Murat Gülderen Çocuğunuzu koruyan teknolojiler
HABERİ PAYLAŞ

Çocuğunuzu koruyan teknolojiler

Pandemi sürecinde özellikle 18 yaş altı çocuklara yapılan siber zorbalık, geçen yıla göre yüzde 70’in üzerinde arttı. Online oyun oynarken ya da sosyal medyada vakit geçirirken sözlü, yazılı ya da görüntülü tacizlere maruz kalan bu çocukların çok büyük kısmı korktukları ya da utandıkları için ailelerine haber vermiyor. Bir süre sonra içine kapanarak psikolojik bunalıma girebilen bu çocuklar yaşamlarına son vermeyi bile düşünebiliyorlar. Son rakamlara göre her 4 gençten biri sanal dünyada zorbalığa maruz kalıyor.

Haberin Devamı

Çocuğunuzu koruyan teknolojiler

DİJİTAL AYAK İZİ

Peki bu zorbaların yaptıkları onların yanına kâr mı kalıyor? Elbette kalmıyor. Çünkü siber polisler, zorbaların sanal dünyada tehditler savururken bıraktıkları dijital ayak izlerinden bu kişileri nerede olurlarsa olsunlar eninde sonunda yakalayabiliyor. İşte bu noktada ailelere çok ciddi ama bir o kadar da basit bir görev düşüyor.

O da çocuklarınızla sosyal medyada da iletişimde kalmanız ve ona güven vermeniz. Hatta çocuğunuza maruz kaldığınız herhangi bir zorbalık deneyiminizden bahsedebilirsiniz. Bu onu kendini daha güçlü hissetmesini ve sizden bir şey saklamanın gereksiz olduğunu anlamasını sağlayacaktır.

ANLIK TAKİP...

Bu haftaki yazımızda siber zorbalığa karşı alınabilecek teknolojik tedbirleri işledik. Öyle yazılımlar geliştirildi ki çocuğunuz o an yanınızda olmasa bile sanal dünyada neler yaptığını akıllı cihazlarınızdan anında size bildirebiliyor. Ayrıca gerçek zamanlı konum takibi yapan uygulamalar da hızla artıyor.

Çocuğunuzun gündüz başka uygulamalar kullanıp akşam eve gelirken ise bunları sildiğinden şüpheleniyorsanız merak etmeyin. Silinse de daha önce indirilen uygulamaları gösteren yazılımlar da var. İŞTE SİZE BİRKAÇ ÖNERİ...

QUSTODIO FAMILY

iOS, Mac, Windows ve Android ile uyumlu olan bu izleme uygulaması ile çocuğunuzun telefonuna gelen çağrılara, mesajlara, indirilen uygulamalara, sosyal medya hesaplarına ve oynadıkları oyunlara ulaşabilirsiniz. Çocuğunuza gelen kötü içerikleri de tespit eden uygulama, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde kötü içerik tespit ettiğinde aileyi uyarıyor.

Haberin Devamı

SAFE KIDS

Antivirüs yazılımcısı Kaspersky’ın bu uygulaması, çocuğunuzun cihazındaki kötü içerikleri engellerken, çevrimiçi şüpheli davranışları anında tespit ediyor. Bu uygulama ile ayrıca çocuğunuzun Youtube arama geçmişini ve Facebook aktivitelerini de kontrol edebilirsiniz. Yapmanız gereken diğerlerinde olduğu gibi bu uygulamayı da hem kendi cihazınıza hem de çocuğunuzun cihazına yüklemek. Kendi cihazınıza uygulamanın ebeveyn modunu yüklemeniz gerekiyor.

FIND MY KIDS

Çocuk güvenliği ve ebeveyn kontrolü yapan en iyi uygulamalardan. Gerçek zamanlı konum takibi yaptığı için çocuğunuzun gün içinde nerelere uğradığını gösteren uygulama, etrafındaki sesleri de size dinletebiliyor. Çocuğunuz telefonunu duymadığında yüksek sesli sinyal de veren uygulama, mesaj ve emoji gönderme özelliklerine de sahip. Bu uygulamayı 10 milyonun üzerinde kişi indirdi.

PARENTAL CONTROL

Bu uygulama, çocuğunuzun gerçek zamanlı konumunu belirlerken, uygunsuz web sitelerine girmeyi engelleyebiliyor. Ayrıca cihazın içerisindeki zararlı içerikleri ve zorbalıkları tespit ederek aileye uyarı veren uygulama, gün içinde hangi uygulamaların yüklenip sonradan silindiğini de gösterebiliyor. Bu sistem aynı zamanda çocuğunuzun hangi uygulamada ne kadar zaman geçirdiğini de belirtebiliyor.

Haberin Devamı

HAFTANIN OLAYI

KIYAFETE UYUM SAĞLAYAN SAAT

Çinli teknoloji devi Oppo’nun 41 ve 46 mm boyutlarında tasarladığı akıllı saati Oppo Watch, Türkiye’de 1.799 ile 2.299 TL fiyat aralıklarıyla satışa sunuldu. Yapay zeka görüntüleme fonksiyonu sayesinde ekranı giydiğiniz kıyafete göre değişebilen saat, siyah, pembe altın ve gümüş renklerde tasarlandı.

Çocuğunuzu koruyan teknolojiler

Saatte her biri koçluk desteğine sahip fitness koşusu, yağ yakma koşusu, açık havada yürüyüş, bisiklete binme ve yüzme olmak üzere beş adet egzersiz modu bulunuyor. Her zaman açık olan nabız izleme özelliği de hem egzersiz yaparken hem de dinlenirken sağlığınızı takip ediyor. İleri düzey uyku izleme özelliği de her gece uyku durumunuzla ilgili kayıt tutuyor. Saat 15 dakikalık şarj ile 16 saatlik kullanım sunuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder