Murat Gülderen Evde yapabileceğiniz bilgisayar tamirleri
HABERİ PAYLAŞ

Evde yapabileceğiniz bilgisayar tamirleri

Haberin Devamı

  • Bilgisayar fiyatları çip krizi ve kur dalgalanmaları nedeniyle ikiye katlanınca binlerce vatandaş alımlarını ertelemek zorunda kaldı. Eldeki cihazların gücü yükseltilerek işler yürütülmeye çalışılıyor. Bu cihazların çoğu eski olduğu için sık sık bakım ve tamir gerektiriyor.
  • Çoğu kişi elektronikten hiç anlamadığı için en ufak bir arızada bile teknik servise koşuyor. Hatta küçük bir tamir ya da parça değişimi için günlerce sıra beklenebiliyor. Bu haftaki yazımızda İstanbul’daki Esenler Bilgisayar Hastanesi Yöneticisi Cengiz Baş ile birlikte en sık karşılaşılan sorunları evde kendi başınıza nasıl aşabileceğinizi anlattık.

Evde yapabileceğiniz bilgisayar tamirleri

GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM SORUNLARI

Bu sorun büyük ihtimalle fanın iyi çalışmadığı ile ilgilidir. Hatta bazen fanın da kırılmış olduğu görülebilir. İyi soğutma yapamayan fan aynı zamanda bir süre sonra işlemciye ve ekran kartına da zarar verir. Burada da yine yapılması gereken kapakları açıp fanı kontrol etmek.

Bu işlem fan sökülerek yapılmak zorunda. Temizlik sonrası fan yine verimli çalışmıyorsa ömrü tükenmiş demektir. Yenisini alıp çentikleri ve yuvaları aynı şekilde oturttuğunuz takdirde işlem sona erer. Sistemden gelen seslerin bir diğer nedeni de güç kaynağının doğru şekilde vidalanmamasıdır.

AÇILMIYORSA

Açma kapama düğmesine bastınız ama cihaz açılmıyor ya da görüntü gelmiyorsa, ilk yapılması gereken güç ve görüntü kablolarını kontrol etmek. Buna rağmen hâlâ sonuç olumsuz ise donanımsal kasanın yan kapağını açıp RAM bellek ayaklarına bakmak gerekiyor.

Cihazınız laptop ise bu cihazların çoğunun alt kısmında RAM bölümü kapağı vardır. Laptop’unuz garanti kapsamında değilse bunu tornavida ile açın. RAM ayakları, zamanla oksitlendiği için görüntü sorunu oluşturabiliyor. RAM’lerde bulunan altın uç kısımlarını silgi yardımı ile silebilirsiniz. Arıza RAM’de değilse cihaz çalışacaktır.

RAM YÜKSELTME

Bilgisayarınızın RAM’i yetersiz kalıyorsa bu da alınıp evde değiştirilebilir. Ama önce işletim sisteminizin ve ana kartınızın ne kadar RAM’i destekleyeceğinizi bilmeniz gerek. Örneğin 32 bit sürüm 4 GB’a kadar destekleyebilir. Ancak garanti olması için buna ürün dökümantasyonundan bakmalısınız.

Yeni RAM’inizi, kasayı ya da laptop kapağını açtıktan sonra slot çentik hizaları, aynı olacak şekilde takmanız gerekiyor. Yanlış takılan RAM, hem bozulabilir hem de ana karta zarar verebilir. Yapılması gereken sadece çentik hizalarının aynı olduğunu kontrol edip mandalına oturtmak.

ÇOK ISINIYORSA

Bilgisayarınızın normalden fazla ısınması, onun kendi kendine kapanmasına, daha kötüsü veri kaybetmenize ve donanımlarınızın hasar görmesine yol açabilir. Bu sorunun en büyük nedeni kasa temizliğinin yapılmamış olmasıdır.

Bu durumda kasanızı açıp hava delikleri ve fanların üzerinde biriken tozları fön makinesi yardımı ile temizlemeniz gerekir. Düzenli temizlik, hava akışının kesintisiz olmasını sağlayacaktır. Bu işlem laptop’larda ise alt kapak sökülüp yapılıyor. Sorun devam ediyorsa işlemci yetersiz kalıyor olabilir.

GÖRÜNTÜ GİDİP GELİYORSA

Öncelikle görüntü kablosunun bilgisayara ve monitöre tam oturduğundan emin olun. Orada bir sorun yoksa ekran kartının üzerindeki fanı kontrol etmek gerekir. Fan dönmüyorsa yenisi alınmalı. Eğer sorun burada da değilse yani ekran kartınız sağlam ise ikinci etken monitörün kendisi olabilir. Bunu anlamak için monitörünüzü başka bilgisayarda deneyin. Problem hâlâ devam ediyorsa bu kez servise götürmeniz gerekiyor. Sırf ekran kartı arızaları yüzünden bazen anakartlar bile çöpe gidebilir.

TEKNO TURU

  • Güvenli sürüş için özel çözümler geliştiren Osram, tam inik bir lastiğin 3.5 dakikadan daha kısa sürede şişirilmesini sağlayan TYREinflate 450 kompresörü ve akünün bitme ve şarj problemine çözüm üreten BATTERYcare ailesini tanıttı.

Evde yapabileceğiniz bilgisayar tamirleri

  • Türkiye’de 500’ü aşkın kurumda 3 milyon kişiye dijital eğitim çözümleri hizmeti veren Enocta, yetenek açığının kapatılması için şirketlere yönelik ‘3 yıl kullanın, 2 yıllık ödeyin’ kampanyası başlattı.

Evde yapabileceğiniz bilgisayar tamirleri

  • sahibinden.com, ‘dev.akademi Kariyer Geliştirme Programı’ ile üniversitelerin 4’üncü sınıf öğrencilerine ve yeni mezunlara, yazılım yarışması düzenliyor. İlk 10’a girenler sahibinden.com’da çalışma imkanı elde edecek. Son başvuru tarihi 21 Aralık.
  • Şimdiye kadar 450’den fazla girişimciye kuluçka hizmeti veren Teknopark İstanbul, bu defa siber güvenlik uzmanlarını girişimci yapacak eğitimler veriyor. Siber Güvenlik Hızlandırma ve Kuluçka Programı: Cybercube başvuruları için son tarih 21 Aralık.

Evde yapabileceğiniz bilgisayar tamirleri

HAFTANIN OLAYI

‘UYKU’ SAATİ GELDİ

  • Oppo’nun uykudan önce, uyku esnasında ve sonrasında detaylı analizler gerçekleştiren ‘OSleep’ izleme özellikli Watch Free saati 1.149 TL’den satışa sunuldu. Cihaz, gelişmiş algoritmalar kullanarak yaptığı horlama riski değerlendirmesi ile uykudaki sorunları etkin bir şekilde tespit ederek zamanında çözüm önerileri getiriyor.
  • Saat bunu, kan oksijen satürasyonu izleme, nabız değişim algılama ve horlamanın kaydedilmesiyle yapıyor. Saat uykudaki ortalama kan oksijen seviyesi, horlama sayısı ve azami horlama desibeli gibi göstergeleri de sergiliyor. Cihazın 100’den fazla spor modu da bulunuyor.

Evde yapabileceğiniz bilgisayar tamirleri

Sıradaki haber yükleniyor...
holder