Murat Gülderen Çevreci halılar ihracatı uçuracak
HABERİ PAYLAŞ

Çevreci halılar ihracatı uçuracak

Halı ve zemin kaplamaları alanında Avrupa’nın en büyük fuarı olarak gösterilen Domotex Turkey, yerli ve yabancı toplam 216 firmanın katılımıyla Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde açıldı. Yarın da devam edecek fuarda yüzde 30 daha az karbondioksit emisyonu, yüzde 20 daha az su tüketimi ve yüzde 45 daha az enerji tüketimi sağlayan halılar ile antitoz özelliği sayesinde iplikten kaynaklı tozlanma ve tüylenmeyi en aza indiren halılar öne çıkıyor.

Çevreci halılar ihracatı uçuracak

HEDEF 4 MİLYAR DOLAR

Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Annika Klar, sektörün 2021 yılını 3.2 milyar dolarlık bir ihracat hacmi ile kapattığını belirterek, “Fuarımız yeni pazarlara açılma noktasında büyük öneme sahip.

Haberin Devamı

Domotex Turkey’in katkısıyla 2022 yılında 4 milyar dolarlık bir ihracat girdisi hedefleniyor. Mineral uygulaması ile Therapy Halılar, kendini temizleyen nano-halılar ve susuz üretim teknolojisi ile üretilen halılar ilgi çekiyor” diye konuştu.

250 ÜRETİCİ 50 BİN ÇALIŞAN

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan da Türkiye’de 250 civarında halı imalatçısı, 550 milyon metrekare üzerinde üretim kapasitesi ve 50 binin üzerinde çalışan olduğunu söyledi.

Kaplan, “Bu yıl sektör, yaklaşık yüzde 10 büyüyecek. Sadece Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği üzerinden 2 milyar 233 milyon dolarlık halı ihracatına imza atıldı. Bölge hedefimiz ise 2.7 milyar dolar” dedi.

Çevreci halılar ihracatı uçuracak

ABD ve Avrupa’da el halısı görünümlü ve ipeksi dokunuşa sahip toprak renkli, gri ve siyah tonlu renkler talep görürken, Ortadoğu ve Afrika’da ise daha canlı renkler ve klasik tasarımlar ağır basıyor.

10 YILDA BİR YENİLİYORUZ

Kaplan’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’de halı yenileme süresi yaklaşık 10 yıl, gelişmiş ülkelerde ise 5 yıl. Türkiye Çin’in hemen ardından en büyük üretici konumunda. Ancak tasarım, Ar-Ge ve görünüşün ön plana çıktığı dokuma halı grubunda ise açık ara dünya lideri.

Kilogram başı ortalama ihracat rakamı 3.3 dolar. Sektörün en önemli problemi serbest ticaret anlaşmasını iptal eden, askıya alarak yüksek vergiler uygulayan veya türlü korunma tedbirleri alan ülkeler. Ayrıca bazı ülkeler tarife dışı veya uluslararası ticaret kurallarına aykırı engeller çıkarıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder