Murat Gülderen Büyüklerin 'Cep' sınavı
HABERİ PAYLAŞ

Büyüklerin 'Cep' sınavı

Pandemiyle birlikte 65 ve üzeri yaştakilerin cep telefonu kullanım oranı yüzde 61’den yüzde 85’lere kadar yükseldi. Çocuklar ve torunlarla uzaktan görüntülü konuşmayı kısa sürede çözen, fotoğraf çekmeyi, internetten gazete okumayı hatta oyun oynamayı bile öğrenen çoğu büyüklerimiz, Instagram, Facebook gibi sosyal medya hesapları da açtı.

BAZI İŞLEMLER ZORLUYOR

Ancak yine de bazı rutin işlemlerin üstesinden gelmeleri pek de kolay olmuyor. Gözlemlerimize göre en büyük sorun antivirüsü verimli çalıştıramamaları, konum atamamaları, navigasyonu kullanamamaları, olur olmaz pek çok şeyi tıklamaları ve güncelleme yapamamaları. Bu haftaki yazımızda hem onların sorunlarını ve neler yapabildiklerini dinledik hem de bazı pratik çözümler sunduk.

Haberin Devamı

MOBİL İNTERNETE BAĞLI OLDUĞUMU ANLAMIYORUM

İRFAN ATİLA (67)

Telefonumdan okey oynarken araya sürekli reklam giriyor ve kapatmaya çalışırken istemediğim sitelere bağlanmış oluyorum. Wi-Fi’a mı yoksa diğerine mi bağlı olduğumu çoğu zaman anlayamıyorum ve mobil internetim boşa gidiyor. Güncelleme yapmayı bilmiyorum. Navigasyonu da düzgün kullanamıyorum. Fotoğraflarımı nasıl saklayacağımı da bilmiyorum.

Büyüklerin Cep sınavı

ÖMER ÇEBİ (67)

Facebook, Insagram ve WhatsApp’ı kullanıyorum. Görüntülü konuşuyorum. Gündemi çok iyi takip ettiğimi düşünüyorum. Video izliyorum. Pek çok mobil oyun oynuyorum. Antivirüs programlarımı zamanı geldiğinde güncelliyorum. Spor yaparken kullandığım uygulamalar var. Yedekleme yapma, veri aktarımı gibi bazı teknik detaylarda çocuklarımdan yardım alıyorum.

Büyüklerin Cep sınavı

KONUM ATMAYI BİR TÜRLÜ YAPAMIYORUM

İBRAHİM DELİPINAR (72)

Pek çok kez göstermelerine rağmen bir türlü konum atmayı beceremiyorum. Sürekli başka yerlerin konumu gidiyor. Sosyal medyada beğeni ve paylaşım konularında zayıfım. Bazen istemediğim şeyleri de yanlışlıkla paylaştığım oluyor. Telefonda oyun oynamayı ve haberleri okumayı seviyorum ama klavye tuşları çok küçük olduğu için yazı yazmada zorlanıyorum.

Büyüklerin Cep sınavı

TUFAN GÜMÜŞDAĞ (65)

Ödemelerimi ve para transferlerimi kolaylıkla yapabiliyorum. Güncellemeleri kaçırmıyorum. Yedekleme, depolama ve telefonu modem yapmayı biliyorum. Yemek siparişlerini de uygulama üzerinden veriyorum. İnternetten alışveriş yapıyorum. Bazen kendi arkadaş grubumla çevrimiçi kağıt ve taş oyunları oynuyoruz. Sorun, şarjın çok çabuk bitmesi.

Haberin Devamı

Büyüklerin Cep sınavı

TUŞLAR ÇOK KÜÇÜK MESAJ YAZAMIYORUM

RUHİNAZ FURTUN (75)

WhatsApp’tan görüntülü görüşme yapmayı, Facebook kullanmayı, paylaşım yapmayı ve fotoğrafları beğenmeyi öğrendim. Ancak tuşlar çok küçük olduğu için mesaj yazmakta çok zorlanıyorum. Oyun oynamıyorum ve virüs bulaşır diye aklıma yatmayan hiçbir sayfaya girmiyorum. Bazen YouTube’dan eğitim, sağlık ve beslenme içerikli videolara bakıyorum.

Büyüklerin Cep sınavı

GÜLİZAR ABAY (72)

Facebook ve WhatsApp benim için olmazsa olmaz. Çünkü çocuklarım uzakta oldukları için onlarla görüntülü ve sesli görüşme yapıyorum. Bunu da çocuklardan öğrendim. Birkaç kez oyun da oynadım. Yakınlarım ayrıca telefonuma bazı sağlık ve ilaç hatırlatıcı uygulamalar yükledi. Telefonla fazla meşgul olmuyorum çünkü gözlerimi yoruyor.

Haberin Devamı

Büyüklerin Cep sınavı

NASIL YAPILIR?

  • Telefonunuz Wi-Fi’a bağlı ise mobil internetten çıkar. Yani öncelik her zaman Wi-Fi’dadır. Wi-Fi kesildiğinde ise mobile tekrar geçiş yapar. Hangisinde olduğunuzu görmek istiyorsanız ayarlardan mobil ve kablosuz bağlantılarınıza bakabilirsiniz.
  • Konum atmak için WhatsApp’a girin ve ilgili kişinin üzerine tıklayın. Sağ alt köşede ataç şeklinde ‘konum’ butonunu göreceksiniz. Açılan ekranda bulunduğunuz yeri gösteren harita yer alıyor. Üstüne tıkladığınızda konum gitmiş oluyor.
  • Güncelleme, telefonlarınızın verimli kullanımı açısından son derece önemlidir. Bunun için önce Wi-Fi’a bağlanın sonra ‘ayarlar’ kısmından yazılım güncelleme seçeneğine tıklayın.
  • Navigasyon hem nerede olduğunuzu gösterir hem de ulaşmak istediğiniz yere sizi götürür. Genelde bunlar telelefonlara yüklü olarak gelir. Kendiniz de Yandex, Google Map’i indirebilirsiniz. Yapmanız gereken kutucuğa nereye gitmeniz gerektiğini yazmak. Bunlar sadece araba için değil yayalar ve motorlar için de geliştirildi. Ekranın altında bu tercihler yazıyor.
  • Fotoğraf, video, rehber gibi verileri yedeklemek için ‘ayarlar’a gelip yedeklemeleri buluyorsunuz ve dosyaları nerelerde tutabileceğinizi oradan görebiliyorsunuz. Cihazınız iPhone ise bu işlemi de yine ayarlardaki icloude’dan yapıyorsunuz.
  • Size ‘ödül kazandınız’ gibi cazip teklifler sunan sayfalara, reklamlara ve nereden geldiği belli olmayan mesajlara tıklamadığınız sürece hacker saldırılarına uğramazsınız. Ancak zararlı yazılımlar için iyi bir antivirüs uygulaması kullanmanız önemli.

HAFTANIN OLAYI

ATEŞ ÖLÇER KULAKLIK

Giyilebilir sağlık teknolojileri alanında dev bir adım atıldı. Çinli teknoloji devi Honor, ateş ölçer özelliğe sahip FreeBuds 3 Pro adlı kablosuz kulaklık tasarladı. Böylece kullanıcı istediği an tek bir dokunuşla ateşinin kaç olduğunu öğrenecek. Cihaz, 28 Şubat’ta yeni amiral gemi telefonları Magic4 ile beraber tanıtılacak.

Büyüklerin Cep sınavı

Sıradaki haber yükleniyor...
holder