Murat Gülderen Şarj süresini uzatmanın 10 püf noktası
HABERİ PAYLAŞ

Şarj süresini uzatmanın 10 püf noktası

Yeni nesil telefonlar artık bilgisayar, TV, kamera ve oyun konsolu gibi kullanıldığı için bataryaları çok hızlı tükeniyor. Öyle ki 6000 mAh gücündeki piller bile bu hıza en fazla 1.5 gün dayanabiliyor. Özellikle pandemi nedeniyle çok sık kullanılan video konferans uygulaması Zoom, video platformu YouTube, Instagram, Skype, Tinder, Facebook ve Twitter batarya canavarı uygulamalar olarak başı çekiyor. Ancak konforunuzdan taviz vermeden ufak dokunuşlarla pil ömrünüzü ve şarj süresini önemli ölçüde uzatmanın da yolları var. İşte formüller...

Haberin Devamı

Şarj süresini uzatmanın 10 püf noktası

Kullanılmayan uygulamalar: Merak edip indirdiğiniz ancak pek kullanmadığınız uygulamaları ya kaldırın ya da arka planda çalışmasını engelleyin. İndirdiğiniz her uygulama arka planda çalışmaya devam ettiği için işlemciyi yorarak pil ömründen yer. Sözkonusu uygulamaları, ‘ayarlar’a girip güç tasarrufu yönetimi bölümünden pasif hale getirebilirsiniz.

Sosyal medya kontrolü: ‘Bir uygulama telefonda ne kadar yer kaplarsa o kadar pil yer’ anlaşıyı doğru değildir. Önemli olan uygulamanın ne kadar aktif çalıştığıdır. Telefonların pilini genelde Instagram, YouTube, Chrome ve oyun programları yiyor. Çünkü bu uygulamalardan kafayı kaldırmıyoruz. İşiniz olmadığı zamanlarda bu uygulamaları da arka planda kapatırsanız, pil ömrünüz en az yarı yarıya artacaktır.

Otomatik videolar: Facebook, Twitter ve Instagram gibi uygulamalarda sürekli video akışları olur. Yani aynı anda yüzlerce insan video paylaşır. Telefonunuzda videoların otomatik başlatılmasına izin vermezseniz pil ömrünüz de şarj süreniz de çok uzun olur. Otomatik video oynatma özelliğini sözkonusu uygulamalarınızın ayarlar bölümünden kolaylıkla kapatabilirsiniz.

Batarya koruyucular: Pil ömrünü ortalama yüzde 50 uzatabilen özel uygulamalar da var. Bunlar gerektiğinde işlemciyi soğutuyor, gereksiz görevleri kaldırıyor, şarjı yiyen uygulamaları anlık pasifize etmeniz için öneriler sunuyor. Koruyucu olarak ücretsiz Power Doctor Team, Battery Doctor uygulamalarını tercih edebilirsiniz.

İstenmeyen görseller: Akıllı telefon kullanan herkes ücretsiz mesajlaşma ve videoresim gönderme uygulaması olan WhatsApp’ı kulanır. Ancak ‘otomatik görsel alımları’ kapatılmazsa gelen tüm video ve resimler telefonuzun galerisine dolar ve hem pilden hem de bellekten yer. Otomatik indirmeyi durdurmak için WhatsApp’ı açın, ayarlardan ‘veri ve depolama’ kullanımına gidin. Buradan da fotoğraflar, sesler ve videoları işaretlediğinizde sorun çözülüyor.

Haberin Devamı

Antivirüs sorunu: Virüs programları, telefondaki virüsleri bulmak için her dosyayı tek tek kontrol eder. Bu da çok fazla enerji harcamaya yol açar. O nedenle yorumları okumadan virüs programı indirmeyin. Yani virüs programının telefonunuzla çok iyi optimizasyon sağlaması gerekiyor. Kaspersky ve Mcafee gibi programlar tercih edilebilir.

Güncellemelere dikkat: Telefonunuzun işletim sistemini ve uygulamalarınızı düzenli olarak güncelleyin. Çünkü bu güncellemeler genelde enerji tasarrufu sağlayan iyileştirmeler içerir. Ayrıca titreşim modu da bataryayı hızlı tüketen özellikler arasında yer alır. Gelen çağrıyı ya da bildirimi cevaplama imkanınız olmayan yerlerde telefonunuzu titreşime almanızın bir anlamı yoktur. Bu gibi yerlerde telefonunuzu sessiz konumda kullanmalısınız. Ayrıca zil sesinizi de son seviyeye kadar açmanız, şarjınızı çabuk bitirecektir.

Haberin Devamı

Karanlık mod: Akıllı telefonlarınızın pilini en çok tüketen donanımlardan biri de ekranın kendisidir. Bunu pil ayarlarında da açıkça görebilirsiniz. Ancak son dönemlerin en popüler özelliklerinden bir tanesi olan karanlık mod, ekranların ışın salınımını azaltarak çok ciddi oranlarda güç tasarrufu sağlıyor.

Bağlantı kontrolü: Wi-Fi, Bluetooth, NFC ve GPS de çok fazla batarya yiyen özellikler. Bunları kullanmadığınızda bağlantı seçeneklerini muhakkak kapalı tutun. Örneğin Wi-Fi’nin sürekli açık kalması cihazın sürekli bağlantı noktası aramasına neden olacağı için şarj ömrünüz kısalacaktır. Bulunduğunuz konumu algılamaya çalışan GPS gibi uygulamalar şarjın daha hızlı bitmesine neden olur. Aynı mantık Bluetooth ve NFS için de geçerli.

Lisanslı şarj aleti: Şarj aletiniz muhakkak orijinal yani lisanslı olmalı. Sorunlu bir şarj cihazı telefon ya da tabletinizi rahatlıkla bozabileceği gibi yangın gibi daha büyük sorunlara da neden olabilir. Yani uluslararası standartları barındıran şarj cihazlarını seçmek hem kendiniz hem cihaz güvenliğiniz için önemli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder