Murat Gülderen Minik ellere 7 süper güç
HABERİ PAYLAŞ

Minik ellere 7 süper güç

Eli, kolu ya da parmakları olmayan çocuklara 3D print teknolojisi ile Batman, Ironman, Elsa gibi çizgi film kahramanlarının temsili ‘robot ellerini’ yapan gönüllüler, Türkiye’de binlerce çocuğu sevindiriyor

Temelleri ABD’de atılan ‘robotel’ sosyal sorumluluk projesi Mimar Zeynep Karagöz, Mimar Serdar Okumuş ve Makine Mühendisi Hakan Pekten’in girişimleriyle Türkiye’de de büyümeye başladı.

Doğuştan elleri, parmakları ya da kolları olmayan çocuklara 3D print teknolojisiyle ücretsiz robotel yapmak için başlatılan bu hareket ile binlerce çocuk kolaylıkla bisiklet sürebileceği, oyun oynayabileceği, yemek yiyebileceği ve yüzebileceği mekanik ellere kavuşuyor.

Haberin Devamı

El tasarımları çocukların isteğine göre Batman, Ironman, Elsa gibi süper kahraman temalarıyla da işlenebiliyor. 3D print el tasarımı için kişinin bilek ya da dirseğinin olması gerekiyor.

KİŞİYE ÖZEL TASARIM

Zeynep Karagöz, ABD’de doğan Robotel’in çatı kuruluşu ‘Enabling The Future’ yani ‘Geleceği Sağlamak’ temalı hareketin Türkiye’deki oluşumunu şöyle anlatıyor: “3D yazıcı ile insan hayatını etkileyen projeleri araştırırken birdenbire kendimi bu oluşumun içinde buldum.

Sosyal sorumluluk projesi olarak başlayan bu oluşum şu an ciddi bir sivil toplum örgütüne dönüştü. Şuan 3 bin gönüllümüz ile minik ellere tamamen ücretsiz hizmet ediyoruz. Bugüne kadar Türkiye’de 100’den fazla kardeşimize el yaptık. Şu anda 200 civarında robotel bekleyen çocuklarımız var.

Her el kişiye özel modifiye ediliyor. Amacımız mümkün olduğunca çok kişiye ulaşabilmek. Üretimler Türkiye’de yapılıyor. Bir eli üretmek 1 hafta ile 4 ay arasında değişebiliyor.” Yapılan tüm çalışmalar ve duyurular robotel.org internet sitesinden geniş kitlelere ulaşıyor. İşte engelleri aşan bazı minik dostlarımız...

Mehmet Ali: 20 yaşındaki Mehmet Ali de robot el sayesinde günlük hayatını daha rahat yaşayanlardan. kendisi talihsiz bir kaza sonucu 4 yıl önce matbaa makinesine parmaklarını kaptırmış. Bir süre sabit silikonlu protezle yaşayan Mehmet Ali, bu platforma başvurunca her ihtiyacını görebileceği Robotel’ine de sahip oldu. Mehmet Ali aynı zamanda bu elin Türkiye’de ilk uygulandığı kişi.

Haberin Devamı

Zehra: 2017’de ‘Canım kardeşim’ adlı çizgi film temalı ilk elini aldığında sadece 5 yaşındaydı. Bir yıl sonra ikinci eli yapıldı. Bu kez tema Frozen filmindeki Elsa oldu. Robotel Türkiye kurucularından Serdar okumuş tarafından tasarlanan eller sayesinde Zehra şimdi istediği tüm oyunları rahatlıkla oynayabiliyor.

Mehmet Efe: kaptan Amerika temalı robotel de Maker Atölye’de Serdar okumuş, Sedat Açıklar ve uğur okumuş tarafından özel olarak hazırlandı. Örneği olmayan tasarım,Aralık 2018’de kendisine gönderildi. Mehmet Efe şimdi istediği tüm oyunları rahatlıkla oynamanın keyfini çıkarıyor.

Yunus Emre: En sevdiği film hızlı ve Öfkeli, tuttuğu takım da Fenerbahçe olan Yunus Emre’nin eli, hem filmi çağrıştıran şimşekler hem de takımını hatırlatan sarı lacivert desenlerle tasarlandı. Yunus Emre bu el sayesinde yüzmeye de kısa sürede alıştı.

Yağmur: Yağmur’un eli şu an yapım aşamasında. Bu süreçte şimdilik yine Serdar okumuş tarafından tasarlanan test robotelini kullanıyor. Yağmur da bilgisayar animasyonlu müzikal film Frozen hayranı olduğu için Roboteli’nde kar taneleri olsun istedi. İsteği kısa sürede gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Kerem: Uzun süredir Robotel’de hem gönüllü çalışan hem de sosyolojik etkilerine dair araştırma yapan Dr. Melike Şahinol, Ekim 2018’de kerem’in tuttuğu takım olan Galatasaray temalı Robotel’ini Maker Atölye ekibinin desteği ile tamamladı. Koluna kısa sürede alışan kerem, şu an kolaylıkla yemek yiyor ve tüm kişisel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder