Murat Gülderen Geleceğin ödeme teknolojileri
HABERİ PAYLAŞ

Geleceğin ödeme teknolojileri

Haberin Devamı

Yüz, göz, ses, avuç içi, parmak izi, retina ve mimikler yeni nesil ödeme ya da para çekmenin standartlarını belirledi. Artık tüm dünya ATM’lerinde ve POS cihazlarında bu sistemler kurulmaya başlandı. Kopyalanması neredeyse imkansız olan bu gibi ödeme şekilleri sayesinde finansal işlemlerde güvenlik sorununun maksimuma çıkması hedefleniyor.

YÜZ TANIMA

Apple ve Samsung’un geliştirdiği yüz tanıma teknolojileri telefondan yapılacak temassız ödeme işlemlerini iyice kolaylaştırdı. Öte yandan Çin Makao’daki ATM’ler için yüz tanıma ile kimlik doğrulaması yapan yazılımlar geliştirildi. Kara para aklamanın da önüne geçmesi hedeflenen sitem kapsamında para çeken ya da yatıran müşterinin bir süre yüz kaydı da saklanacak.

SESLE ÖDEME

Hindistan merkezli YES Bank, ses dalgaları üzerinen veri transferi yapan yazılım geliştirdi. POS cihazlarıyla uyumlu olan bu sistemle telefondan karşı tarafa sesli ödeme yapılabiliyor. Bu gibi ödeme teknolojileri dijital cüzdanın da geleceğini belirleyecek.

AVUÇ İÇİ

Avuç içi tarama sistemi, avucunuzun fiziksel karakteristiğinin 3 boyutlu bir ortamda ölçülmesi ilkesine dayanıyor. Kızılötesi tarayıcı avuç içi damar yapısını tarıyor. Ödeme için avucunuzu POS cihazına dayamak yeterli.

PARMAK İZİ

Kredi kartlarına parmak izi okuyucu yerleştirilmesi için test çalışmaları yapılmaya başlandı. Ancak kartı aileden başkası da kullanabileceğinden şifreli sistem de devam edecek. Yeni kartın gelmesi için parmak izini bankaya vermek gerekiyor.

RETİNA

Üzerinde çalışılan bu ödeme sistemi ise gözdeki retina deseninin dijital bir kod olarak bankacılık sitemine aktarılması esasına dayanıyor. Halihazırda Samsung ve Apple bu alanda öncü teknolojiler geliştirdiler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder