Murat Gülderen Mobil deprem uygulamaları
HABERİ PAYLAŞ

Mobil deprem uygulamaları

İstanbul’da yaşanan 5.8 şiddetindeki deprem, vatandaşı bu gerçekle bir kez daha yüzleştirirken beklenen Büyük Marmara Depremi için endişeleri iyice artırdı. Hele ki bu süreçte aşırı yüklenme sonucu cep telefonu hatlarının kilitlenmesi panik boyutunu daha da yükseltti.

Ancak internet altyapılarının güçlü oluşu sayesinde vatandaşın tüm sesli, yazılı ve görüntülü iletişimini whatsapp, bip, Messenger, Instagram, Twitter gibi platformlardan rahatlıkla yapabilmesi, dijital dünyanın önemini bir kez daha fazlasıyla kanıtladı.

Haberin Devamı

HER YERDE YAPAY ZEKA…

Teknoloji devleri uzun yıllardır depremlere yönelik çözümler geliştiriyor. Şimdi yapay zekanın getirdiği nimetle de önceden tahmin çalışmaları da hız kazandı. Örneğin Harward Üniversitesi depremi önceden tespit edebilecek bir yapay zeka geliştirdi.

Deniz ve toprak gibi titreşimlerin geleceği yerlere yerleştirilen sensörler, yapay zekanın becerisiyle daha net tanımlamalar yapabiliyor. Yani sismik olarak gelen titreşimleri yapay zeka ayırt edebiliyor.

Bu noktada yerli yazılımcılarımız da takdire şayan işler yapıyor. Amaç, her an hayatı daha güvenli hale getirmek. Bu hafta sıcağı sıcağına depremle ilgili geliştirilen ve her biri birbirinden kritik öneme sahip mobil uygulamaları derledik.

7TP Anlık Deprem Erken Uyarı

İnovasyon ödüllü bu uyarı sistemi, fay hatları üzerinde kurulan sismik hareket algılayıcı istasyonlarla öncü deprem dalgasını tespit ediyor ve cep telefonlarına alarm gönderiliyor.

Uyarı, yıkıcı ikinci dalga gelmeden 25 saniyeye kadar zaman kazandırıyor. 7TP Bilişim kurucusu Alper Göknar, uygulama için Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara’ya kıyısı olan yaklaşık 200 km’lik hattına algılama sensör istasyonları kurduklarını belirtti.

Life360 Aile Konum

Bu uygulama, GPS özelliğini kullanarak bir deprem anında ailenizin ve sevdiklerinizin durumundan lokasyon bazlı haberdar olmanızı sağlıyor. Uygulama içerisinde gruplar oluşturarak ailenizle ve sevdiklerinizle görüşebilirsiniz. Uygulamanın içerisindeki acil durum tuşu sayesinde ihtiyaç anında mesajlaşmak ve yardım istemek de mümkün.

Haberin Devamı

Deprem Bilgi Sistemi

Bu uygulama, Türkiye ve yakın çevresinde gerçekleşen depremler hakkında kullanıcıları bilgilendiriyor. Aynı zamanda, kullanıcılarına depremi nasıl hissettiklerini Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsüne iletme imkânı sunan uygulama bu sayede herhangi bir deprem olduğunda onun nerede, nasıl hissedildiğini ve depremin verdiği hasarın tespit edilmesine imkan sağlıyor. Sisteminin sorunsuz çalışabilmesi için mobil cihazınızın konum bulma servisinin açık olması gerekiyor.

Deprem uyarı

Yerli yazılımcıların geliştirdiği bu sistem, gün içinde en fazla deprem olan bölgeleri anlık olarak bildirerek dikkatli olmanız konusunda uyarıda bulunuyor. Her saat başı güncelleme yapan uygulama, tüm verileri Kandilli Rasathanesi’nden alıyor.

Last Quake

Sismologlar tarafından geliştirilmiş bu uygulama ise depremleri anında öğrenmek, gerekli uyarıları yapmak ve yakınlarınızla kısa mesaj sistemiyle iletişime geçmeyi sağlıyor. Uygulamanın en önemli özelliklerinden biri ise deprem alanındaysanız durumunuzu algılayıp sevdiklerinize yine kısa mesaj ile uyarı verebilmesi.

Haberin Devamı

Earthquake Network

Akıllı telefon şebekelerini kullanarak depremlerin gerçek zamanlı tespitini yapan bu uygulama ise yakınlarınıza anlık konumunuzla birlikte gerektiğinde otomatik SMS ve e-mail gönderiyor.

Deprem sonrası bilgi alışverişi için özel sohbet odaları da olan uygulama sayesinde dünya ile iletişiminiz yine hiç kopmamış oluyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder