Murat Gülderen Bu girişimler ufkunuzu açacak
HABERİ PAYLAŞ

Bu girişimler ufkunuzu açacak

Teknoloji firmalarına ve girişimcilere tüm olanaklarını seferber eden İTÜ ARI Teknokent, bu yıl 20 yaşına girdi. Dijital dönüşümün getirdiği güçle neredeyse her gün yeni bir şeyin icat edildiği teknokentte 8 bin 800’den fazla araştırma geliştirme (Ar-Ge) personeli ve 300’ün üzerinde firma yer alıyor. Şirketlerin toplam cirosu 29 milyar liraya çıkarken, ihracatları ise 866 milyon dolarlara kadar yükseldi.

YATIRIMCI KUYRUKTA

Teknokentin dünyada ilk beşte yer alan kuluçka merkezindeki 50 girişimi ise geçen yıl 478 milyon liranın üzerinde yatırım aldı. 2020’de bu rakam 107 milyon liraydı. İTÜ Çekirdek’te başlangıç aşamasındaki girişimlerden faturasını kesen yani müşterileri olan girişimlere kadar birçok farklı aşamadaki işletmeye destek olunuyor. Bu hafta girişimcilerin ufkunu açmak adına İTÜ ARI Teknokent’ten çıkan ve dünyada ses getiren bazı projeleri önünüze serdik.

Haberin Devamı

watchX: 9 yaş ve üzeri çocuklara kodlamayı öğretmek için geliştirilen bu akıllı saat, kutusunda montajlanmamış bir şekilde geliyor. Bunun amacı çocuklara saati monte ederken hangi elektronik bileşenlerden oluştuğunu kavratmak. Saate entegre kodlama programlarıyla çocuklar oyun, sağlık uygulamaları ve adımsayar gibi pek çok akıllı saat özelliğini kendileri yapabiliyor.

Bu girişimler ufkunuzu açacak

Vivoo: Kişilerin kendilerini evde idrar testleri ile takip etmesini sağlayan ve vücut bilgilerine bağlı olarak sağlıklı beslenme konularında tavsiyeler veren Vivoo adlı çubuğa benzer cihaz, şu an 60’tan fazla ülkeye ihraç edilmeye başlandı. Cihaz sayesinde dün akşam yediğiniz yemeğin karaciğerinizi ne kadar yorduğunu anlayabilirsiniz.

Bu girişimler ufkunuzu açacak

BulutKlinik: Doktorların kliniklerini ve hastalarını takip edip yönetebilecekleri; hastaların ise diledikleri doktorlara kolayca ulaşım sağlayarak online muayene olup, reçete yazdırabileceği bir dijital hastane olan BulutKlinik, bugüne dek 5 binden fazla hekim ve 1 milyon 300 binden fazla hasta tarafından tercih edildi.

Bu girişimler ufkunuzu açacak

Vsight: Üretim hatlarında yaşanan sorunları uzaktan yani teknik ekibi fabrikaya çağırmaya gerek kalmadan yapabilmeyi sağlayan artırılmış gerçeklik temelli bu platform 2021’in en iyi startup’ı seçildi. Pek çok akıllı gözlük üreticisi ile partner olan VSight’ın, iOS ve Android cihazlar için uygulamaları da bulunuyor.

Haberin Devamı

Bu girişimler ufkunuzu açacak

Avokadio: Taşınabilir nefes analiz cihazı olan Avokadio, kullanıcının metabolizmasını ve beslenme alışkanlıklarını takip ederek veriye dayalı beslenme programı oluşturmasına olanak sağlıyor. Bu egzersizleri yapan vatandaş bu sayede nefesle zayıflayabiliyor.

Bu girişimler ufkunuzu açacak

AxolotlBio: Yapay doku ve organ basabilen 3 boyutlu yazıcı AxolotlBio, 10’dan fazla ülkede ve 100’e yakın üniversitede doku mühendisliği çalışmalarının teknolojik altyapısına ön ayak oldu. Biyoyazıcı kök hücre sayesinde pek çok organı kusursuzca basabiliyor.

Bu girişimler ufkunuzu açacak

TEKNO TURU

  • Vivo aktif gürültü engelleyicili ve akıllı algoritması sayesinde ortamdaki ses değişikliklerini algılayan kablosuz kulaklığı TWS 2 ANC’yi pazara sundu. 3 silikon başlıkla ve güçlü bas sistemiyle gelen kulaklık özel havalandırma sistemine de sahip.
  • Lüks saat üreticisi Tag Hauer, akıllı saat pazarında da ses getirmeye başladı. Markanın yeni cihazı Connected Calibre E4 görücüye çıktı. Oled ekranı çizilmelere danıklı safir cam ile kaplanan cihaz, bağlantıyı Bluetooth 5.0 üzerinde kuruyor.
  • Deloitte Teknoloji Fast 50 programının sonuçları açıklandı. Bu yıl 16’ncısı düzenlenen programda, yüzde 2 bin 124’lük büyüme oranıyla Meditopia Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketi oldu.

HAFTANIN OLAYI

GALAXY’DEN TAM 3 AMİRAL GEMİ

Samsung amiral gemi telefonları Galaxy S22, S22+ ve S22 Ultra’yı tanıttı. Serinin en güçlü cihazı olan Ultra, görüntüyü 100 kat daha yakınlaştıran özelliğiyle öne çıkıyor. 5’li kamera kurulumu ile gelen cihazda 108 MP ana, 12 MP ultra geniş açılı kamera, 10 MP telefoto 3X zoom, 10 MP telefoto 10X zoom ve 40 MP ön kamera yer alıyor. S Pen ile gelen cihaz tek şarjda normal kullanımda 2 gün pil ömrü sunuyor. Serinin tüm cihazları yapay zekadan güç alıyor.

Haberin Devamı

Bu girişimler ufkunuzu açacak

GELECEK AY TÜRKİYE’DE

S22 ve S22+ 50 MP ana kameraya, 10 MP tele lense ve 12 MP ultra geniş lense sahip. Cihazlarda bulunan gelişmiş Video Digital Image Stabilisation teknolojisi, titremeyi en aza indirerek hareket halindeyken dahi en kusursuz görüntüleri elde etmeyi sağlıyor. Cihazların diğer dikkat çeken özelliği ise ‘ağ davranışı analizi’. Bu sistem, kullanıcının hangi uygulamayı kullandığını algılayıp işlemci gücünü orada topluyor ve performansı iyileştiriyor. Cihazların gelecek ay Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder