Murat Gülderen Haftanın olayı: Otobüslerde devrim
HABERİ PAYLAŞ

Haftanın olayı: Otobüslerde devrim

Uzun mesafeli seyahatlerde yolcular için sunulan eğlence seçeneklerine sanal gerçeklik gözlükleri de eklenmeye başladı. Bu alandaki ilk cihazları FlixBus tasarladı.

Otobüslere entegre edilecek bu gözlükler sayesinde, yolcular ineceği yeri kaçırmayacak şekilde seyahat rotasını takip edebilirken bir yandan da otobüsün içindeki ortamdan ayrılarak, sanal dünyanın içine girebilecek.

Sistemde 50’den fazla sanal gerçeklik oyunu yer alacak. Ayrıca, YouTube gibi kanallardan, sanal gerçeklik videolarına ve filmlere ulaşmak mümkün olacak. 2020’ye kadar Türkiye’deki otobüslerde de LCD ekranların yerini bu gözlüklerin alması bekleniyor.

Haberin Devamı

KAZAYI CEPTEN ÖNLE

Olası kaza ve cezaları bertaraf etmek için alkollüyken aracınızı kullanacak şoför bulan, hız limitini ve radarları uyaran, virajları önceden haber veren ve sizin yerinize telefonunuzdan otomatik mesaj atan uygulamalar geliştirildi.

Kazaların yüzde 90’ı hız limitini aşmadan, alkollü araç kullanmadan ve seyir halinde cep telefonu ile konuşmaktan kaynaklanıyor. Her ne kadar yaptırımlar ve önlemler sürekli artsa da yine de kazaların önüne istenilen oranlarda geçilemiyor. Sorunu minimuma indirmek için aralarında yerlilerin de olduğu onlarca ücretsiz yazılım geliştirildi. Hem Android hem de IOS işletim sistemlerinde yer alan bu uygulamalar sürücüyü uyararak kaza yapma riskini en aza indirdiği gibi ceza yeme olasılığını da ortadan kaldırıyor.

SİZİN İÇİN HANGİSİ?

Trafik cezası demişken yeni yılda alkollü araç kullanmanın cezasının 1002 liradan 1240 liraya, seyir halinde cep telefonuyla konuşmanın cezasının 108 liradan 235 liraya, hız limitini aşmanın cezasının ise 235 liradan başlayıp 1002 liraya kadar çıktığını hatırlatmakta fayda var. Hayat kurtaran birkaç önemli uygulamayı sizler için araştırdık. Hepsini birden indirmeseniz de kendiniz için en uygununu seçmeniz kritik önem taşıyor.

1.3 MİLYON

Dünyada bir yılda trafik kazası sonucu yaşamını yitiren kişi sayısı

Trafik cezası demişken yeni yılda alkollü araç kullanmanın cezasının 1002 liradan 1240 liraya, seyir halinde cep telefonuyla konuşmanın cezasının 108 liradan 235 liraya, hız limitini aşmanın cezasının ise 235 liradan başlayıp 1002 liraya kadar çıktığını hatırlatmakta fayda var. Hayat kurtaran birkaç önemli uygulamayı sizler için araştırdık. Hepsini birden indirmeseniz de kendiniz için en uygununu seçmeniz kritik önem taşıyor.

Haberin Devamı

ŞOFÖR KİRALA

‘Şoför kiralama hizmeti’ adlı uygulama, türkiye’nin neresinde olursanız olun kendi aracınızla sizi istediğiniz yere götürecek şoför imkanı sunuyor. özellikle alkollü durumlar, ani hastalıklar, aşırı yorgunluk ve gerginliklerle ilgili oluşacak sorunları bertaraf etmek için geliştirilen uygulamadan saatlik, günlük ve haftalık şoför temin edilebiliyor. sürücü ortalama 1 saat içinde yanınızda oluyor. Bu hizmette fiyatlar 100 liradan başlıyor.

HIZA DİKKAT

Tomtom go mobile’ uygulaması gerçek zamanlı trafik bilgilerini anlık olarak sunarken seyir halinde sabit ve hareketli kameralara yaklaşınca uyarı veriyor. ayrıca şerit ihlali yaptığınızda da öten sistem, milyonlarca kullanıcıdan gelen sürüş bilgileri sayesinde en doğru rotayı buluyor.

Haberin Devamı

Buna benzer diğer bir uygulama da ‘radardroid lite’. Bu uygulama da veritabanındaki sabit veya hareketli bir kameraya yaklaşıldığında uyarı veriyor. İstem dışı aşılan hızı limiti böylelikle önlenebiliyor.

UZAKTAN KONUŞ

Sizi arayanların araç kullandığınız için cevap veremediğinizi bilmesini istiyorsanız ya da bloetooth ile bağlanıp eller direksiyonda konuşmak istiyorsanız ‘Drivemode’ uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu uygulamadan sesli olarak Whatsapp ya da Facebook messenger’dan mesaj ve mail de gönderebiliyorsunuz. Uygulama araç sürdüğünüzü 5 km hız sonrası otomatik algılıyor. ayrıca akıllı saatlerle de elleriniz direksiyonda rahatlıkla gelen aramaya cevap verebilirsiniz. Bu cihazlar da bluetooth ile telefonlara bağlanıyor.

ENGELLERİ TANIYOR

Telefonunuzu araç içi kameraya dönüştüren nexar, kaza riskini azaltmayı amaçlıyor. Yapay zekalı uygulama, çevredeki hareketleri analiz ederek ani fren, bir anda yola çıkan yaya, kör noktada kalan araçlar gibi durumlara karşı sürücüleri uyarabiliyor. nexar, telefonunuzun yolculuğunuzu kaydetmesini de sağlıyor.

VİRAJI UYARIYOR

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, virajları 400 metre kala sürücüye haber veren uygulama geliştirdi. gerçek virajlarda defalarca test edilen yazılım yüzde 100 başarılı sonuç veriyor. hız kaynaklı kazaları önlemek için tasarlanan uygulamayı geliştiren Doç. Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu, “araç kullanırken çalıştırılan uygulama, sürücünün rotasını belirlemesinin ardından yol durumu ve virajları anında tespit ediyor” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder