Murat Gülderen Evde internetiniz koparsa panik yok!
HABERİ PAYLAŞ

Evde internetiniz koparsa panik yok!

Hepimizin evlerden çalıştığı bu dönemde bazen internet kesintisiyle karşılaşıyor, işin ufak teknik detaylarını bilmediğimiz için de büyük panik yaşıyoruz. Halbuki eğer sorun vericide değilse kısa dokunuşlarla kopan interneti yeniden bağlayabilirsiniz. İşte püf noktaları... Türkiye'de koronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart tarihinden itibaren mobilde ve evde yani sabitte internet trafiği yüzde 30 civarında arttı.

Bunun en büyük nedenleri yüzlerce şirketin artık evden çalışmaya başlaması ve okul eğitimlerinin de online olarak verilmesi. Bu kadar yoğunluğa rağmen şu ana kadar Türkiye genelinde önemli bir kesinti yaşanmadı. Yani saatler süren bir kopukluk olmadı. Bu da sabit internet altyapılarının ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor. Tabi burada operatörlerin altyapı yatırımlarının hız kesmeden devam ettiğinin de altını çizmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Evde internetiniz koparsa panik yok


Basit nedenler

Ancak bazı durumlarda yarım saatlik bir kesinti bile kritik önem taşıyabiliyor. Örneğin medya sektöründe çalışıyorsanız sayfalarınızı zamanında baskıya yetiştirmeniz gerek. Çünkü sürenin kaçması ciddi maliyetlere yol açar. Aynı şekilde kritik kararlar alınacak online toplantıdasınızdır ya da online eğitim alıyor veya veriyorsunuzdur; işte böyle durumlarda hattınızın kesilmesi sizi çok müşkül durumlara sokabilir. Ancak kopukluklar bazen vericiden değil çok basit nedenlerle de karşımıza çıkabiliyor.

Sorumlu kim?

Bu yazımızda hem sabit hatlarda bağlantı koptuğunda neler yapabileceğinizi hem de gerektiğinde cep telefonunuzu nasıl modem gibi kullanacağınızı anlattık. Ayrıca bu gibi ekstra durumlarda operatörlere ek ücret ödememiz gerekiyor mu bunları araştırdık. Her şeyden önce kopan her ağın sorumluluğunu operatörde aramamak gerekiyor. Sadece biraz sakin olun. En geç 15 dakikaya kadar internetiniz yeniden çalışacak. İşte evde iş çalışanlar için kapsamlı bir internet rehberi....

Evde internetiniz koparsa panik yok

İşte yöntemler

  • Önce bilgisayarınızı yeniden başlatın. İnternet yine de bağlanmadıysa modeminizi kapayıp 60 saniye geçtikten sonra açın.
  • Modemden gelen kablonun bir ucunun bilgisayara, diğerinin modeme bağlı olduğundan emin olun.
  • Eğer internetiniz kablosuzsa modeme biraz yaklaşın, cihazınızın ışıklarını kontrol edin. Eğer modemde ışık yanmıyorsa, modem bozulmuş olabilir.
  • Antivirüs ile tarama yapın ve güvenlik ayarlarınızın değişmiş olup olmadığını kontrol edin.
  • Bilgisayarınızın hızına uygun bir antivirüsünüz yoksa da kopma yaşayabilirsiniz. Bilgisyarınızın RAM ve işlemci gücüne göre virüs programları tercih etmelisiniz.
  • Bazen internet siteleri çökmüş olabiliyor. IsUp. me adlı siteden ilgilendiğiniz platformun çöküp çökmediğini görebilirsiniz.
  • Eğer güç ışığı var ancak bağlantı ışığı yoksa servis ile ilgili sorun olabilir. Hizmeti kimden aldıysanız o şirketi arayın.
  • Windows’un hazır problem çözme servisleri mevcut. Ağ bağlantınıza sağ tıklayıp ‘Sorunları Çöz’ diyerek çözmeye başlayabilirsiniz.
  • Modeminiz internete bağlanmıyor olabilir. Bilgisayarınızda ağ ve internet ayarları bölümünde ağ durumunu kontrol ettiğinizde kesintinin nereden kaynaklandığını da görebilirsiniz.
  • Modeminizi günde en az bir kez kapatıp açarak dinlenmesini sağlayın. İnternete bağlı cihazlarınızın sayısını azaltın.

Evde internetiniz koparsa panik yok

Telefon nasıl modem olur?

Eğer telefonunuz android ise ayarlara geliyorsunuz, sonra ‘diğer ağlar’ ı oradan da ‘bağ. ve taşınabilir Wi-Fi’ alanını seçiyorsunuz. Buradan taşınabilir Wi-Fi alanı kısmını aktif hale getirdiğiniz zaman işlem tamamlanıyor. Telefonunuz eğer iPhone yani iOS işletim sistemine sahip ise de şu yolu izlemeniz gerekiyor: Yine ayarlara geliyoruz. Buradan kişisel erişim noktasına giriş yapıyoruz.

Haberin Devamı

Burada Wi-Fi ağ taraması yaparak iPhone’unuzun ismini bu listeden buluyorsunuz. Son olarak ise bağlayacağınız cihazdaki şifre alanına, iPhone’unuzun parola olarak belirlediğiniz şifresini giriyorsunuz. Peki bu bağlantı size ekstra maliyete mal oluyor mu? Hayır. Telefonundan modem hizmeti olarak yararlananlar hiçbir ücret ödemiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder