Murat Gülderen Engelli bireye üst düzey konfor
HABERİ PAYLAŞ

Engelli bireye üst düzey konfor

İçinde bulunduğumuz ‘Engelliler Haftası’, bu alanda geliştirilen teknolojilerin nereye ulaştığını gözler önüne serdi. Yapay zeka, makine öğrenmesi gibi dijital dönüşümün tamamlanmasıyla artık engelli bireylerin her şeyi tek başlarına yapabileceği bir döneme girildi. Özellikle deneyimleme mağazaları ve çevre tarama teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla kısa sürede engelleri zorlayan tüm şartlar tamamen ortadan kalkacak. İşte son döneme damga vuracak gelişmeler:

AI-CO-PİLOT

Kameralarla donatılmış yaka şeklindeki sistem, 170 derecelik bir açıyla sürekli çevreyi tarıyor. Daha sonra bilgileri analiz edip filtreler ve seslerle kullanıcıyı uyarıyor. Örneğin sistem 12 metre ileride bulunan bir bisiklet hakkında ikazda bulunurken, daha yakın olan ancak çarpışma riski olmayan bir nesneyi görmezden gelebiliyor. Yaka, 1 kg’dan hafif ve tişörtlerden parkalara kadar her kalınlıktaki giysinin üzerine giyilebiliyor.

Haberin Devamı

Engelli bireye üst düzey konfor

UYKUDA TİTREŞİM

İşitme engelliler için geliştirilen ‘Hearing Rescue’ adlı bileklik şeklindeki cihaz, uyurken yangın alarmı, köpek havlaması, polis sireni, mutfaktan gelen tıkırtı gibi sesleri algıladığında hemen titreşime geçerek kullanıcıyı uyarıyor. Bileklik ergonomik tasarımıyla, kulaklık pozisyonuna da çevrilerek gündüz normal bir işitme cihazı gibi de kullanılabiliyor.

Engelli bireye üst düzey konfor

CASH READER

Bu mobil uygulama, Türk Lirası, Euro, dolar, Norveç Kronu dahil onlarca para biriminin değerini anında telefonunuzun hoparlöründen sesli olarak okuyabiliyor. Bunun için telefonunuzun kamerasını paraya yanaştırmanız yeterli. Uygulamanın çalışması için internet bağlantısında da gerek yok.

Engelli bireye üst düzey konfor

DİJİGÖZ

Bu uygulama da aranan objeleri rahatlıkla bulmayı, yazıları okuyabilmeyi ve renkleri ayırt etmeyi sağlıyor. Uygulama açılır açılmaz kamera devreye giriyor ve hangi tuşun nerede olduğu söyleniyor. Etraftaki objeleri bulmak için ‘keşfet’ tuşuna, okuma yapmak için ‘oku’ tuşuna, renk için de ‘renk’ tuşuna dokunmak gerekiyor. Kaçırdığınız yer olursa tuşa bir kez daha basmak yeterli oluyor.

Engelli bireye üst düzey konfor

INSTAGRAM

İşitme engelli kullanıcıları için aralarında Türkçe’nin de olduğu 17 dilde otomatik altyazı desteği hayata geçti. Yani ana sayfadaki videolara otomatik altyazı sistemi eklendi. Altyazıları açmak veya kapatmak tamamen sizin tercihinize bağlı. Instagram uygulamasında Ayarlar,gt, Hesap, gt, Açıklamalı Altyazılar bölümüne girerek video altyazılarını aktif hale getirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Engelli bireye üst düzey konfor

KABARTMALI OKEY

Emo teknoloji, görme engelli bireyler için kabartma taşlı okey oyunu tasarladı. Birinci kalitedeki ahşaptan yapılan istekalar ve Türkçe Braille olarak hazırlanmış takım ile engelli ve engelli olmayan herkes kolaylıkla bu oyunu oynayabiliyor.

Engelli bireye üst düzey konfor

TEKNO TURU

  • Xiaomi 12 ve Xiaomi 12 Pro, Türkiye ’de 21 bin ile 25 bin TL fiyatlarla satışa sunuldu. 8K video kaydına olanak tanıyan 50MP’lik geniş açılı kamerayla gelen her iki modelde çok yönlü çekim için üçlü kamera kurulumu bulunuyor.
  • Gigabyte, tam 55 inç’lik 4K çözünürlüğe sahip oyun monitörü Gigabyte S55U’yu tanıttı. 120 Hz yenileme hızı sunun cihaz AMD FreeSync Premium, Dolby Vision, HDR10 ve HDR10+ desteklerini de beraberinde getiriyor.
  • Bayer, zirai bayilerden satın alınan bitki koruma ürünlerinin orijinal olup olmadığını anlayan Seal Scan adlı mobil uygualama geliştirdi. Bayer ürününün kapağında buluna QR kodu uygulamaya taratarak orijinallik kontrolü yapılabiliyor.

HAFTANIN OLAYLARI

AZ GÖRENLERE SANAT ATÖLYESİ

Türk Telekom’un ‘az gören’ çocuklar için hayata geçirdiği ‘Günışığı’ projesi kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde sanat ve müzik atölyeleri düzenlendi. Atölyede müzik-beden perküsyonu ile görsel sanat çalışmaları yapıldı. Çocuklar, kendi hazırladıkları görsel malzemeleri beden perküsyonu çalışmalarında kullanarak ritmik müzikal kompozisyonlar oluşturabilmeyi öğrendi.

Haberin Devamı

ÇALIŞANA MOBİL ESENLİK UYGULAMASI

Çalışanları mola saatlerinde biraz rahatlatmak için geliştirilen yerli esenlik platformu Wellbess, 2.2 milyon dolar yatırım aldı. Şirketlerin çalışanları için satın aldıkları bu mobil uygulama içerisinde uzman rehberliğinde spordan sağlıklı beslenmeye, yaşam koçluğından yarışmalara kadar pek çok etkinlik yer alıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder