Murat Gülderen Epilepsi nöbetini uyaran cihazlar
HABERİ PAYLAŞ

Epilepsi nöbetini uyaran cihazlar

Yılda 2.4 milyon kişi ‘sara’ olarak da bilinen ‘epilepsi’ hastalığına yakalanıyor. Şu an dünyada 64 milyon kişi bu hastalıkla mücadele ediyor. Türkiye’de ise bu rakam 750 bin civarında. Hastalığın en zor tarafı ise ani nöbetlerin yaşanması... Birkaç saniye süren baygınlık nöbetleri yolda giderken de oluşabileceği için hayati risk taşıyor. Ancak erken tanı ve düzenli takipler sayesinde hastalık yıllarca kontrol altında tutulabiliyor.

Hızla gelişiyor

Bu haftaki yazımızda dijital dönüşümün epilepsiye nasıl dokunduğunu ve bununla ilgili geliştirilen akıllı cihazları ele aldık. Bu arada girişimci Türk öğrencilerin de bu alanda takdire şayan projelerinin olduğunu belirtelim. 5G ile birlikte Nesnelerin interneti kavramı daha da yaygınlaştıkça bu tür cihazların hızla artması bekleniyor.

Haberin Devamı

Embrace smartwatch

Bu cihaz, kullanıcının epileptik nöbet geçirdiğini tespit etmek için ter seviyelerindeki ince değişiklikleri izliyor. Cihaz tetiklendiğinde, ön yüzü kırmızı renk oluyor ve hasta yakınlarına otomatik bir mesaj ve telefon çağrısı gönderiyor. Saatteki ivmeölçerler ve jiroskop, hastanın düşme gibi ani hareketler yapıp yapmadığını da algılıyor. Embrace, nöbetlerin yanı sıra uyku ve aktivite seviyelerini de takip ediyor.

Epilepsi nöbetini uyaran cihazlar

Sara bileklik

Epilepsi hastalığından dolayı yaşadığı zorluklardan yola çıkan Gizem Sude Erdoğan, epilepsi nöbeti öncesi titreme ve uyuşma hissini algılayarak kullanıcıyı uyaran dijital bileklik tasarladı. Bileklik, nöbet esnasında bu hastalıkla mücadele etmeyi bilmeyen kişilere de neler yapılması gerektiği konusunda kısa komutlar da veriyor.

Nightwatch

Epilepsi nöbetini tespit eden bir başka akıllı bileklik ise Nightwatch. Eindhoven Teknik Üniversitesi’nin geliştirdiği bileklik, içindeki sensörler sayesinde anormal derecede hızlı kalp atışı ve ritmik sarsıntı hareketlerini inceliyor ve sorunları anında bakıcıların, hemşirelerin veya hasta yakınlarının akıllı cihazlarına kablosuz sinyallerle gönderiyor.

Epilepsi nöbetini uyaran cihazlar

Dialog

Madeni para boyutlarındaki bu cihaz, nöbet öncesi hastanın yakınlarını uyarırken, hastanın nöbet geçirmeden önce nerede ve ne yapmakta olduğunu da analiz edip ona göre bilgi verebiliyor. Kişi ayrıca aniden nöbet geçirdiğinde etraftaki kişilere o an ne yapması gerektiğini de söyleyen cihaz, ilaç saati hatırlatmaları da yapıyor. Cihazın özel mobil uygulaması da var.

Haberin Devamı

HAFTANIN OLAYI

2 canavar birden

Huawei’nin yeni nesil akıllı saati Watch GT 2 ve dünyanın açık tasarıma sahip ilk aktif gürültü engelleyici kablosuz kulaklığı FreeBuds 3, Türkiye’de satışa çıktı. Saat, zengin sağlık programları sunmanın yanı sıra Bluetooth ile telefon üzerinden aramalar yapma, müzik dinleme gibi birçok işlevi gerçekleştiriyor.

İçerisinde ‘kemik sesi sensörü’ isimli bir özellik olan kulaklıklar da kemiklerinizin titreşimini dinleyerek sesinizi daha iyi alabiliyor. Saatin fiyatı 1.499 TL, kulaklığın fiyatı ise 1.099 TL olarak belirlendi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder