Murat Gülderen Otobüs kazalarını önleyen teknolojiler
HABERİ PAYLAŞ

Otobüs kazalarını önleyen teknolojiler

Haberin Devamı

  • Son günlerde sıkça yaşanan otobüs kazaları, onlarca kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Tartışmaların odağında ise yine sürücülerin uykusuz kalmaları ve zamanında bakımı yapılmayan araçlar yer aldı. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin bu tür ihmaller devam ettiği sürece kazaları önlemek neredeyse imkansız. Bu nedenle her şeyden önce tüm kontrolleri yapılmış bir araca dinamik bir sürücünün hükmetmesi gerekiyor. Dijital dönüşümün nimetleri asıl bundan sonra devreye giriyor.
  • Bu haftaki yazımızda seyir esnasında aniden gelişen olumsuzlukları bertaraf eden yeni nesil otobüs ve ağır vasıta güvenlik sistemlerini önünüze serdik. Araştırma için Türkiye’de yıllardır otobüs üretimi yapan Mercedes-Benz ve Scania’nın kapılarını çaldık. Bu iki dev şirket, her manevrayı gözlemleyen ve çoğu özel sanal asistanlara bağlı yeni nesil donanımları tek tek bizlere anlattı. İşte son iki yılda ciddi araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları sonrası ortaya çıkan güvenlik sistemlerindeki son nokta...

Otobüs kazalarını önleyen teknolojiler

SCANIA DONANIMI

ALKOL KİLİDİ

Sürücü araca bindiğinde alkol kilidinin ağızlığına üflemesi gerekiyor. Verilen nefeste alkol tespit edilmesi durumunda kontak çalışmıyor. Sürücü sisteme daha önce tanımlandığı için başka biri nefes verdiğinde hemen anlaşılıyor.

ÇARPIŞMA UYARISI

Ters taraftaki yaya veya bisikletliler gibi savunmasız yol kullanıcıları için sürücüyü uyaran bir işlev. Bu kişiler aracın kenarlarındaki radar sensörleriyle tespit ediliyor. Uyarılar, ışıklı göstergeler ve sesli sinyallerle veriliyor.

ŞERİDE GERİ DÖNDÜRME

Kamera, radar ve kör nokta uyarı projeksiyonu ile entegre çalışan bu sistem, şerit değişimi sırasında sürücünün fark etmeden sebep olabileceği çarpışmayı önlemek için elektrohidrolik servolu direksiyonu aktif olarak kumanda ediyor. Herhangi bir aksilikte şerit değişimi engeleniyor ve araç şeridine dönüyor.

YAN HAVA YASTIKLARI

Bu teknoloji ağır vasıta sektöründe ilk kez deneniyor. Scania, yan perde hava yastıklarıyla kazalarda meydana gelebilecek ağır yaralanma ve can kaybı risklerini yüzde 25 oranında azaltmayı hedefliyor.

Otobüs kazalarını önleyen teknolojiler

MERCEDES DONANIMI

DÖNÜŞ ASISTANI

Bu teknoloji otobüslerin kalkışlarında, sollamalarında, sağa ve sola dönüşlerinde etraftaki araç ve yayaları algılayarak sürücüye sinyal veriyor.

DİKKAT ASİSTANI

Dikkatsiz davranan sürücüleri görsel ve titreşimli olarak uyaran bu sistem, ilk fırsatta mola verilmesini öneriyor.

DÖNÜŞ FARI

Artırılmış dönüş güvenliği sağlayan bu farlar, saatte 40 km’den düşük hızlarda devreye giriyor. Sis farları dönüş farı özelliğine geçiyor ve aydınlatma etkisi artıyor.

DUR KALK ASİSTANI

Trafik giderek yavaşladıkça, araç otomatik olarak hız kesiyor. İki saniyeden daha uzun süre hareketsiz kalındığında sistem otomatik olarak devreden çıkıyor.

ÖN ÇARPIŞMA KORUYUCUSU

Bu sistem sayesinde kaza yapılan diğer aracın otobüsün altına girmesi önleniyor. Tüm sürücü bölmesi özel bir çerçeve yapısı içinde komple arkaya doğru itiliyor.

ACİL FREN SİSTEMİ

Sistem herhangi bir tehlike algıladığı anda sürücüyü uyarıp frenleme uygulayarak arkadan çarpma riskini veya kaza kaçınılmazsa hasarı azaltıyor.

HAFTANIN OLAYI

DOKTOR GİBİ SAAT

  • Samsung yeni nesil saatleri Galaxy Watch4 ve Watch4 Classic’i tanıttı. Optik nabız ölçümü, elektrokardiyografi ve biyoelektrik impedans (doku ölçüm) analizi olmak üzere üç güçlü sensörü bir arada çalıştıran cihazlar, vücut kompozisyonu ölçümü de yapıyor.

Otobüs kazalarını önleyen teknolojiler

  • Çağrıları yanıtlamak için kullanıcının kolunu iki kez kaldırıp indirmesi, çağrıları reddetmek ya da bildirimleri ve alarmları kapatmak için ise bileğini iki kez döndürmesi yeterli oluyor. 1 Eylül’de ön satışa çıkacak cihazların fiyatları 2.199 ile 2.999 TL arasında değişiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder