Murat Gülderen Bu bavullar çok zeki
HABERİ PAYLAŞ

Bu bavullar çok zeki

Dijital dönüşümle birlikte klasik bavul kavramı da hızla tarihe karışıyor. Artık yapay zeka desteği sayesinde sahibini tanıyan, onu takip eden, check-in yapabilen, parmak iziyle açılabilen ve kamerası olan valizler tasarlandı. Her an iletişim kurulabilen bu valizlerin kaybolma riski de ortadan kalkmış oldu.

Son 5 yılda dünya genelinde seyahat edenlerin sayısı tam 2 kat artarak 1.5 milyara çıktı. Bunda en büyük etken her bütçeye göre ‘paket tur’ olanaklarının çoğalması, özellikle sosyal medyanın etkisiyle dünya genelinde ‘iş yapmanın kolaylaşması’ ve ‘hava yolculuğuna olan güvenin artması’ olarak görülüyor. Seyahat pazarının hızla büyümesi valiz üreticilerinde ciddi bir dönüşümü de beraberinde getirdi. Önceleri sadece kaybolduğunda konum gösterebilen valizler şimdi ise yapay zeka desteğiyle bambaşka bir hal aldı. Mevcut durumda yapay zekalı ve akıllı valizlerin Pazar payı henüz yüzde 1 civarında ve yaklaşık 10 milyar dolar değerinde olsa da klasik valiz tanımının en geç 10 yıla kadar tamamen tarihe karışacağı öne sürülüyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ETKİSİ

Seyahat pazarını en hızlı büyüten ülkelerin arasında Türkiye de bulunuyor. Burada ikamet eden ortalama 30 milyon kişi her yıl yer değiştiriyor. 29 Ekim cumhuriyet Bayramı’nda açılan İstanbul Yeni Havalimanı’nın tek başına yılda 200 milyon yolcuyu ağırlayacak olması da turizmcilerin yanında valiz üreticilerinin de iştahını kabartıyor. Valiz tasarımı için artık yazılım mühendisleri istihdam ediliyor, ar-Ge laboratuarları kuruluyor ve yapay zekanın tüm nimetlerinden yararlanılıyor. Seyahatleri eğlenceli hale getirecek birkaç valizi sizler için derledik.

TRAVELMATE - Avrupa'da fiyatı 600 dolar

Yapay zeka destekli bu valiz de tamamen otonom olarak tasarlanmış. Hem yatay hem de dikey olarak ilerleyebiliyebilen bavul, GPS desteği sayesinde gerçek zamanlı olarak nerede olduğunu sahibine gösterebiliyor. Mobil uygulama yardımıyla kontrol edilebilen akıllı bavul, yapay zeka sistemi sayesinde kalabalık ortamlarda bile sahibini takip edebiliyor.

OVIS - Avrupa'da fiyatı 800 dolar

Haberin Devamı

ForwardX Robotics tarafından geliştirilen elektrikli motorize bavul, sahibinin cep telefonundan aldığı konum bilgisi, kameraları ve yapay zeka sistemi sayesinde sahibini takip edebiliyor. Çevredeki engelleri ve diğer insanları algılayarak kendi kendine manevra da yapabilen valiz, bataryası tam doluyken 20 kilometre gidebiliyor. Sahibi, ovis’ten 2 metreden fazla uzaklaştığında uyarı veren valiz iki adet uSB girişine de sahip.

BLUESMART - Avrupa'da fiyatı 620 dolar

Bu valiz, 4G bağlantılı GPS desteği sayesinde kaybedildiğinde anında nokta atışı konum veriyor. akıllı bir cihazla uzaktan kilitlenebilen valiz, bu işlemi unutsanız dahi sizden uzaklaştığı 10 dakika içerisinde kendini otomatik de kilitleyebiliyor. İçindeki şarj ünitesi sayesinde bir telefonu 5 kez şarj edebiliyor.

BAG2GO - Avrupa'da fiyatı 600 dolar

Alman Rimowa tarafından üretilen valizin üzerinde küçük bir ekran yer alıyor. Akıllı telefonla bağlantı kuran valiz, bluetooth üzerinden check-in bilgilerini valizin üzerindeki bu ekrana aktarabiliyor. Yani bu valiz sizin yerinize online check-in yapıyor, uçuş bilgilerinizi de akıllı telefonunuza gönderiyor. Akıllı valiz ayrıca içine attığınız eşyaların kaç kilo olduğu da anında ekranında gösteriyor.

Haberin Devamı

MODOBAG - Avrupa'da fiyatı 980 dolar

150 watt gücünde elektrikli motoruyla bir ulaşım aracına dönüşebiliyor. Alüminyumdan üretilen valizde çift tekerlek fren sistemi bulunuyor. Kullanıcıların hızlı bir şekilde havalimanında işlemlerini gerçekleştirmesine olanak tanıyan valiz saatte maksimum 12 kilometre hıza ulaşabiliyor. 117 kilograma kadar ağırlık taşıyabilen valiz çift uSB desteği sayesinde mobil cihazları da şarj edebiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder