Murat Gülderen Kayıp hayvanınızı bulma rehberi
HABERİ PAYLAŞ

Kayıp hayvanınızı bulma rehberi

Hayvanınız kaybolduysa asla panik yapmayın. Mikroçip sistemi, dijital takip cihazları, kayıp arama platformları ve sosyal medyada açılan özel sayfalar sayesinde kaybolan evcil kedi ve köpekleriniz kısa sürede bulunuyor. İşte izlenmesi gereken yollar.

Aynı evi ya da bahçeyi paylaştığımız kedi ve köpeğimiz birden kaybolduğunda çoğumuz o panikle ne yapacağımızı bilemiyoruz. Kimimiz sokak sokak arıyor, kimimiz ise olduğumuz yere çöküp sadece ağlıyoruz. Öncelikle asla panik yapmayın; çünkü hayvansever sayısı hızla artıyor. Bu yazımızda can dostlarımızın hem kaybolmamaları için alınması gereken tedbirler hem de kaybolduklarında neler yapılması gerektiğine ilişkin rehber hazırladık.

Haberin Devamı

MİKROÇİP

Kedi, köpek sahiplerine mikroçip kullanma zorunluluğu geldi. Mikroçip ile evcil hayvanların kimlik bilgileri elektronik ortamda kayıt altına alınıyor. Terk edilen ya da kaybolan hayvanların sahipleri kısa sürede bulunabiliyor. Mikroçipler veteriner hekimlerce uygulanıyor. Zaman kaybetmeden bu uygulamayı yaptırın.

KAYIP SİTELERİ

Evcil hayvanları bulmak, sahibine teslim etmek ya da sahiplendirmek için pek çok site kuruldu. Gorenduyan.com, kayipdostlar.com, kirikkuyruk.com, bikayip.com, patibuldular.com bunlardan sadece birkaçı. Hayvanınızın resimlerini buraya yükleyip, bölgenizi de belirterek buralara ücretsiz kayıp ilanı verebilirsiniz. Bu sitelerde her gün onlarca hayvan sahiplerine kavuşturuluyor.

TAKİP CİHAZLARI

Evcil hayvanınızın nerede olduğunu GPS yardımıyla 7 gün 24 saat bildiren takip cihazları 450 TL ile 1.500 TL arasında değişiyor. Wi-Fi özelliği olan ve büyük kısmı su geçirmeyen bu cihazlar, gerçek zamanlı izleme yapabiliyor. Kayıp önlemi için Alcatel MoveTrack, Sw Future, Bitakip, Tractive, SailTrack gibi cihazları tercih edebilirsiniz.

YEREL PLATFORMLAR

Kendinizin ve çevrenizdekilerin Instagram, Twitter ve Facebook sayfalarıyla birlikte bulunduğunuz bölge belediyesinin, muhtarlığın, veteriner hizmetlerinin sosyal medya platformlarını da kullanın. Buralarda kayıp hayvanınızın resimlerini ve iletişim bilgilerinizi paylaşmanız işinizi çok hızlandıracaktır. Bu resimleri aynı zamanda basılı hale getirip bölgenizdeki derneklere, dükkanlara ve barınaklara da astırın. Hayvanını kaybedip sonra bulan bazı kişilerin izlediği yollar da şöyle:

Haberin Devamı

A’DAN Z’YE HİZMET

Kayıp hayvan ilanları verme, veteriner bulma, mama temin etme ve sehayat esnasında bakıcı hizmetleri verme gibi tüm evcil hayvan ekosistemini aynı çatı altında toplayan Petify platformunun kurucusu Alphan Yuvalı, bu noktada teknoloji çok iyi kullanmak gerektiğine dikkat çekti. Yuvalı, “Yenilikçi bir girişim olan Petify, kaybolan canlarımızı bulmaya kendini adamış hayvanseverleri bir araya getirdi. Şu ana kadar bize gelen kayıp hayvanlarının büyük kısmını yaygın ağımız sayesinde sahiplerine teslim ettik. Hayvanlarınızı özellikle akşam karanlığında aramayı ihmal etmeyin” dedi.

MÜZİĞİN SESİNE GELDİ

Zeynep Filizci: 6 kedi annesi olarak şunu söyleyebilirim; hepsinin karakteri ve saklandıkları yer birbirinden farklı. Şanslıyım ki kedi seven ve bahçeli bir mahallede oturuyorum. Kedilerim dışarı çıktıklarında mahalleli hemen gözkulak oluyor. Daha önce ikisi birden kaybolmuştu. Geniş sosyal medya ağımız sayesinde 1 saat içerisinde bulmuştuk. Şimdi çipleri de var.

Haberin Devamı

Kayıp hayvanınızı bulma rehberi

Dilara Yüksel: Kedimin adı Rüya. Veterinere götürürken elimden kaçtı ve kısa sürede gözümün önünden kayboldu. Telefonumun müziğini çok sevdiğini bildiğim için sokak sokak gezip bu müziği çaldım ve sonra bir anda yanıma geldi. O gün dünyanın en mutlu insanı olmuştum. Şimdi boynundaki boncukta telefon numaram ve adresim yazıyor. Ayrıca çipi de var.

Kayıp hayvanınızı bulma rehberi

Miray Badem: Önce Teddy’min saklanacağı muhtemel yerlere baktım. Sonra vakit kaybetmeden fotoğraf çıktıları alıp tüm mahalleye yapıştırdım. Ancak en faydalı olanı Instagram üzerinden bulunduğum konumdaki kişilerin görebileceği şekilde kedimin kaybolduğuna dair ilan çıkartmak oldu. Bunu yaptıktan yaklaşık bir saat sonra kedimi bulan kişi beni aradı.

Kayıp hayvanınızı bulma rehberi

Meltem Kara: Apartmanda kapımızın önüne bir kedi gelmişti. Tüylerinden ve tırnaklarının kesik olmasından dolayı ev kedisi olduğunu anladık. Evden kaçmış ya da sokağa bırakılmıştı. Hemen sosyal medyada fotoğraflarını paylaştım. Ardından kayıp kedi ilanlarının olduğu bir Instagram sayfasında bu kediyi gördük. İlandan sahiplerini aradık, gelip aldılar.

Kayıp hayvanınızı bulma rehberi

Sıradaki haber yükleniyor...
holder