Murat Gülderen KOSGEB'den KOBİ'lere 3 müjde birden
HABERİ PAYLAŞ

KOSGEB'den KOBİ'lere 3 müjde birden

KOSGEB, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) rekabet güçlerini artırmaları ve sürdürülebilir büyümeyi yakalayabilmeleri için ardı ardına üç önemli destek açıkladı. Desteklerle işletmelerin enerji verimliliğini ve kapasitelerini artırması hedefleniyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye’nin büyümesine yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. ‘KOSGEB’le daha güçlü’ vizyonu çerçevesinde ekonominin temel taşı olan KOBİ’lerin daha çok istihdam sağlaması, bölgesel kalkınmanın hızlanması ve uluslararası rekabet gücünün artırılması için 3 yeni destek programı açıklayan kurum, aynı zamanda rehberlik hizmetlerini de A’dan Z’ye vermeyi sürdürüyor. Yeni yıla girerken KOSGEB’in sunduğu destek programları şunlar:

Haberin Devamı

1-İŞLETME GELİŞTİRME

KOSGEB, ‘İşletme Geliştirme Destek Programı’nda üst limitlerini revize etti. Buna göre; KOBİ’ler, test ve analiz ile belgelendirme çalışmaları için 300’er bin lira, mülkiyet hakları, yurtiçi fuar ve model fabrika çalışmaları için 100’er bin lira, yurtdışı iş gezileri için 90 bin liralık destekten faydalanabilecek. Bunun yanı sıra KOBİ’ler 80 bin liralık enerji verimli elektrik motorları değişimi, 75 bin liralık tasarım, 50 bin liralık teknik danışmanlık ve 20 bin liralık bağımsız değerlendirme desteğinden yararlanabilecek.

2-ENERJİ VERİMLİLİĞİ

‘Enerji Verimliliği Desteği’ 400 bin liradan 900 bin liraya çıkarıldı. Bu destek ile ihtiyaçların belirlenmesi, gerekli stratejilerin oluşturulması ve bu sayede KOBİ’lerin kapasitelerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Programdan yararlanan KOBİ’ler, ilk önce elektrik motorları ve enerji etüt hizmeti alacak. Ardından da bu işletmeler verimlilik artırıcı çalışmalar gerçekleştirecek.

KOSGEBden KOBİlere 3 müjde birden

3-İŞLETME DEĞERLENDİRME RAPORU

KOBİ’ler yeni dönemde, KOSGEB’in hazırladığı ‘İşletme Değerlendirme Raporu’ (İDR) sayesinde kendi sektöründeki son 5 yıla ait performansını analiz edebilecek ve buna göre yol haritasını belirleyebilecek. Raporun 2017-2021 yıllarını kapsayan yeni versiyonu, e-Devlet’ten erişime açıldı. Hem İngilizce hem Türkçe olarak erişilebilen raporda, işletmeler net satış ya da aktif büyüklük açısından Türkiye genelinde ve faaliyet gösterdiği bölgede ve sektöründeki sıralamasını görebiliyor. Raporda piyasadaki diğer oyuncuların ve şirketin ihracat tutarlarını ve pazarlarını karşılaştırabiliyor, satışların kârlılığı, kapasite kullanım oranları, iş gücü verimliliği gibi alanlarda da bu kıyaslamayı yapabiliyor.

Haberin Devamı

İLERİ GİRİŞİMCİ

KOSGEB aynı zamanda ‘İleri Girişimci Destek Programı’ adı altında yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten ve bunu uluslararası pazarlara taşımak isteyen KOBİ’lere de desteğe ara vermeden devam ediyor. Burada sınır 375 bin TL olarak belirlendi. KOSGEB’in sağladığı diğer destekleri kolayca görebilmeniz için kurumun internet sitesindeki KO-BOT adlı sanal asistan da 7/24 hizmet veriyor.

KOSGEBden KOBİlere 3 müjde birden

DİJİTAL ÇÖZÜME 1.5 MİLYON EURO

1’İNCİ ÇAĞRI TAMAM

İstanbul Sanayi Odası (İSO), koordinatörü olduğu Avrupa Birliği (AB) Ufuk Programı kapsamında hayata geçirilen ‘MIND4MACHINES’ projesi ile endüstri 4.0 alanında dijital çözümler üreten KOBİ ve startuplara finansal destek sağlıyor. Proje kapsamında fonun KOBİ’lere aktarılması için hazırlanan ‘Üretimde Dijitalleşme 1’inci Çağrısı’ sonuçları açıklandı. Buna göre ‘İnovasyon’ desteği kazanan 18 projeye 1 milyon 471 bin 390 Euro, ‘Pazara Giriş’ desteği kazanan 3 projeye ise 89 bin 400 Euro olmak üzere toplam 1 milyon 560 bin 790 Euro hibe edilecek.

Haberin Devamı

36 AYLIK SÜREÇ

İkinci çağrının Şubat 2023 döneminde yapılması planlanıyor. Türkiye ile birlikte toplam sekiz ülkeden 11 ortaklı MIND4MACHINES projesi, 14 Haziran 2021 tarihinde hayata geçirildi. 36 ay sürecek olan projeye AB’nin hibe miktarı ise yaklaşık 5 milyon Euro. Proje bütçesinin yaklaşık yüzde 78’i doğrudan maddi destek ve ek hizmetlerle KOBİ’lerde inovasyonu desteklemek amacıyla kullanılıyor. Proje, başvuru sürecinde belirlenen 6 iş paketi çerçevesinde belirli bir görev dağılımıyla yürütülüyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

3D EĞLENCESİYLE ONLINE EĞİTİM

Matematik öğretmeni Mehmet Özdemir ve Yazılım Mühendisi Anıl Çalışkol’un geliştirdiği online eğitim platformu Derslig, kısa süre içinde 195 binin üzerinde öğretmen ve 860 bine yakın öğrenci tarafından kullanılmaya başlandı. İlk, orta ve lise seviyelerindeki öğrencilere 3D animasyon destekli konu anlatımlarının yapıldığı platformda, kullanıcılara yapay zeka destekli geri bildirimler de veriliyor. Ders programının keyifli hale gelmesi için interaktif zaman çizelgesi de olan platforma üyelik ise ücretsiz. Ancak zenginleştirilmiş içerik modelleri süre bazlı satın alınabiliyor.

KISA... KISA... KISA...

BİNLERCE PROJE TEK PLATFORMDA

İnşaatı devam eden ve başlayacak olan binlerce projenin detaylarını tek bir çatı altında sunan YapıRadar adlı platform 34 milyon TL değerleme üzerinden yatırım aldı. 34 binin üzerinde yatırımcı, müteahhit, mimar ve çözüm ortağı firma bilgilerine sahip platformda ayrıca projenin ya da inşaatın satın alma yetkilisinden, mimarına, inşaatın mevcut aşamasından konumuna kadar onlarca bilgi de yer alıyor. Bu sayede site site gezmeye gerek kalmadan tek bir yerden tüm projeler kolaylıkla incelenebiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder