olmadığı net bilinmemektedir.

Bazı bilimsel çalışmalarda cep telefonunun uzun süre kullanımının kanser gelişimine neden olduğu gösterilmişken bazı çalışmalarda ise etkisi olmadığı gözlenmiştir. Cep telefonu kullanım sürelerimize dikkat etmeli, sağlıklı yaşam için sınırlı kullanmalıyız. Kanser gelişimine neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan birinin cep telefonu olduğunun ortaya çıkması çok şaşırtıcı bir sonuç olmaz.

HAFTANIN OLAYI

SPONSOR ARAYANLARA ‘ÖZEL’ PLATFORM

Özgün projeleri için destek arayanlar ile markalar arasında bir köprü olma misyonuyla geliştirilen dijital sponsorluk platformu we-link-you faaliyete başladı. Online olarak güvenli ödeme ve satın alma seçenekleri sunan platformda doğru yönlendirme yapabilmek için projelerin verimliliği, olması gereken materyallerin kontrolü, dikkat çekiciliği ve doğru mesajı verip vermediğini kontrol ediyor.

Böyle Cep kullanımı sakat bile bırakabilir

TEKNO TURU

  • Türkiye’de üretime hız kesmeden devam eden Çinli Vivo, ‘Yerli Üretim’ logosuyla Y serisinin yeni modeli Y21s’yi 3.500 TL’den satışa çıkardı. İlave göz koruma modu olan cihazda 50 MP geniş açılı ana kamera, 2 MP Makro ve 2 MP Bokeh kamera yer alıyor.
  • Her yıl dünyada 400 milyar dolarlık yazılım ve danışmanlıkların boşa gittiğini belirten bilişim çözümleri şirketi Workcube Türkiye Yöneticisi Olgar Ataseven, şirketlerin bunu uçtan uca bütüncül çözümler kullanarak önleyebileceğinin altını çizdi.
  • Koç Üniversitesi mezunları, kâr amacı gütmeyen melek yatırım ağı Q Angels’ı kurdu. Dernek, farklı sektörlerde tecrübe sahibi olan mezun yatırımcıları ile yenilikçi teknoloji girişimlerini bir araya getiriyor.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder