Murat Gülderen Milli olmazsak…
HABERİ PAYLAŞ

Milli olmazsak…

Haberin Devamı

Dijital dünyada tehlike çanları çalıyor. Bir yandan ABD’nin Çin markalarına ve ürünlerine uyguladığı ambargolar diğer yandan milyonlarca kişisel verinin birilerinin eline geçmesi…

Aslında başından beri başkalarından almak zorunda kalınan dijital hizmetlerin günün birinde baş ağrıtacağı belliydi.

Bu sadece bizim ülkemizin sorunu değil; mesele global… O teknolojiye yetişemezseniz elin dijitalini kullanmak zorunda kalırsınız. İşte o yüzden millilik ve yerlilik vurgusu yapıyor, katma değerli teknoloji üretenlere teşvik musluklarını ardına kadar açıyoruz.

Yazılım halihazırda dünyanın en stratejik alanı. Adam ‘kullandırmıyorum arkadaş’ dediğinde kitlenip kalıyorsun. Çünkü tüm sistemin onların teknolojisiyle çalışıyor; onun işlemcisi olmadan değil bilgisayarın, telefonun, fabrikadaki makinen bile çalışmıyor. İş yapamaz hale geliyorsun. Batma riskin büyük… Birilerine kızıp koyduğun ambargolar olayla ilgisi olmayan ülkeleri de etkiliyor. Çünkü dünyada herkes birbiriyle çözüm ortağı…

Örneğin Çinli üretici ZTE… İran’a ABD’ye ait teknoloji transferi yaptığı için 7 yıl ceza yedi. Yani bu süre içinde ABD ile hiçbir iş yapamayacak.

Şirket, ekipmanlarında kullandığı malzemelerin yüzde 30’unu buradan ithal ediyordu. Ve bu şirket pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de faaliyet gösteriyor, 5G konusunda yerli ortağı NETAŞ ile ciddi projeler yapıyor.

Yani işin içinden çık çıkabilirsen. İşin özeti uluslar arası işler yapıyorsan güvenlik duvarlarını ve kurallarını çok iyi çizeceksin. Yaptırımların olayla ilgisi olmayan kimseyi etkilemeyecek.

Neden saklıyorsunuz?

Gelelim kişisel bilgi güvenliği meselesine… Biraz geç oldu ama vatandaş nihayet anladı sosyal medyada tüm kişisel bilgilerin kaydedildiğini ve her an kötü niyetli insanların eline geçebilme ihtimalini…

Özel yazışmalar, sesli ve görüntülü konuşmalar, video paylaşımlar bir gün karşınıza çıkar ve tehdit unsuru oluşturursa nasıl bir kıyamet kopacak düşünmek bile istemiyorum.

Patlak veren skandalların son halkası Facebook oldu. 90 milyona yakın kişinin hesapları ele geçirildi ve birilerine satıldı. Kurucusu Zukerberg ‘Benim de bilgilerim çalındı’ diyor…

He bir de özür diliyor. Eee yani? Daha önce de Yahoo’nun 3 milyar kullanıcısının hesapları ele geçirilmişti. Yani biz evimizde otururken hesaplarımız havalarda uçuşuyor. Tabi bunlar gün yüzüne çıkan ve halktan saklanması mümkün olmayan skandallar; bilmediğimiz daha kim bilir neler var…

Kullanıcı bilgilerinden elde edilen yıllık kazanç 150 milyar dolar olmuş. Siber tehditlerden ise yılda kaybedilen paranın ise 50 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. İşin en tuhaf yanı ise tüm sistemin kullanıcı etrafında dönmesine rağmen insanların kendi bilgileri üzerinde herhangi bir kontrole sahip olmamaları. Ayrıca bir sosyal medya mecrasında özel yazışmalar neden saklı kalır…

Dijital ayak izi neden insanların ensesinde dolaşır. Uluslar arası kararlarla bu sistemlerin temizlenmesi ve yeniden yapılandırılması gerek. İkinci çözüm ise internetsiz dünya… Sahi o zaman insanlar çok daha mutlu değil miydi?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder