Murat Gülderen Maskeler de akıllandı
HABERİ PAYLAŞ

Maskeler de akıllandı

Koronavirüs salgınından etkilenmemek için kullandığımız maskeler de hızla dijital dönüşüm ekosisteminde yer almaya başladı. Özel ışınları ile etrafınızdaki havayı solumadan temizleyen, ateşinizi, nefesinizi ve öksürük sayınızı anlık olarak ölçen ve bu verileri gerektiğinde doktorunuzla paylaşabilen hatta çeviri bile yapabilen yapay zekalı maskeler çıktı. Asıl güzel olan ise Türk üreticilerin de bu üstün teknolojileri yerli ve milli imkanlarla geliştirebilmesi.

BAKTERİYİ TANIYOR

Van Teknokent'te yer alan Teklink firması yapay zeka destekli akıllı maske üretti. Yerli ve Milli Aymask adlı ürün, modüler bir yapıya sahip. Dijital ateş ölçere, ortamdaki bakterileri tespit edebilen sensörlere sahip cihaz, oluşturduğu verileri bulut üzerinden ilgili kurum bilgisayarıyla iletişime geçerek aktarabiliyor. Havadaki gazların tehlike boyutunu da tespit edip haber veren maske, bluetooth özelliğine sahip. Ağustos ayında satışına başlanacak ürünün ihracatı da yapılacak. Maske, madenciler için de büyük kolaylık sağlıyor.

Haberin Devamı

Maskeler de akıllandı

KENDİNİ DEZENFEKTE EDİYOR

‘Maskeler yüzü kapadığı için hem dudak okumayı engelliyor hem de akıllı telefonlardaki yüz tanıma sistemi devreye girmiyor’ şeklindeki şikayetlerden yola çıkan Redcliffe Medical Devices şirketi, Leaf adını verdiği tamamen şeffaf ve ultraviyole ışın teknolojisi sayesinde kendi kendini temizleyebilen pandemi maskesi geliştirdi. Mikropları engellediği gibi kötü kokuları da ortadan kaldıran maskenin en önemli özelliklerinden biri ise tüm parçaları geri dönüştürülebilen ürünlerden tasarlanmış olması.

Maskeler de akıllandı

ÖKSÜRÜĞÜ HESAPLIYOR

Yerli dijital çözümler üreticisi Coronity Sağlık Teknolojileri’nin geliştirdiği Coromaxx adlı maske, kullanıcının solunum, öksürük ve vücut sıcaklığı verilerini analiz ederek dijital ekranından anlık veri paylaşıyor. Maskenin burun kısmında yer alan led ışık, yeşilse ‘sağlıklı’, sarıysa ‘sağlığına dikkat et’ ve kırmızıysa ‘doktora görünmeniz lazım’ şeklinde bilgiler veriyor. Yurtdışına da satışı başlanan maskenin filtreleri de değiştirilebiliyor.

Haberin Devamı

Maskeler de akıllandı

HAVAYI TEMİZLİYOR

Tasarımı ABD’de, üretimi ise Japonya’da yapılan UVMask adlı ürün, ultraviyole ışınlarıyla havayı temizleme özelliğine sahip. Yani kullanıcılar her nefes aldığında temiz hava girişi sağlanıyor. Maskenin en önemli özelliği ise filtrenin değiştirilebilir olması. 0.1 mikron büyüklüğünde partikülleri filtreleyebilen maske, şarj edilerek kullanılıyor. Şarj 6 saat gidiyor. Bu cihazın da ağustos ayında dünya genelinde satışa sunulması bekleniyor.

Maskeler de akıllandı

8 DİLDE KONUŞMA ÇEVİRİSİ YAPIYOR

Japonya merkezli teknoloji girişim şirketi Donut Robotics, 8 dilde konuşma çevirisi yapan ve internete bağlanabilen c-mask adlı maske üretti. Telefon ve tabletlerle de senkronize olabilen maske arama yapabildiği gibi mesaj da gönderebiliyor. Beyaz plastikten yapılmış maskenin tek başına virüslerden koruma özelliği bulunmuyor. Klasik cerrahi maskenin üzerine bir dış katman olarak yerleştirilebiliyor.

Maskeler de akıllandı

HAFTANIN OLAYI

YÜZ TANIYAN BİLGİSAYAR

Lenovo, yüz tanıma özelliğine sahip kamerasıyla öne çıkan dizüstü bilgisayarı Yoga S940’ı pazara sundu. Kullanıcı bu kamera sayesinde ellerini kullanmadan ya da klavyeyi tuşlamadan oturum açabiliyor. Ekran başından ayrıldığınızda ise ekran otomatik olarak kararıyor. Sadece 1.2 kg hafifliğe ve 12.2 mm inceliğe sahip olan cihaz, 16 saate kadar batarya ömrü ile güçlü bir performans sunuyor. 10. nesil Intel i7 işlemcisinden güç alan bilgisayar 1TB SSD depolama kapasitesine ve 16GB RAM’e sahip.

Haberin Devamı

Maskeler de akıllandı

KISA KISA KISA...

NEFESİ ÖLÇEN BİLEKLİK

Huawei, bir dakika içerisinde kandaki oksijen oranını (SpO2) ölçen yeni akıllı bilekliği Band 4’ü yaz kampanyası dahilinde 31 Temmuz’a kadar 229 TL’den satışa sundu. Korona tanısında kritik önem taşıyan bileklik, solunum sistemlerinde oluşabilecek en küçük sorunu bile kullanıcıya bildirirken, kalp atış hızını da anlık takip ediyor. Cihaz, UV koruyucu kaplama sayesinde kire karşı dayanıklı olan kayışlarla tasarlandı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder