Murat Gülderen Evli çiftlerin 'Cep'le imtihanı
HABERİ PAYLAŞ

Evli çiftlerin 'Cep'le imtihanı

Haberin Devamı

  • Milyonlarca kişi uzaktan çalışmaya başlayınca cep telefonu kullanım sıklığı son iki yılda üç kattan fazla arttı. Neredeyse her dakikada bir telefona bakıyor, tüm iş süreçlerimizi ve arkadaşlık ilişkilerimizi oradan yönetiyoruz.
  • Bu durum, sosyal yaşantıyı büyük ölçüde azaltırken evliliklerin temelini de zayıflatmaya başladı. Bu hafta işleri gereği cep telefonlarını aşırı sık kullanan bazı evli çiftlerin ilişkilerini nasıl sağlıklı bir şekilde yürüttüklerini masaya yatırdık.

BİRBİRİMİZİN TELEFON ÖZELİNE KARIŞMIYORUZ

ECE VAHAPOĞLU (YAZAR-SUNUCU-YOGA EĞİTMENİ): Eşim ile bizim telefonlarımız normalde hep göz önünde fakat 2 yaşında oğlumuz her şeye dokunduğu için cihazları genelde onun boy hizasından yüksek yerlere koyuyoruz. Genelde kimin cep telefonu çalışıyorsa o açar; bazen ben yetişemiyorsam eşime açtırdığım anlar oluyor. Birbirimizin telefon özeline karışmıyoruz ve şifrelerimizi bilmiyoruz.

Özeline karışmamak bence saygı ve görgü meselesi. Evli çiftlerin de aile hayatı dışında birer birey olduğunu unutmuyoruz. Ancak cep telefonuyla çok uzun süre ilgilenildiğinde çift ilişkisi olumsuz etkilenebilir. Bizim evde işim gereği benim telefonla geçirdiğim vakit maalesef daha fazla.

Evli çiftlerin Ceple imtihanı

İZİN ALARAK BAKIYORUZ

GİZEM KÜÇÜK (İLETİŞİM DANIŞMANI): Benim telefonum aynı zamanda işim. Dolayısıyla telefonla çok aktifim. Akşam saatlerinde kızımla ilgilendiğim için cihazı çok fazla elime almıyorum. Eşimin de telefonu genelde ortada durur. Şifrelerimiz aynıdır. Ancak birbirimizin telefonlarını kullanmıyor ve açmıyoruz.

Ben genelde fotoğraf ve video çekeceğim zaman alıyorum. Müsait değilsek ve ısrarlı bir arama varsa bile önce birbirimize haber veriyoruz. 14 yıldır birlikteyiz, 5 yıllık evliliğimiz var. Telefonlarımızı hiçbir zaman birbirimizden saklamadık. Bu konu güvenle de alakalı. Telefonu sürekli karşındaki kişiden saklarsan ve eline aldığında buna tepki gösterirsen ilişki etkilenir.

Evli çiftlerin Ceple imtihanı

GÜVENİN BAZEN SINANMASI GEREK

ÖMÜR DOĞAN (YAŞAM KOÇU): Evde benim ve eşimin telefonları her zaman göz önündedir. Birbirimizin şifrelerini biliyoruz. İzinsiz diğerimizin telefonunu almıyoruz ve açmıyoruz. Asıl sorun eşlerden birinin telefonda çok fazla zaman geçiriyor olması.

Bu durum, eşlerin ve çocukların birlikte geçirecekleri ortak zamanlardan çalıyorsa ilişkinin soğumasına yol açar. İlişkide elbette güven önemli ve bunun sınanması, bazen doğal testlerden geçmesi gerekiyor. Öyle körü körüne güvenmeye inanmıyoruz. Ayrıca gün içinde zorunlu haller dışında çok yazışmıyor ve araşmıyoruz. Böylece akşam eve geldiğimizde konuşacak pek çok şey buluyoruz.

Evli çiftlerin Ceple imtihanı

INSTAGRAM VE FACEBOOK’U SİLDİM

ALIM KÜÇÜKPEHLİVAN (YAZILIMCI): Eşim Zühal ile evdeki telefon kodlarımız bellidir. Telefonlar evde sessizde durur, acil ve ailevi çağrılar dışında görüşmelerimizi olabildiğince gündüze aktarırız. Çaldığında sadece telefonun sahibi bakıyor yani casusluk yapmıyoruz. Önceleri telefona çok bağımlıydım.

Evde en büyük sorun, aileyle ve çocuklarla göz teması kurmayan, devamlı akıllı telefon, tablet ile vakit geçiren bir baba olmamdı. Sonra dikkat ve konsantrasyon konusunda çok ünlü Cal Newport’un ‘Dijital Minimalizm’ kitabını okuyunca sorunları çözdüm. Instagram ve Facebook’u da telefonumdan sildim. Twitter’ı silemedim çünkü işimde çok lazım oluyor.

TEKNO TURU

  • Yerli online terapi platformu ‘EVİMDEKİ PSİKOLOG’ yatırım turuna çıktı. Platformun kurucusu Aynur İlhan, ”Alacağımız yeni yatırımla web sitemizi güncelleyip mobil uygulamamızı devreye alacağız. Ayrıca yurtdışı pazar payımızı artıracağız” dedi.
  • PANASONIC LIFE SOLUTIONS, duman, ısı ve kombine dedektörleri gibi klasik algılama yöntemlerinin yeterli olmadığı alanlar için lazer ışınlı hava örneklemeli algılama dedektörü geliştirdi.
  • KARCHER, baca, soba, şömine, ızgara, garaj, atölye ve bodrumdaki iri taneli kirleri ve külleri komple temizleyebilen kül vakum makinesi AD4’ü tanıttı. 600 watt’lık türbin, egzoz ve hava filtresi bulunan cihaz, A+ enerji verimliliğine sahip.
  • Yazılımcı PCI CHECKLIST, güvenlik verilerini açıkladı. Buna göre siber saldırılara karşı en güvenli 3 sektör finans, perakende ve moda oldu. En riskli alanlar ise sivil toplum kuruluşları, sanat ve eğitim olarak kayda geçti.

HAFTANIN OLAYI

BİR KATLANAN TELEFON DAHA

Honor, ilk 5G destekli katlanabilir amiral gemisi akıllı telefonu Magic V’yi duyurdu. Çoklu pencere desteği sayesinde kullanıcıların aynı anda farklı içerik türlerini izlemesine olanak tanıyan cihaz, her biri 50 MP’lik üçlü kamera dizilimine sahip. Cihaz ayrıca yapay zeka ile desteklenen 42 MP ön kamerası ile fark yaratıyor.

Evli çiftlerin Ceple imtihanı

Sıradaki haber yükleniyor...
holder