Murat Gülderen iOS 14'le gelen çılgın özellikler
HABERİ PAYLAŞ

iOS 14'le gelen çılgın özellikler

Apple’ın 6S ve bunun üstü diğer tüm iPhone modelleri için hizmete sunduğu iOS 14 güncellemesi akılalmaz yeniliklerle geldi. Ancak sürüm daha çok yeni olduğu için milyonlarca kişi bu özelliklerin çoğunu henüz keşfedemedi. Kullanıcıların mobil hayatlarını olağanüstü derecede kolaylaştıran bu güncelleme, klasik telefon kullanımını da ortadan kaldırmış oldu. Bu yazımızda yeni sürüm ile iPhone sahiplerinin günlük hayatta işine en çok yarayacak yenilikleri ortaya çıkardık.

iOS 14le gelen çılgın özellikler

FACETİME: Önceden FaceTime ile görüşme yaparken diğer uygulamaları kullanamıyordunuz. Örneğin, gelen mesaj ya da maillerinize bakamıyordunuz. Yeni sürümle bu eksiklik de giderildi. Şimdi başka bir uygulamayı kullanırken videonuzu izlemeye devam edebilir, gelen FaceTime aramalarını yanıtlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

KOMPAKT SİRİ: Önceki sürümde Siri’ye soru sorduğunuzda ekranda sadece Siri beliriyordu ve başka bir şey yapmaya imkan yoktu. Şimdi o sistem geliştirildi. Yani bir araştırma istediğinizde Siri ekranın altında beliriyor ve o size bilgileri verirken, siz diğer uygulamaları da isterseniz kullanabiliyorsunuz. Siri, şu an 3 yıl öncesine göre 20 kat daha fazla bilgiye sahip.

MEMOJİ: Mesaj gönderimlerinde ‘kendinizi’ de karakter olarak tasarlayabildiğiniz ‘Memoji’ büyük bir yenilikle geldi. Artık erkek topuzu, üstten topuz ve yandan ayrılmış sade saç gibi 11 yeni saç stiliyle Memoji’nizi özelleştirebiliyorsunuz. Yeni sürüm ayrıca arkadaşlarınıza sarılma, yumruk tokuşturma ve utanma ifadesi göndermenize de imkan veriyor. Memoji’ye gelen en ilginç özelliklerden biri de karakterlere maske takabilme imkanınızın olması.

KAMERA: Yeni sürüm ile fotoğraflar artık yüzde 90 daha hızlı çekiliyor. Ayrıca ön kameraya ayna moduyla da selfie çekme özelliği geldi. Bunun anlamı ise şu; örneğin, otomobildesiniz ve şoförün yan koltuğundasınız. Önceleri selfie çektinizde şoför koltuğundaymışsınız gibi çıkıyordu. Şimdi o sorun ortadan kalktı.

ÇEVİRİ: Çeviri özelliği şu anda 11 dil arasındaki tüm kombinasyonlarda çeviriyi destekliyor ancak aralarında henüz Türkçe yok. Dilleri otomatik olarak algılayabilen uygulama aynı zamanda internet bağlantısı olmadan da çalışabiliyor. Çeviri için istenirse Siri’den de faydalanılabiliyor. Çeviri yaparken telefonunuzu yatay konuma getirdiğinizde ekran bölünüyor. Yani sohbetteki her iki tarafın yazdığı metinleri görüntüleyebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

CARPLAY: Bu uygulama ile NFC desteği sayesinde iPhone’u araç anahtarına çevirmek mümkün hale geldi. Kapının kilidini açmak için telefona dokunmak, aracı çalıştırmak için telefonu araçtaki şarj pedine yerleştirmek yeterli oluyor. CarPlay üzerinden sesli mesaj oluşturabilir veya size gelen bir sesli mesaja kendi sesli mesajınızla yanıt verebilirsiniz.

UYKU MODU: Uyku moduna girdiğinizde cihazınız ‘rahatsız etme’ özelliğini etkinleştiriyor. Örneğin, ‘8 saat kesintisiz uyumak istiyorum’ diyorsunuz. Cihaz, ‘rahatsız olmayın’ diye o süreçte bildirimleri kapatıyor ve gelen aramaları meşgule atıyor. Uyku modu, telefonunuzun ekran ışığını da kısıyor.

MÜZİK: Apple Music de baştan aşağıya yenilendi. Siz müzik dinledikçe Apple Music, nelerden hoşlandığınızı öğreniyor ve yeni önerilerde bulunuyor. Bir şarkının veya çalma listesinin sonuna gelince, ‘otomatik çal’ özelliği benzer şarkıları bularak müzik dinlemeye devam etmenizi sağlıyor.

Haberin Devamı

EV: Otomatik önerilerle akıllı ev kontrolü daha kolay hale geldi. Örneğin evinizdeki ya da işyerinizdeki güvenlik kameralarını telefonunuza tanımladığınızda kimin geldiğini önceden öğrenebiliyorsunuz. Ayrıca uygulama sayesinde verandanızdaki ışıkların her akşam otomatik olarak devreye girmesini, eve geldiğinizde garaj kapınızın açılmasını ayarlayabiliyorsunuz.

HARİTA: Yollar, binalar, parklar, marinalar, plajlar, havaalanları ve çok daha fazlası hakkında daha detaylı bilgiler sunan yeni harita uygulaması, yolculuk sürelerini de gösteriyor. Bu uygulama aynı zamanda GPS sinyallerinin zayıf olduğu bölgelerde doğru yön bulmaya da yardımcı oluyor.

HAFTANIN OLAYI

128 GB dahili depolamayla gelen cihazın RAM’i ise tam 6 GB. Optik parmak izi sensörü, ivmeölçer, jiroskop sensörü, jeomanyetik sensör, yakınlık sensörü, ortam ışığı sensörü gibi özellikler de sunan telefon, gücünü ise Snapdragon 865’ten alıyor.

GALAXY’NİN EN GÜÇLÜSÜ

Samsung, birinci sınıf amiral gemi modeli Galaxy S20 Fan Edition (FE) telefonunu 6 bin 499 liradan satışa sundu. Tam 32 MP selfie kamerasıyla gelen cihazın, profesyonel çekimler için 30X Space Zoom özelliği bulunuyor. Yine arkada 12 MP ultra geniş açılı, 12 MP geniş açılı ve 8 MP telefoto kamera yer alıyor. 6.5 inç’lik cihazın pili ise 4.500 mAh. Bu da normal kullanımda en az 1.5 gün dayanması anlamına geliyor. Cihazın en iyi özelliklerinden biri ise 1.5 metre suda 30 dakika dayanması ve tozdan etkilenmemesi.

KISA... KISA... KISA...

RÜZGAR TANIMAYAN KULAKLIK GELDİ

Çinli teknoloji devi Oppo, rüzgarlı havalar dahil her türlü aktif gürültüyü engelleme özelliğine sahip ilk kablosuz kulaklık modeli Enco W51’i, Türkiye’de 899 liradan satışa sundu. Kablosuz şarj ve telefondan şarj edebilme özelliği de olan cihaz, 15 dakikalık dolum ile 3 saat müzik keyfi sunuyor. Suya ve toza dayanıklı kablosuz kulaklıklar üç mikrofonlu bir ses azaltma çözümüne de sahip.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder