Murat Gülderen Karlı yollara 'akıllı' lastik
HABERİ PAYLAŞ

Karlı yollara 'akıllı' lastik

Özel sensörler sayesinde sürücüye anlık bilgiler veren akıllı lastikler hızla yaygınlaşıyor. 5 yıla kadar tüm yeni araçlarda kullanılması öngörülen lastikler, karlı, yağmurlu, çamurlu ve toprak yollarda sürücüyü uyararak en uygun sürüş modunu seçiyor.

Yapay zekanın hızlandırdığı dijital dönüşüm, cep telefonu ve otomobillerde olduğu gibi klasik lastik kavramını da tarihe gömmeye hazırlanıyor. Kurdukları Ar-Ge laboratuvarlarında artık yazılım ve mekatronik gibi teknoloji mühendisleri çalıştırmaya başlayan dev lastik üreticileri, geleceğin lastiklerinin şifrelerini çözmeyi başardı.

Haberin Devamı

DEVRİM BAŞLADI

Bazı üreticiler, karlı, yağmurlu, topraklı, çamurlu, mıcırlı yola göre direkt şekil değiştiren lastikler icat etti. Ayrıca akıllı sensör teknolojisi bu alanda yine bir devrin kapılarını araladı. Öyle ki lastikler artık otomobile entegre tüm donanım sistemiyle ve sürücüyle konuşmaya başladı. Yani yolun genel durumu, lastiğin basıncı, sağlamlığı, frenlere etki edebilecek tüm mekanizmadaki durum anlık olarak iletilir hale geldi. Bu da güvenliği maksimum düzeye çıkardı. Uzmanlara göre 5 yıla kadar akıllı olmayan hiçbir lastik üretilmeyecek.

İŞTE GELECEĞE DAMGA VURACAK İCATLAR

Continental ContiSense: Karlı, yağmurlu havalarda zeminin durumunu, lastiğin diş derinliğini, batan yabancı cisimleri, kendi sıcaklığını ve basıncını anlık olarak izleyen ve sürücüye bildiren özel bir teknolojiyle donatıldı. Veriler, aracın elektronik sistemine veya bluetooth üzerinden akıllı bir telefona aktarılabiliyor. Lastik yolun durumuna göre ideal bir yol tutuşu izleyebiliyor. Islak, kaygan ve kuru zeminlerde sürüş için üç farklı sırt bölgesi yer alan lastik, kendi basınç ayarını da yapabiliyor.

Kumho Maxplo: Bu lastikler, hava ve zeminin durumunu anında algılayarak otomatik şekil değiştiriyor. Hava koşulları normalken standart görünümünde olan lastikler yolda kar veya buzlanma olduğunda ise iğneli bir yapıya bürünüyor. Böylece yola daha sıkı bir şekilde tutunuyor ve olası kontrol kayıplarının önüne geçiyor. Yol dışına çıkıldığında lastiğin yere dokunan kısmı genişleyerek otomobilin rahat bir şekilde hareket etmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

Pirelli Connesso: Lastiklerin iç katmanlarında yer alan sensörler, basınç, ısı ve aşınması gibi bilgileri gerçek zamanlı olarak izleyerek sürücünün akıllı telefonuna gönderiyor. Toplanan verilerin sürücü destek sistemleriyle (elektronik donanımlar) doğrudan etkileşim kurmasını sağlayan bu lastikler, böylece sürüşün çok daha güvenli olmasına imkan tanıyor.

Goodyear IntelliGrip Urban: Birkaç yıla kadar yollarda sıkça görülecek bu lastik de yol ve hava koşullarını algılayarak ilgili tüm ayrıntıları doğrudan aracın bilgisayar sistemine gönderiyor. Kablosuz sensörler aralıksız olarak lastik sıcaklığını ve basıncını ölçüp kaydediyor. Bu bilgiler Goodyear’ın bulut tabanlı algoritmalarına gönderilerek lastiğin servis ve değişim koşullarının takip edilmesini sağlıyor. Akıllı lastikler, otomobilin hızını, frenlemesini, yol tutuşunu ve dengesini optimize etmesini sağlıyor.

Michelin Vision: 3 boyutlu yazıcı teknolojisinden de yararlanılarak geliştirilen bu lastik, içeriğindeki geri dönüştürülmüş malzemeler sayesinde doğada kendiliğinden çözünebiliyor ya da tamamen geri dönüştürülebiliyor. Lastik, sürücünün anlık ihtiyaçlarına göre değiştirilebilir özelliğiyle de öne çıkıyor. Örneğin, sürücüler yağmurlu bir günde seyahat ettikleri lastiklerini karlı zemine geçerken 3 boyutlu yazıcı ile hava koşuluna uygun hale getirebiliyor.

Haberin Devamı

HAFTANIN OLAYI

İLK TERMAL KAMERALI CEP

CAT’in, tamamen karanlıkta dahi rahatlıkla çekim yapabilen dünyanın ilk termal kameraya sahip Android işletim sistemli akıllı telefonu cAT S60 Türkiye’ye giriş yaptı. 5 metre derinlikte bir saate kadar su geçirmeme özelliğine de sahip telefon, 1.8 metreden düşmelere karşı da dayanıklı olarak tasarlandı. 4.7 inç ekranlı telefonda 3 Gb rAm, 8 çekirdekli Snapdragon 617 işlemci ve 32 Gb dahili depolama alanı bulunuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder