Murat Gülderen Robotların dünyayı yönetmesinden yüzyıllarca uzaktayız
HABERİ PAYLAŞ

Robotların dünyayı yönetmesinden yüzyıllarca uzaktayız

Teknoloji baş döndürücü bir hızla gelişiyor. 10-15 yıl önceki teknolojiye örneğin; cep telefonunun teknolojisine baktığımızda ilerlemenin hızını çok rahat görebiliyoruz. 100 yıl içinde filmlerde gördüğümüz robot istilalarının olabileceği, yapay zekalı robotların insanların işlerini ellerinden alacağı, daha da korkutucu olan dünyayı robotların yöneteceğiyle ilgili öngörüler var.

PEKİ BUNLAR NE KADAR DOĞRU?

Yoksa söylenen her şey bilim kurgu ya da hayal dünyasının ürünü mü? Robot teknolojisinin geldiği son nokta nedir? Robot ve yapay zeka hayatı kolaylaştıracak mı zorlaştıracak mı? Tüm bu merak edilenleri yapay zeka ve robot bilimin öncülerinden, dünyanın en büyük ev robotları üreticisi iRobot firmasının kurucusu ve MIT profesörü Rodney Brooks’a sorduk.

Haberin Devamı

KARINCA KADAR DEĞİLİZ

İnsansı robot konusunda yapılan açıklamaların çok fazla abartıldığına dikkat çeken Rodney Brooks, şu açıklamayla yüreğimize su serpti: “Bugün bile karınca duyarlılığında robotlarımız bulunmuyor. Yani robotların dünyayı yönetmesinden çok uzağız. Benim yapay zeka kahini şeklinde adlandırdığım ve kendine bunu iş edinmiş insanlar, yapay zekanın geldiği noktadan çok öteye giden tahminlerde bulunuyor. Bununla birlikte yapay zeka, iş dünyasının ve yaşamlarımızın bir çok alanını inanılmaz bir biçimde dönüştürme kapasitesine sahip.1800’lerin sonları, 1900’lerin başlarında yaygınlaşan elektrik teknolojisinde de bunun bir benzerini gördük. Bu noktada bütün teknolojilerin insanlar tarafından geliştirilen araçlar olduğunu hatırlamalı ve olasılıkların sınırsız olduğu fikrine kendimizi kaptırmamalıyız. Bırakın dünyayı, şirketleri veya siyasi partileri yönetecek robotlardan dahi yüzyıllarca uzaktayız.”

‘SÜRÜCÜSÜZ’ DEĞİŞİM

Şu anda üzerinde çalışılan ve hayatı kolaylaştıracak en kapsamlı yapay zeka projesinin ‘otomobil’ olduğunu belirten Rodney Brooks, “Bu konudaki projeler küçük ve büyük birçok şirket tarafından, rekabetten ziyade işbirliğiyle yürütülüyor. Sürücüsüz otomobillerin hayatımıza girmesiyle şehirlerimiz dönüşecek ve bu otomobillerin kullanılması için belirli yollar tahsis edilecek. Sonrasında insanlar tarafından kullanılan araçlarla sürücüsüz araçlar beraber trafiğe çıkmaya başlayacak. Gelecek 20-30 yıl sonrasında sadece sürücüsüz araçların kullanımına izin verilecek. Bununla birlikte yayaların ve otomobillerin akışında da değişiklikler gerçekleşmesi mümkün olacak” dedi.

Haberin Devamı

CİHAZLAR KONUŞACAK

Yakın zamanda kullandığımız tüm cihazların konuşmalarımızı anlayacağına dikkat çeken Brooks, “Bu konuda son 6-7 yılda yapay zekanın liderlik ettiği bir dönüşüme tanıklık ettik. Artık cihazlar konuşmalarımızı yeterli bir biçimde anlayabiliyor. Evlerimizde konuşarak cihazlarımızı kontrol edebiliyoruz. Bu dönüşüm artarak devam edecek. Cihazlarımız bizimle konuşurken bizi de görebilecekler. Bu da hayatımızda şimdiye kadar pasif olan nesnelerle farklı etkileşimlerin yolunu açacak” açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE DİJİTALDE KİLİT OLABİLİR

Türkiye’nin önümüzdeki 30 yıllık süreçte dijital inovasyon konusunda dünyada kilit rol oynayabileceğini aktaran Brooks, şöyle dedi: “Türkiye önümüzdeki yıllarda Avrupa’dan, Kuzey Amerika’dan, Çin’den ve Japonya’dan daha genç bir nüfusa sahip olacak. Türkiye’nin gerçekten çok güçlü bir dijital geçmişi var. Dünyanın her yerinde dijitaldeki inovasyon genç kullanıcılar ve girişimciler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye, genç girişimciliği destekler ve dijital inovasyonlarını ihraç etmede cesur bir tavır benimserse, 5G’nin de devreye girmesiyle birlikte öne çıkabilir.”

Haberin Devamı

5G İLE BÜYÜK DEĞİŞİM

5G teknolojisiyle yapay zeka ve robotik cihazlarla anında bağlantı sağlanabileceğini belirten Rodney Brooks, “Bunun sonucunda ise cihazlarımızın büyük miktarlarda hesaplamalara ve makineden öğrenilen bilgilere erişimi olacak. Bu da evlerimizde, okullarımızda, iş yerlerimizde ve sokaklarımızda kullanılan yapay zekanın dinamiklerini değiştirecek” değerlendirmesinde bulundu.

10 NİSAN'DA TÜRKİYE'DE

Dijital teknolojinin de öncülerinden Rodney Brooks, bu yıl 10’uncusu düzenlenecek ‘Turkcell Teknoloji Zirvesi’ne katılmak için Türkiye’ye gelecek. Zirveyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Turkcell Pazarlama Direktörü Ömer Barbaros Yiş açıklamalarda bulundu: “10 Nisan günü Haliç Kongre Merkezi’nde düzenleyeceğimiz etkinliğimizin ana teması ‘Sen Yap Diye’ olacak. Zirvede, 20’nin üzerinde oturumda 70’e yakın fikir önderi ile 10 binden fazla davetliyi bir araya getirmeyi planlıyoruz. Bu yılki ana konuşmacımız Rodney Brooks olacak. Brooks, ‘Yapay Zeka ve Robot Bilim dünyayı nasıl değiştiriyor?’ başlıklı konuşmasıyla zirveye katılacak ve 10 bin kişiyi geleceğe doğru bir yolculuğa çıkaracak.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder